Uutiset
09.09.2021

Koronaseuranta | Kampuksen ovet välittömästi auki, henkilömäärärajoituksista tarkoitus luopua 2. periodin vaihtuessa

Teksti:
Toimitus

Yhteiskunta alkaa avautua, ja niin myös hipi-hiljalleen Turun yliopisto.

Torstaina 9.9. yliopisto tiedotti koronajohdon linjauksesta, jonka mukaan yliopiston rajoituksiin on tulossa lievennyksiä periodin vaihtuessa 25.10. alkaen – ”epidemiatilanteen niin salliessa”.

50 henkilön henkilömäärärajoituksesta on tarkoitus luopua. Myös uusia ohjeistuksia henkilökunnan työntekoon on tulossa – tämän hetken etätyösuositus kuitenkin pysyy voimassa ensimmäisen periodin loppuun.

Yksi välitönkin seuraus on: Turun yliopiston kampusrakennusten ovia aletaan pitää auki arkipäivinä klo 7.45–17.00.

Rehtori Jukka Kola sanoo tiedotteessa, että ”tavoitteena on avautua muun yhteiskunnan mukana ja palata hallitusti tilanteeseen, jossa fyysinen läsnäolo kampuksilla on laajasti mahdollista sekä henkilöstölle että opiskelijoille”.
 

Suomen hallitus päivitti koronastrategiaansa maanantaina 6.9.: valtakunnallisista rajoituksista ja kattavista suosituksista on tarkoitus luopua, kun vähintään 80 prosenttia yli 12-vuotiaista on rokotettu kahteen kertaan. Tähän päästäisiin suunnilleen lokakuussa, pääministeri Sanna Marin arvioi Ylelle.

Tiistaina 7.9. Turun yliopiston vararehtori Mika Hannula kertoi Turun ylioppilaslehdelle, että ”valtion koronastrategia muutoksineen vaikuttaa [yliopiston koronatoimiin]. Koronajohto kokoontuu huomenna [keskiviikkona 8.9.] ja arvioi tilanteen. Mahdolliset vaikutukset päätetään silloin.”

Aiemmin lukukauden alussa yliopisto linjasi, että lähiopetusta pyritään järjestämään kampuksella ”niin paljon kuin mahdollista”.
 

Kysyimme rehtori Jukka Kolalta sähköpostitse, miten yhteisöllisyyttä ja kampusarkea aiotaan konkreettisesti rakentaa tänä syksynä.

”Nyt on luvassa muutos kohti vapaampia aikoja, ja tämä toivottavasti heijastuu positiivisesti yliopistolaisten elämään”, Kola sanoo.

”Yhteisöllisyys syntyy kohtaamisista ja näitä pyritään luomaan esimerkiksi järjestämällä lähiopetusta niin paljon kuin mahdollista.”

Kolan mukaan yhteisön hyvinvoinnista huolehtiminen on tärkeää, kun ”rakennamme tulevaa uutta normaalia”.

”Tiedostamme sen, että palautumiseen kohti normaalitilaa liittyy kuormittavuutta. Näin ollen on tärkeätä, että palautuminen tapahtuu asteittain ja huolellisesti ennakoiden – niin ettei kukaan yliopistolainen putoa kelkasta.”

Tavoitteena on, että yliopistoa voidaan pitää mahdollisimman auki (toki ”alueellisten viranomaisten suosituksia noudattaen ja yliopistolaisten turvallisuudesta huolehtien”). Siitä ei ole tarkkaa tietoa, voidaanko henkilömäärärajoituksesta kokonaan luopua toisen periodin alussa.

Hänen mukaansa yksiköt – esimerkiksi kirjasto – suunnittelevat toimintansa ja tiedottavat palveluistaan tarkemmin koronajohdon määrittelemien raamien mukaan.

Toisen periodin alkuun liittyviä ohjeita tarkennetaan heti, kun siihen on mahdollisuus, Kola sanoo.
 

Juttua päivitetty 15.9. klo 14.25: lisätty Jukka Kolan sähköpostihaastattelu jutun loppuun.
 

Lue lisää

”En ole päässyt kokemaan minkäänlaista kiinnittymistä yhteisöön”, sanoo fuksi Siiri Turunen – mitä käy koulutuksen laadulle, kun lähiopetusta ei saa?

Turun yliopisto siirtyi etämoodiin maaliskuussa 2020, kun valtiovalta julisti Suomeen poikkeustilan. Haastattelimme fuksia ja rehtoria. (6/2020)