Uutiset
03.05.2018

Hyvästi painettu gradu! Julkaiseminen muuttuu täysin sähköiseksi

Teksti:
Nelli Lapintie
Kuvat:
Faithie/123RF Stock Photo

Gradu-uudistuksen ansiosta tutkielman palautus käy opiskelijalle aikaisempaa helpommaksi ja halvemmaksi.

Hei hei sitten vaan, kirjaston varaston uumenissa pölyttyvät opinnäytteet! Jatkossa Turun yliopistossa tehtyjä ylemmän korkeakoulututkinnon opinnäytteitä ei tarvitse painattaa – ellei erikseen halua.

Ensi syksyyn mennessä käyttöön otettavan UTUGradu-järjestelmän myötä tutkielmat arvioidaan ja julkaistaan jatkossa täysin sähköisesti.

Käytännössä tämä tarkoittaa, että valmistuvan opiskelijan elämä helpottuu ainakin gradun palautusreissun ja kirjapainossa ramppaamisen verran. Etenkin ulkopaikkakuntalaisten graduprosessi käy näin aikaisempaa kätevämmäksi.

Kustannuksissa säästää myös, kun painattamiseen ei tarvitse laittaa palamaan euroja.

Gradujen yleishyödyllisyyttä tuumaillessa lienee selvää, että sähköisyys helpottaa saatavuutta. Tällä hetkellä gradua kaipaileva lainaaja joutuu pyörittelemään peukaloitaan seuraavaan päivään, kun kirjasto tilaa työn varastosta. Kotikoneelle pdf:nä avautuva tutkielma helpottaa paitsi tiedon saamista myös lisää tieteen läpinäkyvyyttä.

Mikäli opiskelijaa kuitenkin ahdistaa ajatus kaikille julkisesta työstä tai gradu sisältää muutoin arkaluontoista materiaalia, voi sähköisen gradun rajata luettavaksi ainoastaan yliopiston suljettuun ympäristöön. Kätevyydeltään tämäkin vaihtoehto pesee tomuisen varastokirjan odottelun.

UUDISTUKSESSA ei ole kyse ainoastaan saatavuudesta. Sähköisen arvioinnin myötä myös arvosteluasteikot ja nykyistä yhtenäisemmät arviointikäytännöt astuvat pääaineesta riippumatta kuvioihin, mikä parantaa opiskelijoiden oikeusturvaa.

UTUGradua on testattu ja paranneltu kuluvan lukuvuoden aikana, ja kokeiluista on Turun yliopiston mukaan poikinut hyvää palautetta.

Lue lisää:

Tulos ja ulos: kutistuuko gradu?

Gradukurssin kuormittavuus riippuu osin oppiaineesta. (1/2018)

Gradujen kansitus loppuu Turun yliopistossa

”Gradujen kansittaminen on vienyt opiskelijalta aikaa ja rahaa. Painettujen gradujen säilyttäminen on vaatinut paljon hyllytilaa." (6/2016)

Gradua kesyttämässä

Päättötyö on opiskeluajan loppuvastus, iso pomo, jonka takana maisteriksi valmistuminen häämöttää. Silti se voi olla opiskeluajan kohokohta. (3/2012)