Uutiset
28.09.2011

Edarivaalit eivät vielä juuri näy kampuksella

Marraskuun alussa järjestettävissä TYYn edustajistovaaleissa voi äänestää sähköisesti ja valita ehdokkaansa vaalikoneella.

Turun yliopiston ylioppilaskunta järjestää marraskuun 1. ja 2. päivänä edustajistovaalit. Vaaleissa valitaan 41 edustajaa TYYn edustajistoon, jonka toiminta alkaa tammikuussa 2012.

Vaaleissa saa äänestää jokainen TYYn jäsen, eli kaikki läsnä olevaksi ilmoittautuneet Turun yliopiston opiskelijat.

Edustajisto on ylioppilaskunnan ylin päättävä elin. Sen tehtäviin kuuluu esimerkiksi hyväksyä vuoden talousarvio ja toimintasuunnitelma. Edustajiston toimikausi on kaksi vuotta.

Toistaiseksi vaalien lähestyminen näkyy yliopistolla vähän. Nykyiset edustajistoryhmät ja uudet listat julkistavat ehdokkaansa maanantaina 3. lokakuuta. Edustajistovaalikampanjoinnin odotetaankin käynnistyvän kampuksella heti ensi kuun alussa.

Muiden Suomen ylioppilaskuntien kanssa yhteinen vaalikone avataan äänestäjille 17. lokakuuta. Koneessa ehdokkaat vastaavat sekä Suomen ylioppilaskuntien liiton laatimiin valtakunnallisiin kysymyksiin että TYYn räätälöimiin paikallisiin kysymyksiin.

Äänestyspaikkoina toimivat Educarium, Sirkkalan kampus, Luonnontieteiden talo I, Mikro ja Turun kauppakorkeakoulu.

Vaaleissa voi äänestää myös sähköisesti. Linkki äänestysosoitteeseen löytyy vaalipäivänä sivulta www.tyy.fi/edustajistovaalit.

Sähköiseen äänestysjärjestelmään kirjautuminen tapahtuu opiskelijanumerolla ja salasanalla, jonka jokainen äänioikeutettu saa sähköpostiinsa.

Filiaaleissa eli Porin ja Rauman yksiköissä ei järjestetä lainkaan lippuäänestystä, vaan niissä opiskelevat voivat äänestää ainoastaan internetissä.

Politiikan tutkimuksen opiskelijat järjestävät vaalipaneelin 20. lokakuuta. Samalle päivälle on suunnitteilla myös ehdokkaita esittelevä vaalitori.

EDAATTORI = EDUSTAJA

Edustajiston jäseniä kutsutaan ylioppilaskuntaslangissa edaattoreiksi. Sana juontuu edustajistolle vakiintuneesta kutsumanimestä edari. Edaattori tarkoittaa siis edarin eli edustajiston jäsentä, siis edustajaa.

Edaattori-termin suosioon lienee vaikuttanut sen äänteellinen läheisyys sanan senaattori kanssa. Edustajistoa ei kuitenkaan ole toistaiseksi ryhdytty nimittämään saman logiikan mukaan edaatiksi.

TYL