Uutiset
14.12.2018

Katso kuvat TYS:n uudesta Aitiopaikasta, josta sadat opiskelijat saavat ekologisen kodin

Teksti:
Lassi Vihko ja Nella Keski-Oja
Kuvat:
Lassi Vihko
  • Aitiopaikka yllättää: valkoisen julkisivun vastapariksi sisäpihan seinät on maalattu mustiksi.
  • Opiskelija-asuntojen parvekkeet ovat rakennuksen julkisivun puolella.
  • Sisäpihan puolella ovat käytävät, joiden ikkunoista osa on väritöntä ja osa värjättyä lasia. Kiintopisteeksi kurottaa vuonna 2011 valmistunut Ikituuri.
  • Aitiopaikka sijaitsee Ylioppilaskylässä Inspehtorinkadun ja Pispalantien risteyksessä.

Persoonallisen muotoinen Aitiopaikka kätkee valkoisten seiniensä taaksee viehättävän sisäpihan, joka kannustaa yhteisölliseen opiskelija-asumiseen.

Aitiopaikan sisäpihalla kuhisee. Kypäräpäiset keltatakit yrittävät täyttä häkää viimeistellä puolitoista vuotta kestänyttä rakennushanketta. Loppukiri on tarpeen, sillä ensimmäiset onnekkaat opiskelijat kantavat huonekaluja tuliteriin asuntoihinsa heti vuoden alussa.

Turun ylioppilaskyläsäätiön (TYS) yhteistyökumppanit ja uteliaat opiskelija-asukkaat ovat tulleet sankoin joukoin tarkastelemaan valmistumassa olevaa Aitiopaikkaa, jossa oli perjantaina avoimet ovet. Uusi opiskelija-asuntola tulee tarjoamaan kodin yli kolmellesadalle opiskelijalle.

Kun astelee valkoisen ja lähes kliinisen kerrostalokompleksin sisäpihalle, yllättyy mustiksi maalatuista seinistä. Synkäksi pihaa ei voi kuitenkaan luonnehtia: seinien pyöreät muodot, käytävien värjätyt ikkunalasit sekä pihan ulkokuntosali ja leikkipaikka saavat Aitiopaikan tuntumaan samaan aikaan modernilta ja kotoisalta.

Suurin osa kompleksin 255 asunnosta on yksiöitä. Tammikuun ensimmäisenä päivänä asunnoista 190 on muuttovalmiita ja loput 65 valmistuvat kevään aikana.

Vuoden alussa valmistuviin asuntoihin haettiin asukkaita lokakuun ajan. Intoa ja kiinnostusta riitti uutta Aitiopaikkaa kohtaan niin paljon, että marraskuussa järjestetyssä arvonnassa vain viidesosa hakijoista sai kuulla hyviä uutisia.

Juttu jatkuu kuvien jälkeen

Aitiopaikan valkoisena hehkuva ulkokuori ja sisäpihan tummat seinät luovat kiinnostavaa kontrastia.

Avoimet ovet houkuttelivat uteliaita katsastamaan uuden asuntokohteen.

Valtaosa Aitiopaikan asunnoista on yksiöitä.

Ah! Putipuhdas keittiö ja suihku, jota kukaan muu ei ole käyttänyt.

Osa ensimmäisen kerroksen terasseista aukeaa Holiday Club Caribian parkkipaikalle.

TYS:n toimitusjohtaja Risto Siilos on itse asunut TYS:llä 1980-luvulla. Opiskelijoiden tarpeet ovat muuttuneet vuosikymmenten saatossa: nykyään opiskelijat haluavat asua yksiöissä, mutta kaipaavat samalla yhteisöllisyyttä.

”Haluamme ottaa uusissa ja tulevissa kohteissa huomioon sen, miten face to face -yhteisöllisyyttä ja sekä yhdessä opiskelua voitaisiin edesauttaa. Myös opiskelutavat ovat muuttumassa”, Siilas sanoo.

Energiatehokkuus on ollut alusta lähtien Aitiopaikalle tärkeä tavoite. Rakennuksen katolla komeilee lähes viisisataa aurinkokennoa, joiden avulla saadaan tuotettua energiaa yli Aitiopaikan oman tarpeen. Energiaylijäämä ohjataan Ylioppilaskylän muiden rakennusten käyttöön.

”Haluan toivottaa uudet asukkaat lämpimästi tervetulleiksi”, Siilos sanoo.

Ensimmäisen kerroksen kartta havainnollistaa rakennuksen erikoista muotoa. Sisäpihalle on rakennettu lasten leikkipaikka ja ulkokuntosali.

 

Lue lisää:

Opiskelijabaari Three Beers sulki ovensa: ”Rakas paikka – jossain vaiheessa itku tulee”

Ylioppilaskylässä sijaitseva legendaarinen Three Beers -baari on sulkenut ovensa lopullisesti. Opiskelijoiden kantapaikka ehti lähes kolmenkymmenen vuoden ikään. (6/2018)

TYS:ssä paljastuu lutikkatapaus noin kerran kuussa: ”Luteista ei kehtaa kertoa edes kavereille”

Lutikat eli seinäluteet ovat yleistyneet Suomessa räjähdysmäisesti kymmenessä vuodessa. Turun ylioppilaskyläsäätiössä tilanne on saatu alkuvaikeuksien jälkeen hallintaan. (2/2018)

TYS käräyttää 20 luvatonta Airbnb-asuntoa vuodessa – Närkästyneet naapurit antavat palautetta

Sääntörikkomuksen syynä on usein tietämättömyys. (2/2018)

From crying room to area 56 – Student Village is a home for urban legends

A girl who they say died in the Village wanders around in the graveyard. She asks for directions to somewhere. Avoid any contact with her, or she’ll follow you home. What happens after, no one can tell… (1/2018)

Puutalo keskellä Ylioppilaskylää

Turun ylioppilaskyläsäätiön tuorein vuokrakohde on värikäs kimppakämppä, jonka takkaa pidetään lämpimänä. (3/2017)

TYS:n talouden pelastajasta tulikin sen lamauttaja

Läheltä piti, ettei 50-vuotisjuhliaan viettävää TYS:ä olisi enää olemassakaan. 1970-luvulla ylioppilaskylään visioitiin nimittäin valtavaa kongressikeskusta ja omaa rautatieasemaa. Mammuttihankkeen muistoina ovat seitsemän miljoonan euron velat ja nykyinen Caribia. (11/2016)