Uutiset
25.01.2018

CampusSport: Palloilu on vaarassa vähentyä ja uinti loppua kokonaan

Teksti:
Nelli Lapintie
Kuvat:
Juha Laurila
  • CampusSportin Ruiskadun toiminta loppuu kevään aikana.

Ruiskadulta väistyvä CampusSport etsii korvaavia tiloja: ”Jos ei löydy uusia, niin ei tietenkään voida tuottaa samaa määrää tunteja.”

Liikuntapalveluita opiskelijoille tarjoavan CampusSportin Ruiskadun pisteen toiminta päättyy ensi kevään aikana. Syynä on tilojen poistuminen Turun ammattikorkeakoulun omistuksesta. Tilamuutokset saattavat vähentää tuntitarjontaa tulevaisuudessa.

Vuoden loppuun liikuntakoordinaattorina työskennelleen Joonas Niemen mukaan korvaavien tilojen löytäminen on vaikeaa etenkin palloilu- ja uintivuoroille. Vaarana on uintivuorojen loppuminen kokonaan.

”Korvaavaa uintimahdollisuutta ei vielä ole, mutta pyrimme neuvottelemaan esimerkiksi Caribian kanssa vesiliikuntatunneista. Uintimahdollisuus olisi todella hyvä olla valikoimassa, mutta jos tiloja ei ole, niitä ei ole.”

Myös palloiluvuorot saattavat vähentyä, jos tilapuutosta ei saada ratkaistua. CampusSport on käynyt kuukausittain vuokrattavien liikuntasalien käytöstä neuvotteluja esimerkiksi Turun normaalikoulun kanssa. Osa tunneista saattaa siirtyä myös Kupittaan vastavalmistuneeseen palloiluhalliin.

”Ensisijaisesti pyrimme kuitenkin löytämään kiinteitä vakiovuoroja sekä yhtenäistä tilaa, emmekä siirtämään yksittäisiä tunteja sinne tänne.”

Vuoteen 2020 mennessä CampusSport tulee muuttamaan liikuntapalveluitaan muun muassa Jusleniarakennuksen tilalle tulevaan uudisrakennukseen kampukselle.

CampusSport neuvottelee myös Kupittaan kampuksen tuntumassa olevasta paikasta, jonka yksityiskohdat eivät ole vielä julkista tietoa. Pitkän tähtäimen tilasuunnitelmien on tarkoitus olla valmiina helmikuun loppuun mennessä.

Joonas Niemi myöntää, että ennen kuin uusia paikkoja saadaan käyttöön, tilojen riittävyyden kanssa on Ruiskadulta poistumisen jälkeen haasteita.

”Jos ei löydy uusia tiloja, niin ei tietenkään voida tuottaa samaa määrää tunteja. Ryhmäliikunnan osalta ei ole niin radikaali tilanne, mutta palloiluvuorot ovat haaste. Niitä täytyy myös olla, koska ne tavoittavat eri käyttäjiä kuin ryhmäliikuntatunnit.”

Läppä lentää palloilutunneilla

CampusSportin tiistai-iltaisella lentopallovuorolla on iloinen tunnelma ja tekemisen meininki. Ensimmäistä kertaa paikalle saapuva voisi erehtyä tulleensa oikean joukkueen treeneihin. Täällä kaikki tuntuvat tietävän toisensa.

Edistyneempien palloiluvuoroilla ei ole ohjaajaa, joten treenit järjestetään itse. Oikeustieteen opiskelija Andrii Konopko ja sairaanhoitajaopiskelija Rosa Skog syöttelevät palloa jo vauhdikkaasti.

”Opiskelen pitkiä päiviä, joten tämä on hyvää vaihtelua työskentelylle. Ilmapiiri täällä on todella ystävällinen”, Konopko kertoo.


Andrii Konopko ja Rosa Skog pelaavat säännöllisesti lentopalloa Ruiskadulla.

Hän ja Skog käyvät pelaamassa lentopalloa Ruiskadulla säännöllisesti, usein kaksikin kertaa viikossa. Ukrainasta kotoisin oleva Konopko pitää vuorojen kansainvälisyydestä.

”Tänne tulee suomalaisten lisäksi pelaajia Kiinasta, Venäjältä, Ruotsista, Alankomaista – on todella hienoa, että kaikki nämä ihmiset tulevat täällä yhteen.”

Molempien mielestä palloiluvuoroilla on rennompaa ja sosiaalisempaa kuin muualla liikkuessa. Vuoroilla säännöllisesti käyvät ovat vähintään Facebook-kavereita keskenään, ja osa tapaa vapaa-ajallakin muutenkin.

”Täällä kaikki puhuvat kaikkien kanssa. Ei esimerkiksi kuntosalilla voi mennä puhumaan tuntemattomille ihmisille”, Skog nauraa.

Kynttiläuintia ja kamppailua keskiajan tunnelmissa

CampusSportin viime vuoden liikuntatarjonnasta on voinut bongata muutakin kuin iänikuista zumbaa.

Syksyn aikana on päässyt kokeilemaan esimerkiksi boffausta eli pehmustetuilla, keskiaikaisilla aseilla miekkailemista, ja poundia eli rumpukapuloilla ilmaa takomista treenimielessä. Perusjumppia erikoisempaa lajitarjontaa on suunnitelmissa pitää jatkossakin.

”Tarjontaa on niin paljon, että ihan kaikille erikoistunneille ei riitä kävijöitä. Erikoisemmilla pelivuoroilla, kuten lacrossessa ja ultimatessa on ollut vähemmän osallistujia”, vuoden loppuun liikuntakoordinaattorina työskennellyt Joonas Niemi sanoo.

Vuoden kokonaiskävijämäärä on ollut Niemen mukaan kuitenkin riittävä.

”Olemme kehittäneet varausjärjestelmäämme niin, että kaikkia paikkoja ei voi varata etukäteen. Tunneille on mahtunut hyvin mukaan – on tärkeää, että ne eivät ole ihan täyteen ammuttuja.”

Monet tunnit ja erikoistapahtumat, kuten kynttiläuinti, on toteutettu asiakkaiden, liikuntatuutoreiden ja liikunnanohjaajien ehdotuksesta.

 

Lue lisää:

Yliopiston vessoista tehdään sukupuolineutraaleja

CampusSport on avannut liikuntatila Sport Sirkkaan ensimmäisen unisex-pukuhuoneensa. (4/2017)

"Urheilu menee kaiken edelle"

Soutaja Juho-Pekka Petäjäniemi on päntännyt enemmän ravitsemusta ja fysiikkavalmennusta kuin pääainettaan oikeustiedettä. Gradu on tehtävä, mutta sitä ennen kaikki satsataan urheiluun. (9/2016)