Jatko-opiskelija voi menettää toimeentulotukensa ja sivutoimiset tulonsa, jos ilmoittaa työvoimatoimistolle olevansa jatko-opiskelija.
Työttömyysturvajärjestelmän tarkoitus on turvata työmarkkinoiden käytössä olevien työttömien toimeentulo silloin, kun he pyrkivät aktiivisesti saamaan työtä tai pääsemään työllistymistään tukeviin toimenpiteisiin, kirjoittaa vuoden 2007 työttömyysturvaselvityksessään selvitysmies Pasi Järvinen.
Jatko-opiskelupaikan saamisesta ja yli kaksi viikkoa kestäneestä sivutoimisesta työstä onkin ilmoitettava työvoimatoimistoon. Työvoimatoimiston ohjeiden mukaan toimiva jatko-opiskelija voi kuitenkin menettää sekä toimeentulotukensa että työllä ansaitut sivutoimiset tulonsa.
Toimeentulotuen tarkoitus ei ole toimia opintotuen jatkeena. Työvoimatoimisto voi näin ollen katkaista jatko-opiskelijaksi ilmoittautuneen tuen, jos hänet tulkitaan kokopäivätoimiseksi opiskelijaksi.
Samaan aikaan jatko-opiskelija on kuitenkin vain harvoin oikeutettu opintotukeen ja vielä harvemmin saa apurahaa, jotka mahdollistaisivat kokopäiväisen opiskelun.
Näin ollen hän on usein samanaikaisesti sivutoiminen opiskelija ja kokopäiväinen työnhakija jolloin lain mukaan hänellä tulisi olla oikeus toimeentulotukeen.
"Tämä on tiedostettu ongelma jatko-opiskelussa", myöntää Turun työ- ja elinkeinotoimiston korkeakoulujen toimipisteen erikoistyövoimaneuvoja Sanna Virta avoimesti.
Ratkaisuja jatko-opiskelijan tukiongelmaan on useita.
"Pysy työttömänä tai opiskelijana", "nyt olisi helppo kadota vain kortistoon" ja "jos tuet viedään niin siirryt vaan sosiaalikeskuksen asiakkaaksi" ovat joitain nimettöminä pysyttelevien työvoima- ja sosiaalitoimiston henkilökunnan ohjeita jatko-opiskelijan tukiongelmiin.
Usein jatko-opiskelijaksi ilmoittautunut joutuukin siirtymään sosiaalitoimiston asiakkaaksi. Tämä tarkoittaa useiden viikkojen odotusta ilman mitään toimeentulotukea, sillä tukikäsittelyt sosiaalitoimistoissa ovat laman takia ruuhkautuneita.
Niin ikään sosiaalitoimiston asiakkaana jatko-opiskelijan tuesta pidätetään euro jokaisesta sivutoimisella työllä ansaitusta eurosta, kun vastaavasti Kelan asiakkaana yrittämistä palkitaan pidättämällä vain 50 senttiä ansaitusta eurosta.
Jatko-opiskelijoiden kohdalla tukikäytäntö ja sen tulkitseminen sotiikin työ- ja elinkeinoministeriön ohjeita vastaan. Niiden mukaan työttömyysturva- ja elinkeinotoimistoissa asioivilla tieteentekijöillä tulee olla samat oikeudet ja etuudet kuin muillakin toimeentuloa hakevilla.
Silti työvoimatoimiston ohjeiden mukaan jatko-opintopaikkansa ilmoittanut jatko-opiskelija voi menettää ainoan toimeentulotukensa viikoiksi ja kaikki sivutoimiset tulonsa toisin kuin esimerkiksi passiivinen ja pitkäaikainen työnhakija.
Teksti: Rami Kolehmainen
Turun ylioppilaslehti 9/2009 (8.5.)