Uutiset
29.11.2018

Index-kartano murskaksi, tilalle kivinen Labyrintti: ”Yleinen ilmapiiri suunnitelmista on ollut hieman naureskeleva”

Teksti:
Lassi Vihko & Nella Keski-Oja
Kuvat:
Lassi Vihko
  • Lorun loppu. Purettava järjestötila on tarjonnut olemassaolonsa aikana kohtaamispaikan sadoille opiskelijoille.

Pala yhteiskunta- ja kasvatustieteilijöiden historiaa ajetaan maan tasalle, kun opiskelijoiden ”Index-kartano” puretaan kivilabyrintiksi.

Loka-marraskuun vaihteessa oranssi purkutraktori kauhaisi ensimmäisen nurkan urakasta, jonka päätteeksi kaksi Turun yliopiston kampuksella sijaitsevaa 1880-luvun puutaloa on revitty palasiksi. Suomen Yliopistokiinteistöt (SYK) päätti purkaa Arcanumin ja Publicumin väliin jäävät huonokuntoiset talot, koska ne eivät ole vuosiin soveltuneet yliopiston käyttöön.

Turun yliopiston mukaan talojen vanhoista sokkelikivistä on tarkoitus rakentaa samalle paikalle Labyrintti-niminen oppimispiha. Näin osa entisen kasarmialueen kulttuuriperinnöstä päätyy uuteen käyttöön.

Rakennuksia ei ollut suojeltu. Niiden sijaan kasarmialueen kaavoituksessa on päätetty säilyttää viereisen Arwidssoninkadun vanhat puutalot.

Vaikka nyt purettavia taloja ei nähdä kulttuurihistoriallisesti tarpeeksi tärkeinä suojeltaviksi, on niillä ollut suuri merkitys opiskelijoille.

Toinen purettavista puutaloista toimi nimittäin ”Index- kartanona” eli yhteiskunta- ja kasvatustieteilijöiden tiedekuntajärjestön toimisto- ja vapaa-ajan tilana vuosina 2008–2013 talojen käyttökieltoon asti. Kiellon jälkeen järjestö yritti vielä vuokrata taloa suoraan SYK:ltä, mutta tarjouksesta kieltäydyttiin.

”Sen jälkeen, kun yliopisto päätti luopua rakennusten käytöstä, rakennukset päätettiin purkaa. Koska ne olivat huonokuntoisia, ei uusiin vuokrasopimukseen voitu enää suostua”, SYK:n rakennuttamisen johtaja Aki Havia perustelee.

Indexin puheenjohtaja Tiia Ylä-Peräinen on harmissaan siitä, että Index-kartanon käyttökiellon jälkeen järjestön on täytynyt tyytyä kuudentoista neliön toimistotilaan Publicumissa. Korvaavaa vapaa-ajan tilaa Indexille ei ole löytynyt.

”Kaikki tilat, joita nykyään käytetään, ovat joko maksullisia tai niiden käyttöaikaa tai alkoholin käyttöä on rajoitettu. [Turun yliopiston ylioppilaskunnalla] on useampi hyvin käyttökelpoinen tila, joita Index on kiitollisena hyödyntänytkin, mutta omaa kartanoa ne eivät täysin korvaa.”

Puheenjohtajan havainnot kertovat monen opiskelijajärjestön jakamasta ongelmasta. Yliopiston liepeiltä alkavat loppua aikaa nähneet ja järjestöjen budjetteihin sopivat tilat.

Vanhojen puutalojen purkutyöt kestävät noin kaksi kuukautta. Samalla katoaa palanen kampuksen opiskelijakulttuuria.

Kivisen labyrintin pystyttäminen paikalle, joka on perinteisesti ollut useassa Indexin rastitapahtumassa käytössä, on herättänyt Ylä-Peräisen mukaan huolta opiskelijoiden keskuudessa. Aika näyttää, miten opiskelijat ottavat uuden Labyrintin vastaan.

”On mukavaa, että tilaa halutaan hyödyntää. Yleinen ilmapiiri suunnitelmista on kuitenkin ollut hieman naureskeleva”, Ylä-Peräinen kuvailee.

Lue lisää:

Q-talon hidas alku

Turun yliopiston ylioppilaskunnan Q-talon juhlatiloja vuokrattiin ensimmäisen vuoden aikana huomattavasti odotettua vähemmän. Kysyntä ja tarjonta eivät tunnu kohtaavan juhlatilamarkkinoilla. (10/2018)

Lähiökierros

Joka vuosi linja-autollinen yhteiskunta- ja kasvatustieteiden opiskelijoita kiertää yhden illan ajan turkulaisten lähiöiden kantakuppiloita. Tylkkäri lähti mukaan kokemaan kevätklassikon ainutlaatuista tunnelmaa. (3/2018)

Jäähyväiset Juslenialle

Humanistien entisen Juslenia-rakennuksen purkaminen sai nostalgikot liikkeelle. (6/2018)