Uutiset
10.04.2017

11 opiskelijaa valittiin Turun valtuustoon

Teksti & Kuvat:
Nella Keski-Oja

Vihreät, kokoomus ja demarit saivat opiskelijaehdokkaitaan läpi Turun valtuustoon eilen päättyneissä kuntavaaleissa.

Valtuustoon tulee peräti kuusi vihreää opiskelijaa puolueen historiallisen kannatusnousun siivittämänä. Vaalitappiosta huolimatta suurimpana puolueena säilynyt kokoomus saa valtuustoon neljä opiskelijaa, demarit puolestaan yhden.

Turun valtuustossa on yhteensä 67 paikkaa. Nyt opiskelijat saavat paikoista reilut 16 prosenttia. Tätä kovempaankin vaalitulokseen olisi ollut mahdollisuuksia, sillä turkulaisista reilut 20 prosenttia on korkeakouluopiskelijoita.

Turun valtuustoon valitut opiskelijaehdokkaat

Lauri Kattelus (kok.)

Sini Ruohonen (kok.)*

Janika Takatalo (kok.)*

Ville Valkonen (kok.)*

Lassi Laine (vihr.)*

Riina Lumme (vihr.)*

Niina Ratilainen (vihr.)

Mikaela Sundqvist (vihr.)

Jukka Vornanen (vihr.)

Matti Vähä-Heikkilä (vihr.)*

Mari-Elina Koivusalo (sd.)

*=nousee ensimmäistä kertaa valtuustoon

Nuorin valtuutettu vasta 18-vuotias

Samalla Turun valtuustoon valittiin yhdeksän alle 30-vuotiasta. Suurimman äänisaaliin keräsi odotetusti Vasemmistoliiton 29-vuotias puheenjohtaja Li Andersson. 6374 ääneen saalillaan Andersson pesi kirkkaasti valtuuston muut kansanedustajat ja ministerit. Nuorin valtuustoon valittu on kokoomuksen 18-vuotias Alvar Euro.

Valtuuston keski-ikä on 45 vuotta. Se on hieman korkeampi kuin kaikkien turkulaisten keski-ikä (42,7 vuotta). Edellisissä kuntavaaleissa vuonna 2012 valtuustopaikan sieppasi Turussa peräti 13 alle kolmekymppistä.

Turun valtuustoon valitut alle 30-vuotiaat

Alvar Euro (kok.)*

Ville Valkonen (kok.)*

Lauri Kattelus (kok.)

Janika Takatalo (kok.)*

Ida Schauman (r.)*

Saara Ilvessalo (vihr.)

Riina Lumme (vihr.)*

Matti Vähä-Heikkilä (vihr.)*

Li Andersson (vas.)

*=nousee ensimmäistä kertaa valtuustoon

Uudet puolueet eivät saaneet valtuutettuja

Vasta muutaman kuukauden ikäinen Feministinen puolue ei onnistunut saamaan edustajaa Turun valtuustoon 0,6 prosentin kannatuksellaan. Siitä huolimatta puolueen ehdokas, Åbo Akademin opiskelija, Panda Eriksson keräsi henkilökohtaisesti mittavan 475 äänen saaliin. Määrä on suurempi kuin yhdelläkään varavaltuutetuista. Helsingissä puolue teki historiaa ja nousi valtuustoon yhden paikan turvin.

Toinen ensimmäistä kertaa vaaleissa mukana oleva puolue Eläinoikeuspuolue sai Turussa vain 0,4 prosentin kannatuksen. Ehdokkaista parhaiten menestyi Saana-Maria Majatie, joka sai 151 ääntä.

Lue lisää:

Ylioppilaskylä olisi äänestänyt piraatit ja feministit Turun valtuustoon

Jos koko Turku äänestäisi kuten Ylioppilaskylä, vihreät ja vasemmisto muodostaisivat kahdestaan valtuuston enemmistön. (4/2017)

Ylioppilaskylän ääniharavaksi nousi vihreä ikiteekkari

Ensikertalaisena kunnallisvaaleihin ja heti läpi. Opiskelijapolitiikassa melkein kaiken kokenutta Matti Vähä-Heikkilää odottaa nelivuotinen paikka Turun kunnanvaltuustossa. (4/2017)