Uutiset
19.01.2022

Automaatiotekniikan opetus alkaa Turun yliopistossa syksyllä 2023

Teksti:
Anni Savolainen
Kuvat:
Teemu Perhiö

Turun yliopisto alkaa kouluttaa automaatiotekniikan diplomi-insinöörejä. Opetus alkaa syksyllä 2023, ja haku avautuu opiskelijoille saman vuoden keväänä.

Suunniteltu opiskelijoiden sisäänottomäärä ohjelmassa on 40 opiskelijaa vuosittain. Lisäksi suoraan maisterivaiheeseen on erillinen kymmenen opiskelijan kiintiö.

Tarkemmin ottaen kyse on sähkö- ja automaatiotekniikan uudesta koulutuskokonaisuudesta Turun yliopiston teknillisessä tiedekunnassa. Tylkkäri käsitteli kyseisen koulutuksen merkitystä sekä toteutusta laajemmin jutussaan lokakuussa 2021.

Koulutuskokonaisuus varmistui 10. tammikuuta, kun Opetus- ja kulttuuriministeriö myönsi Turun yliopistolle sähkö- ja automaatiotekniikan koulutusvastuun.

Koulutusvastuu tarkoittaa oikeutta ja velvollisuutta alemman ja ylemmän korkeakoulututkinnon koulutuksen järjestämiseen kyseisellä koulutusalalla. Turun yliopisto haki kyseistä koulutusvastuuta syyskuussa 2021.

 

Turun alueen sähkö- ja automaatiotekniikan koulutuskokonaisuuden kehittämistä tukee myös Turun ammattikorkeakoulun samanaikaisesti saama sähkö- ja automaatiotekniikan koulutusvastuu.

Ammattikorkeakoulun on tarkoitus keskittyä koulutusohjelmassaan myös sähköpuoleen, kun taas yliopiston paino on automaatiossa.

Sähkö- ja automaatiotekniikka on siis paketti, jota yliopisto haki. Teknillisen tiedekunnan dekaani Jaakko Järvi sanoo, että koulutusvastuun myöntämistä osattiin varovasti odottaa.

"Ennakkoasetelma oli suotuisa, ja poliittiset tuulet ovat sen suuntaiset, että näitä myönnetään", Järvi kertoo.

Ainakin alkuvaiheessa aletaan rakentaa automaatiotekniikan ohjelmaa, ja sähkötekniikkaan laajentamista harkitaan myöhemmin. Järven mukaan konkreettisia suunnitelmia sähkötekniikan ohjelman eteen ei ole vielä tehty.

Automaatiotekniikan opetusohjelmaa on sen sijaan jo alettu hahmotella.

"Kurssisisällöt tarkennetaan ensi syksyn ja kevään aikana, kun professuurit on saatu täydennettyä. Hakukriteerit määritellään jo ensi syksynä."

 

Tiedekunta tekee aktiivisesti yhteistyötä alueen yritysten kanssa muun muassa opetuksessa, tutkimushankkeissa sekä koulutuksen ja työelämän tarpeiden vastaavuuden tarkastelussa.

Esimerkkinä yhteistyöstä ovat lahjoitusprofessuurit, joita vuoden 2021 alussa aloittanut Turun yliopiston teknillinen tiedekunta on kerännyt jo 13.

Viisivuotiset lahjoitusprofessuurit pitkälti mahdollistavat myös automaatiotekniikan koulutuksen käynnistämisen. Automaatiotekniikkaan näitä professuureja on varattu kaksi.

Järven mukaan lahjoitusprofessuuri tarkoittaa sitä, että yliopiston ulkopuolisen tahon 600 000 euron lahjoituksella voidaan palkata professori viideksi vuodeksi.

"Yleisesti ottaen näitä lahjoituksia tehdään uusiin avauksiin ja toiminnan laajentamiseen uusille urille. Meillä on eri lahjoittajatahoja. Yrityksiä, säätiöitä, kaupunkeja, yksi yksityishenkilökin."

Vaikka Turun yliopiston teknillinen tiedekunta on nuori, tekniikan koulutuksella on Turun yliopistossa pitkä historia. Tieto- ja viestintätekniikan ja biotekniikan diplomi-insinöörejä on koulutettu jo lähes 20 vuotta.

Teknillisessä tiedekunnassa on tällä hetkellä yli 2000 perus- ja jatkotutkintoa suorittavaa opiskelijaa ja noin 350 työntekijää, joista lähes 50 on professoreita.  Tiedekunnan muodostavat nyt tietotekniikan laitos, bioteknologian laitos sekä kone- ja materiaalitekniikan laitos.

 

Lue lisää

Vauhti on nopeinta mahdollista, sanoo dekaani – Turun yliopisto hamuaa nyt sähkö- ja automaatiotekniikan koulutusta

Osaajatarve ja strategiset painopisteet. Siinä syyt, miksi Turun yliopisto hakee nyt itselleen sähkö- ja automaatiotekniikan koulutusvastuuta. (10/2021)

Teknillinen tiedekunta starttasi – aika oli ”pahin mahdollinen” opiskelijakiltojen perustamiseen, mutta teekkarifukseilla intoa on riittänyt

Uusien kiltojen perustaminen on omiaan kitkemään huonoja teekkariperinteitä, uudet puheenjohtajat uskovat. (1/2021)

Teknillisen tiedekunnan laitosjako selvisi, luonnontieteellisestä koulutuksesta yhä hajanaisempaa

Turun yliopiston teknillisen tiedekunnan laitosjaosta päätettiin keväällä 2020. (3/2020)

Turun yliopisto saa tekniikan tiedekunnan 2021 – hallitukselta kritiikkiä valmistelulle, jatkossa yhteisöä kuultava kunnolla

Hallitus ei halunnut viivyttää päätöstä vain sen takia, että prosessi on pielessä. (3/2020)