Uutiset
26.02.2015

Instagate – eli Ben Zyskowicz ja sosiaalisen median oppitunti

Teksti:
Lauri Hannus & Susanne Salmi

Hallituksen kyselytunti venyi eilisessä TYYn edustajiston kokouksessa ennätyspitkäksi. Niin sanottu instagate herätti kritiikkiä nykyistä hallitusta kohtaan, jonka nähtiin toimineen epätasapuolisesti. Hallitus säilytti kuitenkin edustajiston luottamuksen.

 

Mitä todella tapahtui

#Koulutuslupaus on korkeakouluopiskelijoiden valtakunnallinen eduskuntavaalikampanja, joka lanseerattiin ympäri Suomen keskiviikkona 25.2. Kampanjan toteuttavat Suomen ylioppilaskuntien liitto (SYL) ja  Suomen opiskelijakuntien liitto – SAMOK yhdessä opiskelija- ja ylioppilaskuntien kanssa.

Kampanjan tavoitteena on saada eduskuntavaaliehdokkaat tekemään konkreettisia lupauksia koulutukseen panostamiseksi. Mahdollisia lupauksia on yhteensä neljä, ja ne koskevat koulutuksen maksuttomuutta, YTHS:n laajentamista, opintotuen säilyttämistä ja sitä, ettei koulutuksesta leikata. Näihin lupauksiin sitoutuneet ehdokkaat saavat näkyvyyttä opiskelijajärjestöjen sosiaalisen median kanavissa.

Turun yliopiston ylioppilaskunnassa (TYY) #koulutuslupaus-kampanja sai varaslähdön jo perjantaina 20.2. Tuolloin TYYn virallisella Instagram-tilillä julkaistiin TYYn hallituksen toimesta kuva, jossa Kokoomuksen kansanedustaja ja eduskuntavaaliehdokas Ben Zyskowicz poseerasi #koulutuslupaus-materiaalien kanssa. Kuvassa olivat mukana TYYn hallituksen puheenjohtaja Mikko Mononen, varapuheenjohtaja Janika Takatalo ja SYL:n hallituksen jäsen Jussi Nieminen, joka toimi viime vuonna TYYn hallituksen puheenjohtajana. Mononen, Takatalo ja Nieminen ovat mukana Kokoomuksen toiminnassa.

Maanantaina 23.2. TYYn instagram-tilillä julkaistiin kuva, jossa samaiset hallituslaiset Mononen ja Takatalo sekä SYL:n Nieminen poseeraavat Kokoomuksen eduskuntavaaliehdokkaan Ville Valkosen kanssa. Tämän jälkeen kului kaksi päivää, ennen kuin muiden puolueiden ehdokkaat saivat vastaavanlaista näkyvyyttä TYYn hallituksen jäsenten rinnalla. Epätasainen näkyvyys keräsi tänä aikana runsaasti kritiikkiä sosiaalisessa mediassa. TYYn hallituksen toimintaa suomittiin muun muassa Twitterissä, Instagramissa ja Facebookin TYY – Kolmas kanta -keskusteluryhmässä.

Ben Zyskowicz julkisti maanantaina niin sanotun leikkauslistan, jossa nimetään joukko julkisen talouden säästökohteita. Listaan sisältyy myös opintotuen 100 miljoonan euron leikkaus uudistamalla tukea lainapainotteisemmaksi. Tämä herätti kysymyksen siitä, onko Zyskowiczin soveliasta poseerata TYYn Instagramissa “Koulutuksesta ei leikata” -kyltin kanssa. Esimerkiksi Helsingin yliopiston ylioppilaskunta (HYY) kiirehti tuomitsemaan tapahtuneen Twitterissään:

“Ben Zyskowiczin #koulutuslupaus piti kolme päivää. Ei näin, @Kokoomus_Hki!”

Kritiikistä huolimatta TYYn hallitus vaikeni tapahtuneesta keskiviikkoiltaan saakka, jolloin asiasta nousi vuolas keskustelu ylioppilaskunnan edustajiston kokouksessa.

 

Kohun käsittely edustajistossa

Helmikuun edustajistossa keskustelu instagaten tiimoilta alkoi heti kokouksen alussa. Soihdunkantajien Max Talvinko totesi, että tapauksen voidaan nähdä olevan haitallinen TYYlle tai TYYn imagolle.

”Näen itsekin tässä pienen ristiriidan tasa-arvon kannalta. Se, että asiaan on reagoitu voimakkaasti, kertoo sen tärkeydestä”, Talvinko totesi.  

”Toinen asia on se, että jos viestinnässä esiintyy vain yhden puolueen tyyppejä ja mahdollisesti vielä sellainen henkilö, jonka osa hallituslaisista tuntee yksityishenkilönä. Se voi aiheuttaa ajatuksen vallan väärinkäytöstä, mikä on oikeasti vakava asia. Lisäksi nämä asiat tapahtuivat ennen meidän virallista kampanja-avausta.”

”Kuten kaikessa viestinnässä, tässäkin on kyse siitä, miltä asiat näyttää. Toivon että asia voidaan selvittää, päästä tästä yli, ja suunnitella meidän viestintää vielä tarkemmin, ettei tule tällaisia ohilaukauksia jatkossa.”

Viime vuoden hallituksen jäsenet Virva Viljanen (Vihreä vasemmisto) ja Kukka-Maaria Wessman (Vihreä lista) tenttasivat viime vuoden hallituskumppaniaan, nykyisen hallituksen puheenjohtajaa Mikko Monosta puolueiden epätasaisesta näkyvyydestä.

Viljanen halusi tietää, ”onko koulutuslupauskampanjan kannalta eettistä hypettää opiskelijamyönteisinä ja jakaa kuvia sellaisista ehdokkaista, jotka eivät välttämättä sitoudu koulutuslupaukseen.”

Hän myös kysyi, miksi TYY ei irtisanoutunut niin sanotusta Benin listasta kun se tuli ilmi, toisin kuin esimerkiksi HYY teki Twitterissään.

Mononen korosti vastauksessaan, että “on ollut vain ja ainoastaan positiivista näkyvyyttä kampanjalle, että eri puolueet innostuvat keskustelemaan koulutuslupausteemasta”.

Edustajistossa arvosteltiin sitä, että kaksi kokoomusehdokasta sai näkyvyyttä ennen #koulutuslupaus-kampanjan virallista starttia, jota vietettiin 25.2. Myös opintotuen leikkauksia vaatineen Zyskowiczin esiintymistä kuvissa kritisoitiin.

Vihreää listaa edustava Konsta Weber tivasi hallitukselta selkeyttä opiskelijoiden edunvalvonnassa. Hänen mukaansa niin sanottua Benin leikkauslistaa ei voida sivuuttaa asiaa puntaroitaessa.  

“Sanoit, että Benin leikkauslista ei meille kuulu. Ja toisaalta sanoit, että hän on Suomen toiseksi pitkäaikaisin kansanedustaja. Jos hänen esittämässään leikkauslistassa pyritään torppaamaan yksi ylioppilasliikkeen pitkäaikaisimmista tavoitteista, joka juuri vasta hiljattain saatiin tavoitettua, niin mikä ihme kuuluu TYYn hallitukselle, ellei se?”  

Ylioppilasliikkeen pitkäaikaisella tavoitteella Weber viittasi opintotuen indeksiin sitomiseen, joka saatiin toteutettua syksystä 2014 alkaen pitkän vaikuttamistyön jälkeen.

Mononen vastasi seuraavasti: “Ben olisi yhtä hyvin voinut olla sitoutumatta mihinkään meidän tavoitteista. Eduskuntaan voi hakea ehdokkaita, jotka on kaikkia meidän tavoitteita vastaan. Ei me reagoida tällaisiin ehdokkaisiin mitenkään.”  

Weber kritisoi myös sitä, miksei SYL:n Niemiseltä pyydetty #koulutuslupaus-materiaaleja TYYn laajempaan käyttöön jo siinä vaiheessa, kun niitä käytettiin kokoomusehdokkaiden kanssa perjantaina ennen virallista kampanjastarttia. Mononen vetosi siihen, että materiaali oli tuolloin ainoastaan sähköisessä muodossa Niemisen tabletilla.

Tähän Weber vastasi, että eikö juuri sähköinen materiaali ole nykyteknologialla erittäin helposti jaettavissa.

Vihreän vasemmiston Hai Nguyen ihmetteli, mikä relevanssi helsinkiläisellä Zyskowiczilla ylipäätään on varsinaissuomalaiselle äänestävälle opiskelijalle.

“Missä kaupungissa Ben Zyskowicz asuu? Missä kaupungissa me asutaan? Olen miettinyt nyt pari päivää, miksi minun yliopistoni ylioppilaskunnan puheenjohtaja ja varapuheenjohtaja ovat menneet pyytämään helsinkiläiseltä kansanedustajalta koulutuslupauksen”, Nguyen kummasteli.

Mononen ei myöntänyt, että asiassa olisi tehty suuria virheitä. Hän viittasi siihen, että keskeistä on saada ”palloa maaliin” ja saada koulutuslupauksia myös helsinkiläisiltä tunnetuilta kansanedustajilta.

Wessman totesi, että häntä nolottaa TYYn puolesta, miten ns. instagate on hoidettu ja miksi laajalti esitettyyn kritiikkiin ei ole vastattu. Hänen mukaansa Facebookin TYY – Kolmas kanta -ryhmässä käytyyn keskusteluun olisi pitänyt reagoida hyvän kriisiviestinnän periaatteiden mukaisesti.

”Jos jotain kuohuu, niin silloin ei vain lähdetä sinne mökille kolmeksi päiväksi.”

Mononen korosti, että teot puhuvat enemmän kuin sanat. Hän sanoi, että mediahallinnassa otettiin se linja, ettei lähdetä kommentoimaan asiaa, koska tiedossa oli tuleva keskiviikon 25.2. #koulutuslupaus-kampanjastartti. Tuolloin olisi mahdollisuus hankkia lupauksia myös muiden puolueiden ehdokkailta.

Viljasta Monosen vastaukset eivät tyydyttäneet. Hän kysyi, miksei omia viestinnän virheitä myönnetä. Samaa ihmetteli Wessman, jonka mielestä tapaus aiheuttaa selvää imagohaittaa TYYlle.

Monosen vastaus keskittyi siihen, miten kaikkiin keskusteluihin sosiaalisessa mediassa ei kannata lähteä mukaan. Hänen mukaansa olennaista on ”pitää faktat kunnossa.”

Humanistilistan Sini Saarinen vaati hallitukselta julkista reaktiota kohuun, kun se joka tapauksessa jo velloo jäsenistön edessä. Mononen ei nähnyt tarvetta muuhun kuin keskustelun aktiiviseen seuraamiseen.

Vihreän listan Weber halusi tietää, kielsikö hallituksen puheenjohtaja Mononen hallituksen jäseniä tai tiedottajaa ottamasta kantaa asiaan. Mononen ei myöntänyt suoraan kieltäneensä hallituksen jäseniä tai tiedottajaa ottamasta kantaa.

Weber kertoi kuulleensa pääsektorin antamasta toimintaohjeesta, jossa kehotettiin olemaan reagoimatta asiaan ennen keskiviikkoa. Hallituksen jäsen Julia Litokorpi vahvisti saaneensa toimintaohjeen Facebookin kautta. Hän myös kertoi, että tiedottaja Hannu Aaltonen oli toivonut hallitukselta asiaan reagoimista, mutta siihen ei oltu ryhdytty.

Ryhmä Lexin Jussi Sjöblom kysyi, näyttääkö hallituksesta pahalta, että sekä puheenjohtaja (kok.) ja varapuheenjohtaja (kok.) poseeraavat rinta rinnan instagate-kuvissa kokoomusedustajien kanssa.

Mononen vastasi tähän, että hän uskoo eri puolueiden esiintymiserojen tasoittuvan ajan kanssa.

Tätä seurasi pitkällinen keskustelu kriisiviestinnän olemuksesta.

”Viestintä on kaikkein vaikeinta silloin, kun on kriisi päällä”, myönsi Mononen. Hän myös totesi, että kohusta on opittu.

Moni edustajistoryhmä toivoi edelleen, että asiaan reagoitaisiin. ”Sekin, että jättää tekemättä mitään, on valinta”, Mononen totesi.

Edaattori Klaus Kurki (Demariopiskelijat - TOSY) toi esille sen, ettei kyse ole enää pelkästä sosiaalisen median kohusta, kun perinteistä mediaa edustava Uusi Suomi on tehnyt aiheeseen liittyen jo kaksi juttua. (uusisuomi.fi/kotimaa/78284-zyskowiczin-temppu-ihmetyttaa-tasta-kuvasta-jai-paha-maku & uusisuomi.fi/kotimaa/78290-nyt-hermostui-ben-zyskowicz-en-todellakaan-ymmarra)

TuKY-listan Jukka Kujala summasi edustajiston tunnot puheenvuorossaan: ”Näin pitkät keskustelut edustajistossa johtavat yleensä hallinto-oikeuteen. Eikö jäsenistömme ansaitsisi jonkinlaisen selityksen hallituksen puolelta?”

Mononen ei suoraan taipunut selityksen tarpeeseen.

TuKY-listan Juho Harmaa kertoi luottavansa hallitukseen, mutta toivoi siltä nöyryyttä kohun edessä.

Klaus Kurki kertoi katselleensa TYYn Instagram-tiliä, johon oli keskiviikon aikana ilmestynyt kuvia myös muista kuin kokoomuslaisista eduskuntavaaliehdokkaista. Suurin ero Zyskowiczin ja Valkosen kanssa otettuihin kuviin näkyi siinä, miten kuvissa poseerattiin.

“Ero on siinä, että kokoomuslaiset ovat kuvissa pääsektorin syleiltävinä. Onko hallituksella tahtoa ja halua syleillä muitakin ehdokkaita?” Kurki nauratti edustajistoa.

Myös Ryhmä Lexin Teemu Auressalmi kritisoi tapahtunutta. “Näyttäähän se rumalta, että avoimesti kokoomuslainen pääsektori poseeraa kokoomusehdokkaiden kanssa.”

Auressalmi kehotti myös pohtimaan, millaisia koulutuslupauksia ehdokkaiden pitää tehdä, jotta heistä kannattaa viestiä opiskelijoille positiiviseen sävyyn. Samalla hän huomautti hallitukselle kampanjan vaikeaselkoisuudesta: “Tehkää meidän jäsenistölle selväksi, mitä koulutuslupaukseen sitoutuminen oikeasti tarkoittaa.”

Mononen lupasi edustajistolle tehdä asian suhteen parhaansa. Hän myönsi tiedostavansa, ettei instagate “näytä hyvältä”, mutta luonnehti sitä myös “erinomaiseksi oppitunniksi eduskuntavaalikampanjaan liittyen”.

Edustajisto päätti lopulta hyväksyä Humanistiopiskelijoiden ponnen, joka velvoittaa hallituksen purkamaan tapahtunutta keskuudessaan sekä käymään tarvittavat kehityskeskustelut koskien SYL:n eduskuntavaalikampanjan aiheuttamaa niin sanottua sosiaalisen median kohua. Ponsi velvoittaa hallituksen myös antamaan jäsenistölle kattavan selonteon läpikäymästään prosessista ja siihen johtaneista syistä, sekä esittelemään jatkosuunnitelmansa.

Edustajisto päätti hylätä Vihreän listan ponnen, jossa toivotaan TYYn hallituksen ottavan kantaa ns. ”Ben Zyskowiczin leikkauslistaan” SYL:n opintotukikantojen mukaisesti.

Epäluottamuslausetta hallitusta kohtaan ei kokouksessa kuultu.

Instagate-asiasta keskusteltiin yli kaksi tuntia, mikä on kyselytunnin selkeä pituusennätys TYYn lähihistoriassa.

Jutun lainaukset ovat suoria sitaatteja TYYn edustajiston helmikuun kokouksesta.