Uutiset
12.10.2011

Edustajistoon pyrkii kolmetoista ryhmää

  • Kokoomuksen vaaliteltalla päivän polttavia aiheita olivat edarivaalien läheisyys ja Sauli Niinistön mielipiteet jalkapallosta. Vaalityötä keltaisissa takeissa olivat tekemässä Mikko Pousi, Elli Rönnholm ja Annika Viinikkala.

Edellisissä TYYn vaaleissa ääni-oikeuttaan käytti vain joka kolmas äänioikeutettu. Yhdelläkin äänellä on kuitenkin merkitystä, sillä opiskelijoita edustamaan voi päästä alle kahdellakymmenellä äänellä.

Turun yliopiston ylioppilaskunnan edustajistovaaleissa on ehdolla opiskelijoita kolmeltatoista listalta. Uutena ryhmänä kilpaan lähtivät tänä vuonna Kristilliset opiskelijat, joilla on vaaleissa kaksi ehdokasta.

Ehdokasmäärältään suurimmat ryhmät ovat kauppakorkeakoulun tiedekuntajärjestö TuKY (53 ehdokasta), Kokoomus (45), oikeustieteilijöiden Ryhmä Lex (41) ja Demariopiskelijat – TOSY (40).

Ehdokaslistat muodostavat kolme vaaliliittoa eli -rengasta.

Humanoidi-renkaaseen kuuluvat tiedekuntalistat Humanistilista, luonnontieteilijöiden Hybridiaani ja kasvatustieteilijöiden Eduxi. Toisen tiedekuntapohjaisen renkaan muodostavat kauppatieteilijöiden TuKY, oikeustieteilijöiden Lex ja lääketieteilijöiden TYY Terveeksi.

Solidaarisuus-renkaaseen kuuluvat Vihreän vasemmiston ja Demariopiskelijoiden ehdokkaat.

Vaaliliittojen ulkopuolisia listoja ovat Keskustaopiskelijat, Kokoomus, Vihreä lista sekä yhteiskuntatieteellisen tiedekunnan opiskelijoita edustava Soihdunkantajat.

Ehdolle asettuneista 314 opiskelijasta 140 eli 45 prosenttia on naisia.

Ehdokasmäärät

laskussa

Edustajistovaalien ehdokasmäärä romahti tuntuvasti kahden vuoden takaisesta. Vuoden 2009 vaaleissa ehdolla oli 419 opiskelijaa.

Tänä syksynä järjestetään edustajistovaalit muissakin Suomen ylioppilaskunnissa. Ehdokasmäärä on laskenut kaikissa listansa julkistaneissa ylioppilaskunnissa yhtä lukuun ottamatta. Poikkeus on Jyväskylän yliopisto, jossa ehdokasmäärä kasvoi neljänneksellä edellisiin vaaleihin verrattuna.

Ylioppilaskuntien edustajistovaalien äänestysprosentti jää yleensä hyvin alhaiseksi, 20–30 prosenttiin. Vuoden 2009 vaaliessa äänestysprosentti kipusi Turussa 33 prosenttiin, mikä saattoi olla kauppakorkeakoulun ja yliopiston ylioppilaskuntien yhdistymisen aiheuttaman kiinnostuksen ansiota.

Edustajistovaaleille on tyypillistä, että äänet jakaantuvat hyvin monien ehdokkaiden kesken, eikä yksittäinen ehdokas kerää kovin suurta pottia. Viime vaaleissa edustajistoon pääsi suurimpien ryhmien listoilta alle kahdellakymmenellä äänellä. Yleensä valitut edustajat kerryttivät 30-60 äänen saaliin. Vain yksi istuvan edustajiston jäsen rikkoi vaaleissa sadan äänen rajan.

Nykyisen edustajiston kolme suurinta ryhmää ovat kauppakorkeakoulun opiskelijoiden tiedekuntalista TuKY, lääketieteellisen tiedekunnan TYY Terveeksi ja Vihreä lista, joilla kullakin on kuusi edustajistopaikkaa.

Joka opiskelija

saa äänestää

Edustajisto on ylioppilaskunnan ylin päättävä elin. Sen tehtäviin kuuluu esimerkiksi hyväksyä vuoden talousarvio ja toimintasuunnitelma. Edustajiston toimikausi on kaksi vuotta. Vaaleissa valitaan 41 edustajaa, jotka aloittavat toimikautensa tammikuussa 2012.

Vaaleissa saa äänestää jokainen TYYn jäsen, eli kaikki läsnäoleviksi ilmoittautuneet Turun yliopiston opiskelijat.

Äänestyspaikkoina toimivat Educarium, Sirkkalan kampus, Luonnontieteiden talo I, Mikro ja Turun kauppakorkeakoulu.

Teksti: ANNA-ELINA MATILAINEN

Kuva: AAKE KINNUNEN

TYYn edustajistovaalit

1.-2.11., ennakkoäänestys sähköisesti 24.-25.10.

Lisätietoja:

www.tyy.fi/edustajistovaalit