Uutiset
12.10.2011

Konferenssitulkkien koulutus vaakalaudalla

Rahoittajiksi pohditaan yliopiston ulkopuolisia ryhmiä.

Turun yliopistossa järjestettävä konferenssitulkkien erikoistumiskoulutus on toteutuessaan mitä luultavimmin osittain maksullista opiskelijalle.

Seuraava erikoistumiskoulutus alkaa aikaisintaan syksyllä 2013, mikäli ohjelmalle löydetään rahoitus. Tällä hetkellä koulutusta ei ole tarjolla.

"Opiskelijat ovat joutuneet hyväksymään faktan, että koulutusohjelmasta on tulossa maksullista. Nyt on neuvoteltava siitä, kuinka suuresta summasta on kysymys", ranskan kielen kääntämisen ja tulkkauksen opiskelija ja opiskelija-aktiivi Christian Paulus toteaa.

Syyskuun lopussa kielten ja käännöstieteiden laitoksen kääntäjäopiskelijat järjestivät ulosmarssin. Tavoitteena oli herättää mahdollisten yliopiston ulkopuolisten rahoittajien mielenkiinto.

"Rahoittajiksi sopisivat hyvin ne ryhmät, jotka tulevaisuudessa tarvitsevat kääntäjien ja tulkkien palveluita", Paulus katsoo.

Turun veto-

voimatekijä

Pauluksen mukaan ilmapiiri laitoksella on nyt epätietoinen ja hermostunut. Syyskuun ulosmarssiin osallistui yhteensä noin 70 kieltenopiskelijaa. Epävarmuus koulutusohjelman jatkosta vaikeuttaa tällä hetkellä useiden opiskelijoiden tulevaisuudensuunnitelmia.

"Konferenssitulkkikoulutus on ollut Turun yliopistolle vetovoimatekijä. Monet ovat hakeutuneet opiskelemaan tänne juuri erikoistumisvaihtoehtoa silmällä pitäen", Paulus sanoo.

Turun yliopisto on ollut maailman ainoa yksikkö, joka on tarjonnut erikoistumiskoulutusta suomea äidinkielenään puhuville konferenssitulkeille. Ohjelmaa rahoitettiin opetusministeriön erillisrahoituksella vuosina 1995?2009.

Tavoitteena yhden vuoden kestoisessa koulutuksessa on ollut kouluttaa konferenssitulkkeja kansainvälisten järjestöjen ja erityisesti EU:n toimielimien palvelukseen. Pääsyvaatimuksena koulutusohjelmaan on ollut ylempi korkeakoulututkinto. Viime vuonna koulutusta ei enää taloudellisista syistä järjestetty.

LAURA MYLLYMÄKI