Uutiset
16.08.2018

Kallein ylioppilaskunnan jäsenmaksu 40 prosenttia tyyriimpi kuin halvin

Teksti:
Heta-Maria Pyhäjärvi & Nella Keski-Oja
Kuvat:
Nella Keski-Oja
  • Turun yliopiston ylioppilaskunnan (TYY) jäsenmaksu on maan kolmanneksi edullisin.

Ylioppilaskuntien jäsenmaksuissa on suuria eroja. 

Saitko opiskelupaikan Turun yliopistosta? Onneksi olkoon!

Samalla olet maksanut Turun yliopiston ylioppilaskunnalle (TYY) jäsenmaksun, jonka suuruus tänä lukuvuonna on 107 euroa.

Kaikki Suomen yliopisto-opiskelijat eivät kuitenkaan pulita ylioppilaskunnan jäsenyydestä samaa summaa. Suurin jäsenmaksu, 142 euroa, on Vaasan yliopiston ylioppilaskunnalla (VYY) ja pienin puolestaan Helsingin yliopiston ylioppilaskunnalla (HYY), 100 euroa.

Jokaisesta jäsenmaksusta kilahtaa sama summa, 54 euroa, Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiön (YTHS) kirstuun. Loput jäsenmaksusta menee ylioppilaskuntien toiminnan pyörittämiseen. Tämä osuus vaihtelee 46 eurosta 88 euroon.

ALHAISINTA JÄSENMAKSUA maksetaan Helsingissä. Suomen vanhimmalla, suurimmalla ja rikkaimmalla ylioppilaskunnalla HYYllä on noin 26 000 jäsentä.

”Jäsenmaksu kattaa noin kolmanneksen HYYn toimintatalouden budjetista. Loput kaksi kolmasosaa katetaan yritystoiminnan tuotoilla”, pääsihteeri Aaro Riitakorpi kertoo.

HYY Yhtymän viime vuoden tuloksesta kilahtaa peräti 2,7 miljoonaa euroa voitonjakoa ylioppilaskunnalle. Se on valtava summa.

Kaiken kaikkiaan yhtymän varallisuus on peräti 210 miljoonaa euroa.

Korkeasta iästä on iloa. Aikoinaan ylioppilaskunnan talouden kivijalka muurattiin kansalaiskeräyksien avulla. Suomalaisten avokätisyyden ansiosta ylioppilaskunnalla on esimerkiksi Vanha ylioppilastalo.

Historian saatossa rahakirstua on kasvattanut myös Helsingin keskustan laajeneminen. Kun vielä 1870-luvulla Vanha ylioppilastalo sijaitsi keskustan reunalla, on alue nykyään aivan pääkaupungin ytimessä – sekä tontin ja sen rakennusten arvo taivaissa.

Tänä päivänä HYY Yhtymä tienaa rahaa kiinteistöjen vuokrauksella ja sijoitustoiminnalla, minkä lisäksi se harjoittaa mittavaa majoitus- ja ravintolatoimintaa.

HYYn tavoitteena onkin saavuttaa omavaraisuus vuoteen 2025 mennessä. Silloin jäsenmaksuja ei tarvittaisi enää laisinkaan, YTHS-maksua lukuunottamatta.

”Tavoite edellyttää liiketoiminnan tuoton kasvua, sillä tarkoitus on säilyttää ylioppilaskunnan toiminta nykyisen kokoisena”, Riitakorpi summaa.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen

Lukuvuoden 20182019 jäsenmaksut eri ylioppilaskunnissa.

MUHKEINTA jäsenmaksua pulitetaan puolestaan Vaasassa. VYYn pääsihteerin Kaisa Paavolan mukaan vaatimattomat resurssit ja pieni jäsenmäärä vaikuttavat maksun suuruuteen. VYYhyn kuuluu 4 200 opiskelijaa.

”Meillä on ollut epäonnistunutta liiketoimintaa menneisyydessä. Olemme saaneet kuitenkin pidettyä jäsenmaksun samana nyt neljättä lukuvuotta”, Paavola taustoittaa.

Kymmenen vuotta sitten VYY maksoi itsensä kipeäksi Domus Bothnica -ylioppilastalosta, josta on yhä jäljellä jonkin verran velkaa. Lisäksi ylioppilaskunnan saunatilan remonttia on katettu nostamalla jäsenmaksua.

”VYYn taloudellinen tilanne oli muutamia vuosia sitten hyvin hälyttävä. Silloiset toimijat tekivät paljon töitä sen eteen, että tilanne saatiin hallintaan, ja se tarkoitti korotuksia jäsenmaksuun”, Paavola kertoo ja jatkaa:

”Nyt tilanne on rauhoittunut ylioppilaskunnan karsittua menojaan, viimeksi muun muassa lakkauttamalla ylioppilaslehden.”

Avain talouden kohentamiseen on Paavolan mukaan liiketoiminnan kehittäminen.
 

TYY tähtää omavaraisuuteen

TURUN YLIOPISTON ylioppilaskuntaan (TYY) kuuluu noin 14 250 jäsentä. TYYn jäsenmaksu on maan kolmanneksi edullisin.

”Päivittäistä toimintaa hoidetaan erittäin kustannustietoisesti”, pääsihteeri Rauli Elenius sanoo.

Ylioppilaskunnan taloustilanne on vakaa. Viimeisen vuosikymmenen aikana TYYn osuus jäsenmaksusta on kasvanut inflaatiota hitaammin. Kuluja on leikattu esimerkiksi lakkauttamalla TYYn kirjasto vuonna 2014. Sijoitusvarallisuutta ylioppilaskunnalla on 210 000 euron arvosta.

Bisnestä TYY tekee omistamansa Universtas Oy:n kautta esimerkiksi sijoitustoiminnalla, lounasravintoloilla sekä asunto- ja liikehuoneistoja vuokraamalla.

Toimitusjohtaja Toni Eklundin mukaan Universtaalla on sijoituksia noin 13 miljoonan euron arvosta. Vuoden 2017 lopussa yhtiön oma pääoma oli noin 4,7 miljoonaa euroa, velkaa on puolestaan noin 6,8 miljoonaa euroa.

Pääsihteeri Rauli Elenius kertoo, että TYYn tavoitteena on saavuttaa omavaraisuus 2020-luvun loppuun mennessä.

”Kaikki yritystoiminnan voitot käytetään yritystoiminnan kasvattamiseen.”

Tällä hetkellä yhtiön tuloksesta ei siis heru euroja itse ylioppilaskuntaan. Linjauksesta on päättänyt TYYn vaaleilla valittu edustajisto.

TYYLLÄ OLISI huomattavasti nykyistä enemmän omaisuutta ja tuloja, ellei ylioppilaskunta olisi joutunut 1970- ja -80-luvulla talouskriisiin. Kurimus johtui ylioppilaskunnan iltaravintolatoiminnan ja Ylioppilaskylän kongressikeskuksen rahoitusongelmista.

 

Lue lisää:

TYYn äänestysinto Suomen korkein: "Meillä oli huikea määrä ehdokkaita"

Syksyn 2017 edustajistovaaleissa Turussa äänesti 42 prosenttia opiskelijoista. Vähiten äänestettiin Lappeenrannan teknillisessä yliopistossa, missä äänestäneitä oli 24,2 prosenttia. (11/2017)

YTHS:n palveluita karsitaan: hyvästi gynekologit ja ihotautilääkärit

Opiskeluterveydenhuollon uudistus karsii Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiön (YTHS) palveluita, kertoi Uutissuomalainen. Suunnitelmien mukaan vuonna 2020 YTHS:llä ei olisi enää gynekologin tai ihotautilääkärin vastaanottoa. (2/2018)

TYS:n talouden pelastajasta tulikin sen lamauttaja

Läheltä piti, ettei 50-vuotisjuhliaan viettävää TYS:ä olisi enää olemassakaan. 1970-luvulla ylioppilaskylään visioitiin nimittäin valtavaa kongressikeskusta ja omaa rautatieasemaa. Mammuttihankkeen muistoina ovat seitsemän miljoonan euron velat ja nykyinen Caribia. (11/2016)