Uutiset
28.09.2011

Kampuksen parkkipaikat kortilla

  • Rehtorinpellonkadun hiekkaparkkipaikalla on ahdasta.

Uusia parkkipaikkoja ei ole ainakaan näillä näkymin luvassa.

Turun yliopiston parkkipaikkatilanne on ollut hankala jo pitkään. Rehtorinpellonkadun ja Assistentinkadun päissä sijaitsevat hiekkaparkkipaikat ovat ahtaita sekä etäällä useimpien tiedekuntien rakennuksista.

Lähempänä opetustiloja olevia paikkoja on vähän ja nekin ovat usein maksullisia tai pysäköintikiekon vaativia.

Pelkästään yliopiston henkilökunnalle tarkoitettua pysäköintitilaa on enemmän, mutta sitä väärinkäyttävät sekä opiskelijat että ei-yliopistolaiset. Esimerkiksi Rehtorinpellonkadulla sijaitsevalla henkilökunnan parkkialueella on päivästä toiseen autoja ilman asianmukaista pysäköintilupaa.

"Henkilökunnalta on tullut paljon palautetta parkkipaikkojen puutteesta ja siitä, että yliopistolaisille varatuilla parkkialueilla pysäköivät myös muut. Lisäksi alue on vieraspaikkojen osalta vaikea, sillä varsinaisia vieraspysäköintipaikkoja ei ole. Lähistöllä ei ole myöskään maksullisia pysäköintipaikkoja", kertoo Turun yliopiston kiinteistö- ja tilanhallinnan suunnittelija Mirva Elomaa.

Tilanpuute saa autoilijat tekemään rikkeitä – autoja parkkeerataan muun muassa suojateiden eteen ja varatuille paikoille.

Turun Kiinteistöliikelaitoksen pysäköinninvalvonta joutuukin puuttumaan väärin pysäköimiseen päivittäin esimerkiksi kauppakorkeakoulun edessä.

"Pysäköinninvalvonta puuttuu kaikkeen virheelliseen pysäköintiin, eli selkeästi väärin pysäköityihin ja ilman pysäköintilupaa oleviin autoihin. Valvonnan yhteydessä olemme huomanneet, että pysäköintimerkit alueellamme ovat puutteellisia. Niitä korjataan samalla", sanoo yliopiston tilasuunnitteluassistentti Ari Nurminen.

Yliopiston opiskelijamäärien ollessa kasvussa käy parkkipaikkojen puute vuosi vuodelta pahemmaksi. Uusia parkkipaikkoja ei Elomaan mukaan ainakaan lähitulevaisuudessa ole kuitenkaan luvassa.

"Mahdollisuutta parkkipaikkojen lisäämiseen kampusalueella ei fyysisistä syistä ikävä kyllä ole. Tilaa ei ole kuin maan alla, ja sinne yliopistolla ei ole varaa rakentaa."

Teksti: JOEL HAAPAMÄKI

Kuva: LAURI HANNUS