Tiede
26.10.2018

Lentävän Spagettihirviön kirkko uskontoja vastaan

Teksti:
Atte Uusinoka
Kuvat:
Venla Tirkkonen

Vuonna 2005 opetuslautakunta Kansasissa, Yhdysvalloissa laittoi opetussuunnitelmaan evoluutioteorian rinnalle kristinuskon mukaisen luomisopin, joka verhoiltiin ’älykkääksi suunnitteluksi’.

Tästä suivaantuneena fysiikan opiskelija Bobby Henderson kirjoitti parodisen satiirin. Hänen mukaansa luomisopin rinnalla tulisi opettaa lentävän spagettihirviön olemassaoloa, koska se on yhtä vakuuttavasti todistettavissa. Henderson perusti aiheeseen liittyvän kirkon.

Pastafarien eli ”spagettihirviön seuraajien” tarkkaa määrää on hankala arvioida. Vuonna 2016 Saksan rekisteröidyssä yhteisössä oli hieman yli 200 jäsentä. Itävallassa jäseniä on 547, joista 46 kuuluu viralliseen yhdistykseen. Italiassa aktiivisia jäseniä on noin 150.

Näin kertoo aihetta uskontotieteen gradussaan tutkinut Hanna Lehtinen.

”Aihetta käsittelevissä Facebook-ryhmissä on parhaimmillaan Facebookissa noin 120 000 jäsentä, mutta lentävään spagettihirviöön perinteisen uskonnollisesti suhtautuvia henkilöitä ei ole paljoa.”

Lehtisen mukaan Lentävä spagettihirviö -kirkolla on kaksi haaraa; ateistinen ja liberaalinen. Ateistinen on jopa uskonnonvastainen ja uskonnoilla pilaileva. Liberaalimpi haara pyrkii tuomaan esiin uskonnollisten instituutioiden yhteiskunnallisia valta- ja eturakenteita ja herättämään niihin liittyvää keskustelua.

Mitään kattojärjestöä tai valvovaa instituutiota kirkolla ei ole, ja iso osa ihmisistä suhtautuukin kirkkoon lähinnä vitsinä tai kannanottona.

”Siitä johtuen tämä kirkko haastaakin perinteisiä uskonnontutkimuksen käsitteitä ja periaatteita. Olen pyrkinyt gradussani osoittamaan tämän olevan hankala ilmiö. Haastateltaessani pastafareja kysyin heiltä, onko tämä ateismia. Jotkut sanoivat olevansa puoliateisteja, ja osa käytti uussanoja kuten polymonoteismi. Kirkko rikkoo ennakkokäsityksiä, ja se saattaa olla heidän tiedostettu tai tiedostamaton tarkoituksensa.”

Lehtinen kertoo, ettei hänellä ollut erityistä suhdetta pastafarismiin ennen tutkimuksen alkua. Mutta tuliko hänestä pastafari prosessin aikana?

”Liike on sympaattinen, mutta kääntymystä ei tapahtunut”, Lehtinen naurahtaa.

Gradu

Nimi: Counterreligion? The Church of the Flying Spaghetti Monster and Shifting Discourse on Religion

Voimabiisi: The Avalanches – Frontier Psychiatrist

Lue lisää:

Gradu: Pupu Neposen sukupuolta ei korosteta ja se tekee satuhahmosta hyvän roolimallin

Pikku Kakkosen rakastettu pupu Neponen on jäänyt monien mieleen. Kulttuuriperinnön tutkimuksen pro gradu -tutkimuksessaan Anniina Knuutila tarkasteli Neposen syntyä ja satuhahmon välittämiä asioita. (12/2018)

Gradu: Varustelekan sissimarkkinointi vetoaa sensaatiohakuisiin kuluttajiin, mutta kärjekkäät mainokset ovat saaneet huomautuksia hyvän tavan vastaisuudesta

Vain harvat yritykset onnistuvat viraalissa sissimarkkinoinnissa. Kampanjan tulee vedota kuluttajien tunteisiin riittävän myönteisesti tai kielteisesti, jotta se leviää, toteaa liiketaloustiedettä opiskellut Antti Mäki gradussaan. (9/2018)

Gradu: Psykedeelit paransivat empatia- ja ongelmanratkaisukykyä

Sosiaalipolitiikan opiskelija Katri Lehtinen teki gradunsa muuntuneita tajunnantiloja aiheuttavien psykedeelien käytön vaikutuksi nuorten aikuisten elämänhallintaan. (08/2017)