Uutiset
25.09.2009

Hötkyilevät humanistit

Valmisteilla olevasta opintojohtosäännöstä on poistumassa velvoite tiedekuntien periodijakoon. Humanistinen tiedekunta on ottanut varaslähdön aloittamalla tiedekunnan laitoksille suunnatun lausuntokierroksen.

Alustavien tietojen mukaan valmisteilla olevassa opintojohtosäännössä ei olisi velvoitteita periodijaon käytöstä. Opintojohtosäännön olisi määrä astua voimaan ensi vuoden alusta.

Tiedekunnille annettaisiin mahdollisuus nykyisenkaltaisen periodijaon säilyttämiseen tai paluuseen käyttämään vanhaa perioditonta järjestelmää. Mahdollisia olisivat myös molempia malleja hyödyntävät ratkaisut.

Asia tulee akuutiksi vasta loppuvuodesta, kun opintojohtosääntöehdotus valmistuu ja opintojohtosäännön lausuntokierros alkaa. Humanistinen tiedekunta on kuitenkin päättänyt olla varhain liikkeellä, ja on jo pyytänyt laitoksilta lausuntoa periodijaon säilyttämisestä tai kuoppaamisesta.

Humanistisen tiedekunnan opintopäällikkö Nea Oförsagd kommentoi tiedekunnan toimintaa.

"Tiedekunnassa tehdään suunnitelmat sen varalle, että jos periodijako poistuu, mitä sitten tehdään. Oltaisiin valmiit heti toimimaan."

Syyksi aikaiseen kuulemiseen Oförsagd sanoo sivuainekokeiden ajankohdasta päättämisen.

"Nyt päätetään jo ensi kesän valintaperusteet. Samalla päätetään sivuainekokeiden aikataulut, jotka liittyvät periodisointiin. Jos ei ole periodisointia, sivuainekokeita voidaan ehkä myöhäistää."

Oförsagd myöntää, ettei loppuen lopuksi asialla olisi ollut kiire, koska opintojohtosääntöäkään ei vielä virallistettu.

"Ei ehkä olisi tarvinnut olla ihan näin hyvissä ajoin liikkeellä."

Oförsagd painottaa, ettei ripeän aikataulun taustalla vaikuttaneet muut kuin käytännön syyt.

Teksti: Heikki Isotalo