Uutiset
20.08.2018

Kilpailu digitaalisten opiskelijakorttien markkinoilla kiristyy: TUO irtisanoi sopimuksensa Frankin kanssa

Teksti & Kuvat:
Nella Keski-Oja
  • Frank ja Slice tuottavat digitaalisia opiskelijakortteja. Kilpailijaksi saattaa ryhtyä myös Tuudo.

Turussa Slicen digitaalinen opiskelijakortti valtaa markkinoita käyttöongelmista kärsineeltä Frankilta.

Kesän aikana Turun ammattikorkeakoulun opiskelijakunta TUO on irtisanonut sopimuksensa digitaalista opiskelijakorttia tarjoavan Frankin kanssa. Päätöksen takana ovat etenkin ongelmat Frank App -sovelluksen käyttövarmuudessa.

TUOn mukaan opiskelijoilla on ollut vaikeuksia kirjautua Frankin digitaalisen opiskelijakortin sovellukseen.

”Varsinkin nyt heinäkuussa, kun Frankiin tuli uusi päivitys, olemme saaneet tosi paljon yhteydenottoja. Useimmiten sovellus pitää poistaa tai siihen pitää rekisteröityä uudelleen, jotta sovelluksen saa taas toimimaan”, TUOn toiminnanjohtaja Tero Rinne kertoo.

Rinteen mukaan TUOlla on ollut hyvä keskusteluyhteys Frankiin, ja yleensä ongelmat on saatu ratkaistua. Nyt opiskelijakunta haluaa kuitenkin varmistaa, että sen jäsenillä on käytössä sovellus, jonka toimivuuteen voi luottaa esimerkiksi junassa, kun oma opiskelijastatus pitää todistaa.

”Frank kehittää palveluaan koko ajan ja pyrkii pääsemään ongelmista eroon. Saamamme yhteydenotot kuitenkin osoittavat, että jonkinasteisia ongelmia tuntuu olevan jatkuvasti”, Rinne avaa.

 

FRANKIN toimitusjohtajan Tiia Lehtolan mukaan Frank App -sovelluksen uudessa versiossa on ollut muutamia ”lastentauteja”. Nyt puutteet on hänen mukaansa saatu pääosin korjattua.

Lehtola pitää TUOn irtisanomisperustelua kuitenkin erikoisena:

”Käyttövarmuudesta ei ollut puhetta kesäkuussa, kun TUO halusi keskustella  yhteistyösopimuksen purkamisesta. Bugeilla ei pitäisi olla mitään tekemistä sopimuksen päättämisen kanssa.”

Frankin toimitusjohtaja ihmettelee, miksi TUO ei voi jatkossakin tarjota opiskelijoille vaihtoehtona myös Frankia. Se ei hänen mukaansa maksaisi opiskelijakunnalle mitään.

”Tämä kuulostaa järjestöpolitiikkapurkaukselta, eikä opiskelijan edun tavoittelulta.”

 

TUON toiminnanjohtajan Tero Rinteen mukaan sovelluksen ongelmista on viestitty Frankin kanssa ”ympäri vuoden”. Irtisanomispäätökseen vaikuttivat myös Frankin digikortin muuttuminen maksulliseksi sekä opiskelijakunnan tavoite saada jäsenille lisää paikallisia opiskelija-alennuksia.

”Frankilla on pääsääntöisesti vain valtakunnallisia alennuksia, kuten VR ja Matkahuolto”, TUOn Tero Rinne perustelee.

Yhteistyö Frankin kanssa päättyy syyskuun lopussa. Sen jälkeen TUOn jäsenet siirtyvät käyttämään maksutonta Slice-nimistä digitaalista opiskelijakorttia.

TUOn mukaan Slice pystyy tarjoamaan valtakunnallisten opiskelija-alennusten lisäksi paikallisia etuja. TUOn jäsenet ovat toivoneet, että opiskelijakortilla saisi nykyistä enemmän alennuksia juuri Turusta.

”Olemme saaneet Slicesta hyviä käyttäjäkokemuksia Satakunnasta, jossa Slice on ollut puoli vuotta [ammattikorkeakoulun opiskelijakunnan] SAMMAKKOn käytössä”, Tero Rinne sanoo.

Toiminnanjohtajan mukaan myös Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun ja Vaasan ammattikorkeakoulun opiskelijakunnat ovat ottamassa Slicen käyttöön.

Kun sopimus Frankin kanssa päättyy, TUOn jäsenet eivät voi enää tilata muovista opiskelijakorttia.

”Kyllä se varmaan säikyttää ihmisiä, ettei Slicen kautta saa fyysistä korttia. Niiden tilausmäärät ovat kuitenkin tippuneet aika paljon, kun opiskelijat ovat tottuneet käyttämään digitaalista korttia.”

Ammattikorkeakouluissa ei ole vastaavaa automaatiojäsenyyttä kuin yliopistoissa. Jos opiskelija ei siis kuulu TUOhon, hän voi jatkossakin olla Frankin asiakas. Tosin silloin opiskelija ei saa TUOn jäsenetuja.

”Isoin asia, jonka haluamme saavuttaa, on paikallisen tarjonnan kasvattaminen opiskelijoille, jotta he saavat enemmän hyötyä TUOn jäsenyydestä.”

TUO kuuluu Suomen opiskelijakuntien liittoon (SAMOK). Liitto omistaa yhdessä muiden valtakunnallisten opiskelijajärjestöjen kanssa osan Frank Students -yrityksestä.

TYY povaa lisää kilpailua markkinoille

Turun yliopiston ylioppilaskunnan (TYY) tietoon ei ole tullut, että vastaavia kirjautumisongelmia olisi Turun yliopiston opiskelijoilla.

”Uusien opiskelijoiden tiedot siirtyvät yliopistolta Frankille vasta nyt elokuussa. Frankin sovellusta ei siis ole edes voinut saada toimimaan, ja meille tulleet yhteydenotot ovat toistaiseksi liittyneet tähän”, TYYn hallituksen puheenjohtaja Inari Harjuniemi kertoo.

Osa Turun yliopiston opiskelijoista käyttää jo Slice-sovellusta Porin etäkampuksella paikallisten etujen takia.

”[Porin ylioppilasyhdistys] Pointerilta olemme kuulleet, että satakuntalaislähtöisestä Slicesta on tykätty.”

Harjuniemen mukaan Frankin toiminta on ennenkin aiheuttanut närää ammattikorkeakoulujen opiskelijakunnissa: Aikaisemmin amk-opiskelijat saivat opiskelijakortin vain, jos he liittyivät korkeakoulunsa opiskelijakuntaan. Frank alkoi kuitenkin tarjota korttia kaikille amk-opiskelijoille, jolloin opiskelijakunnat menettivät tärkeän täkyn uusien jäsenten houkuttelemiseksi.

”Tänä vuonna opiskelijakortin maksullisuus on herättänyt opiskelijakunnissa ihmetystä”, Harjuniemi kommentoi.

TYYn hallituksen puheenjohtaja uskoo, että digitaalisten opiskelijakorttien markkinoille tulee vielä uusia kilpailijoita. Yhdeksi mahdolliseksi hän nostaa Tuudo-sovelluksen, jonka kautta voi jo nyt nähdä esimerkiksi omat opintosuorituksensa ja kurssiarvosanansa.

Harjuniemen mukaan kilpailu voi tuoda opiskelijoille lisää etuja aikaisempaa helpommin. Toisaalta hän pitää tärkeänä, että markkinoilla on myös Frank, joka erikoistuu neuvottelemaan opiskelijaetuja valtakunnallisilta toimijoilta. Isolla firmalla on enemmän lihasvoimaa neuvotella esimerkiksi VR:n kanssa kuin pienellä ja vain tietyillä paikkakunnilla toimivalla yrityksellä.

”Kun suuri sopimus on kerran neuvoteltu, on pienempien toimijoiden helpompi saada vastaavan tasoisia diilejä saman toimijan kanssa. Tästä syystä alkuperäinen Frankin tekemä edunvalvontatyö voi jää helposti näkymättömäksi”, Harjuniemi sanoo.

Lue lisää:

Digitaalinen opiskelijakortti muuttuu maksulliseksi – Frank teki kalliit investoinnit

Frank Students -yrityksen mukaan maksua aletaan periä yrityksen tekemien investointien ja kustannusten nousun takia. (8/2018)

Kuohuntaa korttibisneksessä: opiskelijaetuja tarjoaa kaksi mobiilisovellusta

Mobiilisovelluksen ja muovisen kortin yhteiskäyttö mahdollistaa opiskelijastatuksen väärinkäytön. (1/2017)

Frankin aika

Opiskelijakortteja ja -alennuksia, pahviukkoja ja toimisto Töölössä. Mitä tekee etufirma, jolla on miehen nimi ja jonka opiskelijat omistavat? (1/2014)