Uutiset
08.05.2017

”Koe meni valmistautumiseen nähden erittäin hyvin” – yliopiston pääsykokeet ovat alkaneet

Teksti & Kuvat:
Atte Uusinoka
  • Turun yliopiston hakijamäärä kasvoi noin kymmenen prosenttia viime vuodesta. Yksi hakijoista on Jenny Koivunen, joka toivoo nappaavansa opiskelupaikan maantieteestä tai geologiasta.

Kuukauden aikana Turun yliopistolla järjestetään lähes neljäkymmentä pääsykoetta. Ensimmäiset hakijat suorittivat kokeensa viime viikolla, viimeiset odottavat koitosta kesäkuun alkuun. 

Agoran ja Naturan luentosaleissa joukko ihmisiä keskittyy ratkomaan maantieteen valintakoetehtäviä. Yksi kokeen selättäneistä, Jenny Koivunen, on silminnähden tyytyväinen suoritukseensa.

”Koe meni valmistautumiseen nähden erittäin hyvin. Erityisesti sen takia, että valmistuin ylioppilaaksi vuonna 2009, jonka jälkeen en ole juuri maantiedettä lukenut.”

Tänä vuonna maantieteeseen haki 316 henkilöä, joista vain 25 henkeä eli noin 8 prosenttia saa opiskelupaikan. Valintakokeeseen luettiin lukion maantiedon laaja oppimäärä eli neljä kurssia. 

 Koivunen teki lukusuunnitelman hyvissä ajoin helmikuussa. Urakka ei kuitenkaan mennyt aivan putkeen.

”Jaksoin noudattaa suunnitelmaa noin kuuden viikon ajan”, Koivunen naurahtaa ja jatkaa:

”Sen jälkeen lukemisen ohella kuuntelin paljon aiheeseen liittyviä äänikirjoja ja katsoin Youtube-videoita.”

Yllättäen Koivunen sai pääsykokeessa apua työelämästä. Viime syksynä Koivunen valmistui merikapteeniksi ruotsinkielisestä ammattikorkeakoulusta Noviasta. Rahtilaivan kansimiehenä hän on matkannut Suomesta esimerkiksi Espanjaan asti.

”Yksi tehtävä käsitteli vesistöjen lämpötiloihin liittyviä tilastoja, joista minulla on aikaisempaa kokemusta työelämästä. Jos pääsykokeissa ei tiennyt Selkämeren sijaintia, koe meni varmasti penkin alle.”

 

VAIKKA MAANTIETEEN pääsykoe on nyt takana, Jenny Koivusen luku-urakka ei ole ohi. Toukokuun loppupuolella odottaa vielä geologian pääsykoe. Koivunen uskoo, että hänellä on realistisemmat mahdollisuudet päästä sisään geologiaan kuin maantieteeseen, jonka hän merkitsi yhteishaussa ykkösvaihtoehdokseen.

”Olen lukenut geologiaa hieman enemmän. Täytyy toivoa huonojen säiden jatkuvan, jotta lukumotivaatio tästä vielä nousee.”

Koivusen kesäsuunnitelmat ovat töiden täyteisiä, mutta suvesta nauttimista hän ei aio jättää unholaan. Takaraivossa kuitenkin kutkuttaa.

”Odotan piinaavasti kesäkuun viimeistä päivää, jolloin pääsykokeiden tulokset julkistetaan.” 

 

KEVÄÄN YHTEISHAUSSA Turun yliopistoon haki opiskelemaan lähes 19 000 henkilöä. Määrä nousi viime vuoteen verrattuna noin kymmenen prosenttia.

 

Lue lisää:

Oikeutta etsimässä

Moni oikeustieteelliseen pyrkivä hakeutuu oikeustieteilijöiden ainejärjestön Lex ry:n valmennuskursseille. Kurssijärjestäjiä paitsi suitsutetaan ammattimaisesta toiminnasta, myös kritisoidaan epätasa-arvon kylvämisestä. Ketkä kiisteltyä bisnestä pyörittävät ja millaista heidän arkensa on? (5/2015)

Psykologian opiskelijavalinta on yliopiston tiukin

Yhteiskuntatieteellinen tiedekunta päihittää sisäänpääsyn vaikeudessa oikeus- ja lääketieteellisen. (2/2014)