Uutiset
27.11.2019

Kolme vararehtoria entisen kahden sijaan – Kola saa rinnalleen yliopiston johtoon Björnin, Hannulan ja Suomisen

Teksti:
Miika Tiainen
Kuvat:
Nella Keski-Oja

Turun yliopiston uudet vararehtorit ja dekaanit on nyt valittu, kerrotaan Turun yliopiston intranetissä.

Rehtori Jukka Kola teki vararehtorivalinnat kuultuaan yliopiston hallituksen puheenjohtaja Ritva Viljasta.

Vararehtoreiksi valittiin yhteensä 24 hakijan joukosta Piia Björn, Mika Hannula ja Kalle-Antti Suominen.

Suominen valittiin jatkamaan roolissaan tutkimuksesta vastaavana vararehtorina. Fysiikan professori Suominen on toiminut tehtävässä edellisen rehtori Kalervo Väänäsen kauden alusta, eli vuodesta 2012 lähtien.

Koulutuksesta vastaavan vararehtorin rooliin valittiin erityispedagogiikan professori Piia Björn Itä-Suomen yliopistosta. Alun perin Satakunnasta kotoisin oleva Björn on toiminut Itä-Suomen yliopiston kasvatustieteiden ja psykologian osaston johtajana vuodesta 2015.

Uusvanhassa yhteiskunnallisesta vuorovaikutuksesta ja vaikuttavuudesta vastaavan vararehtorin tehtävässä aloittaa Turun yliopiston tietojohtamisen professori Mika Hannula. Hannula toimii myös Teknologiakampus Turun johtajana ja on aiemmin ollut entisen Tampereen teknillisen yliopiston rehtori.

Yliopistolla on ollut vain kaksi vararehtoria siitä lähtien, kun vararehtori Tapio Reponen eläköityi kesällä 2014. Hän vastasi yhteiskuntasuhteista, kansainvälisyydestä ja koulutusviennin kehittämisestä. Tehtävää ei tuolloin päätetty täyttää.

Rehtori Jukka Kola ei tunne tuolloin tehdyn päätöksen taustoja.

Kolmen vararehtorin valinta pohjautuu hänen mukaansa yliopiston kolmeen perustehtävään: koulutukseen, tutkimukseen ja yhteiskunnalliseen vaikuttavuuteen.

”Nykyinen tehtävänjako on ollut vararehtoreille varsin kuormittava”, hän näkee.

Kola kokee yhteiskunnallisesta vuorovaikutuksesta vastaavan vararehtorin valinnan tukevan myös muita vararehtoreita, sillä tutkimuksen ja koulutuksen lähtökohta on olla vuorovaikutuksessa ympäröivän yhteiskunnan kanssa.
 

Dekaanivalinnoissa ei suuria yllätyksiä

Kola oli jo aiemmin valinnut viiden tiedekunnan dekaanit tiedekuntien johtokuntien esitysten pohjalta.

Oikeustieteellisen tiedekunnan johdossa jatkaa Anne Kumpula ja kauppakorkeakoulun dekaanina Markus Granlund. Heillä ei ollut vastaehdokkaita.

Humanistisen tiedekunnan johdossa pysyy Jaakko Suominen. Kasvatustieteiden tiedekunnassa dekaaniksi nousee Jukka Husu ja yhteiskuntatieteellisessä puolestaan Louis Clerc.

Kahden tiedekunnan dekaanin valinta venyi vararehtorivalintojen yhteyteen.

Lääketieteellisessä tiedekunnassa johtokunta oli jakaantunut asiassa. Nykyinen dekaani Pekka Hänninen sai lopulta jatkokauden kisassa, jossa oli mukana professori Pirjo Nuutila.

Luonnontieteiden ja tekniikan tiedekunnan dekaanin valinta puolestaan riippui vararehtorihausta, jossa nykyinen dekaani Tapio Salakoski oli myös mukana. Salakoskea ei kuitenkaan valittu, joten hän jatkaa dekaanin tehtävässä.
 

Oikaisu 28.11.2019 klo 11.40: Mika Hannulan oikea ala on tietojohtaminen, ei teknologiajohtaminen.

Oikaisu 20.12.2019 klo 10.58: Piia Björn ei ole kotoisin Turun seudulta, vaan Satakunnasta.

Lue lisää

Yliopiston vararehtorihaku loppuvaiheessa – mukana viisi miestä ja yksi nainen

Lokakuussa Tylkkäri listasi hakijoista todennäköisimpiä nimiä jatkoonpääsijöiksi. Tuolloin mainituista nimistä kuuden kärkihakijan joukkoon pääsi viisi.