Uutiset
07.05.2020

Klubi, Rokbar, Baaribaari, TVO... keikkapaikkoja suljettu kilpaa Turussa – livemusiikin tilanne ”valitettavan huono”

Teksti & Kuvat:
Jasmin Vahtera

Klubi, Rokbar, Baaribaari, TVO. Kaikki ovet sulkeneet ovensa. Turun livemusiikin tilanne on vaikea.

”Vielä 2000-luvun vaihteessa Turku oli vireä musiikki- ja kulttuurikaupunki. Tällä hetkellä livemusiikin tila on kuitenkin valitettavan huono”, festivaalituottaja ja baari­yrittäjä Tuomas Sara sanoo.

Turussa toimijoita on enää muutama, eivätkä ihmiset ole niin herkästi valmiita maksamaan keikoista. 

Kyseessä on globaali ilmiö. Ympäri maailman kaupunkien keskustat ovat tyhjentyneet keikkapaikoiksi sopivista baareista ja klubeista. Siihen on monia syitä. 

Yksi on hintataso. Suuri osa keikkapaikoista sijaitsee ydinkeskustojen kalleimmilla liikepaikoilla, jolloin vuokrakulut ovat korkeat ja nousevat jatkuvasti. Myös ravintoloiden ansaintalogiikka tuottaa ongelmia. 

”Maksukatto voi tulla vastaan, vaikka asiakkaita kävisikin. Jos vuokrat ja työvoimakulut nousevat ja alkoholiverotus kiristyy, toiminnan kannattavuus laskee vähitellen”, toteaa musiikkitieteen tutkija Tiina Käpylä.

”Isoissa kaupungeissa on vallalla bisnesvoittoinen rakentaminen. On kannattavampaa laittaa keskeiseen sijaintiin esimerkiksi hotelli kuin meluisa rokkipaikka.”

Suositut Dynamo ja Bar Ö sijaitsevat nekin purku-uhan alla olevissa rakennuksissa.
 

Vaikka ihmiset käyvät edelleen keikoilla, keikkakulttuuri on muuttunut. Nykyään monet suomalaiset artistit esiintyvät isoilla areenoilla.

Ruonhonjuuritason bändi- ja populaarimusiikkitoiminta on Turussa yhä aktiivista. Samoin isoimmat tapahtumat ja keikat esimerkiksi Logomossa vetävät yleisöä. 

Näiden kahden ääripään väliin jäävät pienemmät ja keskikokoiset bändit ja artistit, joiden esiintymismahdollisuudet ovat tilojen lopettamisen vuoksi heikentyneet. Tilojen puutteessa keikkoja järjestetään paikoissa, joita ei siihen varsinaisesti ole suunniteltu, kuten Apollossa.

Kaventuneet mahdollisuudet heikentävät ruohonjuuritasolta eteenpäin ponnistamista. Keikkailukokemuksen kerryttäminen saattaa tyssätä mahdollisuuksien puutteeseen.

Käpylän mukaan yliopiston tuntumassa olisi otollista tilaa uusille keikkapaikoille. Viime vuosina moni erityisesti yliopisto-opiskelijoiden suosiossa ollut keikkapaikka on joutunut sulkemaan. 

Myös esimerkiksi Anniskeluliike Portti on joutunut lopettamaan keikkojen järjestämisen meluhaittojen vuoksi.
 

Keikkailu on useimmille bändeille ja artisteille keskeinen osa musiikin tekemistä.  

”Jos esiintyjät eivät vedä keikoille yleisöä, ei keikkatoiminta voi jatkua kovinkaan pitkään”, Turkulaisen Rendez-Vous-yhtyeen kitaristi Juhani Mistola toteaa huolissaan. 

”Ilman yleisöä tai asiakkaita ei mikään bändi tai ravintola jaksa tahkota loputtomiin.” 

Kevään poikkeustila on tuonut oman synkän lisänsä myös livemusiikkikenttään. On vielä vaikea arvailla, millainen taantuma kriisistä seuraa. Käpylän mukaan vaikutukset livemusiikkiin voivat olla odottamattomat.

Baariyrittäjä Tuomas Saran mukaan Turussa olisi tulevaisuudessa ehdottomasti tilausta laadukkaalle ja monipuoliselle liveklubille. Taloudelliset realiteetit on kuitenkin muistettava.

”Uusi paikka ei voi olla vain keikkapaikka, vaan toiminnan on oltava monipuolista.”
 

Lue lisää

Moni keskustan bilepaikka potkaisee tyhjää – ovatko opiskelijoiden jättijatkot uhattuna? ”Kysymysmerkkejä on ollut enemmän kuin normaalisti”

Turun ydinkeskustasta ovat vähentyneet isojen opiskelijabileiden jatkopaikat. Baarit ja yksityiset bileet vievät yökerhoilta asiakkaita. (2/2019)

Dynamon tuho? Jokirannan keskiluokkaistuminen uhkaa jälleen yökerhojen legendaa

”Kaameita uutisia Turusta: legendaarinen yökerho Dynamo potentiaalisen purku-uhan alla”, otsikoi musiikkimedia Rumba. Kulttuuriväki Turussa ja muualla Suomessa haukkoo henkeään. Indieystävän pyhiinvaelluskohde on vaarassa – jälleen kerran. (6/2017)

TVO tarjoaa maksuttomia kesäkeikkoja ”toinen jalka haudassa” – uudet opiskelijat eivät tunne legendaarista osakuntaa

Vuosia oman kerhotilan puutteesta kärsinyt TVO on jäänyt tuntemattomaksi nuorimmille opiskelijoille. (2017)