Uutiset
12.03.2009

Kela rankaisee opiskelijaa liioista tuista

Kelan etuuspäällikkö Ilpo Lahtinen, miksi opintotuen takaisinperinnässä korko on niin korkea, 15 prosenttia?

Koetamme aina korostaa ja alleviivata, ettei pitäisi puhua korosta vaan korotuksesta. Korkoahan maksetaan joka vuodesta, kun taas tässä on kyse kertakorvauksesta, joka lasketaan palautettavan tuen päälle riippumatta "laina-ajasta". Vaikka perittävät tuet maksaisi takaisin nopeastikin laskun saatuaan, "laina-ajaksi" tulee vähintään puolitoista, jopa kaksi vuotta, valitustapauksissa tietysti vieläkin pidempi, joten vuosikorko ei lopultakaan nouse kovin korkeaksi.
Perinnässä on vuodesta toiseen samoja henkilöitä, joten on syytä olettaa, että ylimääräistä tukea nostetaan harkiten, lainaustarkoituksessa.

On tapauksia, joissa opiskelija ei ole voinut tietää nostaneensa liikaa tukea. Tällöin 15 prosentin korotus tuntuu hieman kohtuuttomalta.

Sellaiset tapaukset ovat kyllä aika harvinaisia. Opintotuen tulonvalvonta on varsin yksinkertaista. Myönnän toki, että on olemassa kaikenmaailman kimurantteja yksittäistapauksia, mutta perussäännöt ovat hyvin selkeät.

Toimiiko korotus myös toisinpäin, eli jos Kela ei esimerkiksi syksyn ruuhka-aikana ehdi maksaa tukia ajallaan vaan myöhemmin takautuvasti – niin sanotusti lainaa opiskelijalta – saako opiskelija vastaavasti korvauksen?

Tällaista perinnettä ei ole käytössä missään Kelan etuuksissa.
Sosiaaliturvan uudistuskomitea aikoo kyllä ehdottaa, että määriteltäisiin aika, jossa etuuskorvaus on maksettava, ja jos tämä aika ylittyy, hakija voisi olla oikeutettu korvauk­seen. Tämä on kuitenkin vasta ideatasolla.
Korotukselle opiskelijoiden tulonvalvonnassa löytyy kohtalaisen hyvät perusteet: kun muissa tuissa tarve arvioidaan etukäteen tulojen mukaan, opintotukea voi nostaa vaikka olisi miljonääri. Tukea voi "lainata" pitkäksikin ajaksi ennen takaisinperintää.
Muistuttaisitko jutussasi vielä, että viime vuonna nostetut ylimääräiset tuet pitäisi palauttaa tämä kuun loppuun mennessä!

Teksti: Silja Ylitalo