Uutiset
17.04.2019

”Kestävän kehityksen tulee läpileikata kaikki toiminta opettajankoulutuksessa” – Rauman yksikön kasvatti Sanni Salmenoja opettajaopiskelijoiden johtoon

Teksti:
Sara Koiranen
Kuvat:
Marko Virta
  • Sanni Salmenoja on toiveikas tulevan eduskuntakauden suhteen, sillä useilla puolueilla oli koulutukseen liittyviä vaaliteemoja.

Suomen Opettajaksi Opiskelevien Liiton (SOOL) johtoon on valittu Turun yliopiston Rauman yksikössä opiskeleva Sanni Salmenoja.

Uusi puheenjohtaja vaatii kestävän kehityksen linjauksia opettajankoulutukseen sekä toimia uudelta hallitukselta koulutuksen parantamiseksi.

”SOOLin on oltava kaikissa niissä pöydissä, joissa opettajankoulutuksesta linjataan. Toiminnasta on tehtävä enemmän läpinäkyvää ja ympäristöystävällistä”, Salmenoja linjaa.

Kuluvalla kaudella 27-vuotias varhaiskasvatuksen opiskelija on toiminut 7 000-jäsenisen liiton varapuheenjohtajana.

Tärkeä osa SOOLin omia tavoitteita on kestävän kehityksen korostaminen kaikessa opettajankoulutuksessa. Liittokokouksessa syntyi julkilausuma, jossa vaadittiin ilmastokasvatusta osaksi kaikkea opettajankoulutusta ainerajoista riippumatta.

”SOOL on yhteisö, jota kiinnostaa aidosti ilmastonmuutos. Kestävän kehityksen tulee läpileikata kaikki toiminta opettajankoulutuksessa, sillä muuttamalla opettajankoulutusta muutamme samalla maailmaa.”

TYY:ssä Salmenoja on toiminut muun muassa Lastopet ry:n ja Opekas ry:n puheenjohtajana, Eduxi-edustajistoryhmän edaattorina ja ryhmäpuheenjohtajana sekä Rauman ylioppilasteatteri Qmessa.

Koulutukselle rahoitusta ja opiskelijoiden mielenterveys kuntoon

Eduskuntavaaleissa SOOL vaikutti julkaisemalla omia tavoitteitaan hallitusohjelmaan. Niissä vaadittiin muun muassa uudessa työssä aloittaville opettajille kahden viikon palkallista suunnitteluaikaa sekä mahdollisuuksia vertaistukeen.

Millaisena uusi eduskunta näyttäytyy tuoreen puheenjohtajan mielestä?

”Läpimenneistä ehdokkaista 35 on allekirjoittanut myös SOOLin omat eduskuntavaalitavoitteet, joten uskoisin vaikutusmahdollisuuksien olevan hyvät.”

Salmenoja toteaa olevansa toiveikas tulevan eduskuntakauden suhteen, sillä useilla puolueilla oli koulutukseen liittyviä vaaliteemoja.

”Täytyy odotella hallituksen muodostumista ja tehdä parhaansa vaikuttaakseen koulutukseen, tuli mikä tahansa tulos.”

Seuraavalta hallitukselta Salmenoja toivoo korkeakoulurahoituksen lisäämistä ja opiskelijoiden mielenterveys- ja tukipalveluihin panostamista.

”Korkeakoulujen lisäksi myös muut koulutusasteet kaipaavat kipeästi rahoitusta, esimerkiksi perusopetuksen rahoitus laahaa tällä hetkellä muita OECD-maita jäljessä.”

Yhteisöllinen Rauma eroaa joukosta

Turun yliopiston kasvatustieteiden tiedekuntaan kuuluva Rauman opettajankoulutuslaitos on Suomen viimeinen opettajakoulutuksen etäyksikkö. Salmenojan mukaan Rauma eroaa monella tapaa muista opettajakoulutusta tarjoavista paikoista.

Hänen mielestään Raumalla korostuvat yhteisen opettajuuden teemat, kyky ratkaista asioita luovasti sekä yhteisöllisyys.

”Raumalla on myös ainoastaan opettajaopiskelijoita, eikä poikkitieteellisyyttä näin ollen ole. Tämä antaa edellytykset hyvälle yhteishengelle.”

Opettajankoulutus on kärsinyt leikkauksista viime eduskuntakaudella. Viimeisimpänä Itä-Suomen yliopiston opettajankoulutuksen etäyksikkö Savonlinnassa lakkautettiin keväällä 2018.

Koulutusleikkaukset ovat näkyneet myös Raumalla esimerkiksi pienryhmäopetuksen vähenemisen muodossa.

”On todella huolestuttavaa että esimerkiksi käsityöopettajien laitteidenhallintaan käytettävä opetusaika vähenee. Tämä vähentää opetuksen turvallisuutta”, Salmenoja toteaa.

Rauman kampuksen tulevaisuus on kuitenkin Salmenojan mukaan taattu.

”Näin lupaavat lisätyt tutkintopaikat varhaiskasvatuksen opettajaksi sekä rakennuksiin ja opiskelutiloihin tehdyt mittavat saneeraukset.”

Viimeisin esimerkki Rauman kampuksen elinvoimasta nähtiin tänä talvena, kun Rauman opettajaopiskelijat isännöivät SOOLin vuosittaisia Talvipäiviä. Koko viikonlopun kestävä ja yli 2 500 opiskelijan tapahtuma tarvitsee vapaaehtoisia ja tukea monesta suunnasta.

”Talvipäivät tunnetaan opeopiskelijoiden keskuudessa yhteisöllisyyden riemujuhlana, joten hienointa oli nähdä, miten koko kampus ja kaupunki olivat mahdollistamassa näin suuren tapahtuman toteutumista”, Salmenoja iloitsee.

SOOLin uuden puheenjohtajiston ja hallituksen toimikausi alkaa vappuna. Turun yliopistosta SOOLin hallitukseen valitiin lisäksi aineopettajaopiskelija Saana Ylikruuvi.

Lue lisää

Kakkua vai ei – Mikä puolue on opiskelijaystävällisin?

Tylkkäri kävi puolueiden vaaliohjelmat läpi ja tutki, millaisia tavoitteita puolueilla on korkeakoulujen ja tutkimuksen suhteen. (3/2019)

Rauman henki

Turun yliopistolla on yksikkö, joka on vanhempi kuin yliopisto itse. Ganalin, opetuspuutarhan ja 3D-tulostinten väliin mahtuu pienoismaailma, jossa juodaan oudosti nimettyjä drinkkejä. (3/2016)