Uutiset
14.06.2018

Jäähyväiset Juslenialle

Teksti & Kuvat:
Nella Keski-Oja
  • Jussi Jaakkola opiskeli Jusleniassa aikoinaan yleistä kirjallisuustiedettä. ”Kun tuolloin kuulin, että Juslenia kenties puretaan, kuvasin hätäpäissäni rakennusta, jotta sen interiööri saadaan tallennettua. Se oli vuonna 2009.”

Humanistien entisen Juslenia-rakennuksen purkaminen sai nostalgikot liikkeelle.

Viime viikkoina Turun yliopiston pääkirjaston takana on käynyt kuhina: vuosia purkamista odottanutta Juslenia-rakennusta revitään parhaillaan maan tasalle.

Ahtaudesta ja huonosta sisäilmasta surullisen kuuluisaksi tullutta 1970-luvun rakennusta eivät piiritä vain kaivinkoneet. Moni talossa opiskellut ja työskennellyt humanisti on vieraillut paikalla heittämässä hyvästejä Juslenialle: sen matalille huoneille, kirkkaille-mutta-synkeille käytävämaaleille, kirjastoille, koppimaisille toimistoille ja sille yhdelle ikkunattomalle luentosalille.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen

"Jusleniaan, jäi hetki elämää / Ja elämään, Jusleniakin jää". Juha Väisänen (vas.) ja Jani Virta palasivat vielä kerran vanhan Mombasa-versionsa äärelle. Duo Muusikot esitti Jäähyväiset Juslenialle -kappaleen ensimmäisen kerran vuonna 2009, kun Juslenian purkua alettiin suunnitella.

Vanhan Juslenian tilalle kohoaa uusi Åbo Akademin ja Turun yliopiston yhteisrakennus, joka on tarkoitus ottaa käyttöön syksyllä 2021.  

Turun yliopiston puolelta uusi rakennus ei tule ympäri kampusta siroteltujen humanistien käyttöön, vaan kemian laitoksen tiloiksi. Se on humanistien oma päätös. Kun uudisrakennuksesta keskusteltiin vuonna 2012, humanistinen tiedekunta piti tulevan rakennuksen vuokria liian kalliina ja tiloja turhan pieninä.

Ulko-oven yläpuolella keikkuneet Juslenia-kirjaimet on napattu talteen. Ne saattavat päätyä osaksi tulevaa uudisrakennusta.

Lue lisää:

Tunnin juna ja teknologiaa – tällainen on kampus vuonna 2029

Voisiko Yliopistonmäki 2.0 näyttää tältä? (1/2017)

Jäähyväistuho

Ylioppilastalo A:n toimistokäytävällä on nähty ainejärjestöjen välistä käytäväsotaa ja ystävystytty yli oppiainerajojen. Remontin takia toimistoista täytyy luopua. Opiskelijat hyvästelevät toimistonsa puhein, suitsukkein ja hakkaamalla seiniin reikiä. (4/2016)

Humanistit eivät halua uuteen Jusleniaan

Opiskelijat menettävät tilojaan uudelleenjärjestelyssä, jossa tiedekunta tiivistää mieluummin olemassa olevia tilojaan kuin siirtyy pysyvästi uudisrakennukseen. (5/2012)