Uutiset
02.02.2009

Apurahahaku on alkanut

1 343 euroa puhtaana käteen.

Turun Yliopistosäätiön kevään apurahojen haku käynnistyi tammikuun 26. päivänä ja jatkuu helmikuun 26. päivään saakka. Apurahoja voivat hakea perustutkinnon suorittaneet Turun yliopiston jatko-opiskelijat, tutkijat ja tutkimusryhmät sekä opettajat.
Tutkimusapurahojen lisäksi apurahoja myönnetään keväällä muun muassa väitöskirjojen ja tutkimusten kielentarkastus- ja painatuskuluihin, ulkomaille suuntautuviin kongressi- ja tutkimusmatkoihin sekä vierailevien luennoitsijoiden ja tutkijoiden kutsumiseen.
Apurahoja myönnetään vuosittain noin 400 kappaletta ja niiden yhteissumma on yli miljoona euroa.

Apurahalla eläjän leipä ei ole tolkuttoman leveä. Työskentelyapurahan suuruus on tällä hetkellä 1343 euroa kuukaudessa. Mikäli apurahan saajalla ei ole muita tuloja, hänen ei tarvitse maksaa apurahastaan veroa.
"Verohallitushan määrittelee vuosittain verovapausrajan (ns. taiteilija-apuraha), jonka säätiöt ja rahastot sitten usein omaksuvat kriteeriksi. Voisi apuraha luonnollisesti olla isompikin, mutta siitä voisi olla seurauksena, että apurahaa verotettaisiin ja huomattavasti harvempi nuori tutkijanalku pääsisi rahoista osalliseksi. Kaikkien myöntäjien jaettavissa oleva kokonaispotti on sama riippumatta miten suurina tai kuinka monelle se jaetaan", Turun Yliopistosäätiön toimistopäällikkö Rauno Mannilla sanoo.

Lisätietoja apurahoista on tarjolla keskiviikkona 4.2. järjestettävässä informaatio- ja keskustelutilaisuudessa. Educariumissa kello 14.15 alkavassa tapahtumassa käsitellään jatko-opiskelijan tutkimusrahoitusta sekä apurahansaajien sosiaaliturvaa.
Asiantuntevaa näkemystä apurahoihin tarjoavat tuolloin eläkelaitos Melan yhteyspäällikkö Henri Virtanen sekä Turun Yliopistosäätiön toimistopäällikkö Rauno Mannila. Tilaisuuden puheenjohtana toimii kansleri Eero Vuorio.

Lari Vesander
Turun ylioppilaslehti 2/2009 (30.1.)