Uutiset
13.08.2021

Koronaseuranta | Lähiopetusta luvassa syksyllä ”niin paljon kuin mahdollista” – yliopisto otti alkavalle lukukaudelle sallivamman linjan

Teksti:
Ida-Maria Manninen & toimitus
Kuvat:
Teemu Perhiö

Alkavana lukukautena lähiopetusta pyritään järjestämään kampuksella ”niin paljon kuin mahdollista”, Turun yliopiston koronajohto linjasi 11.8.2021 pitämässään kokouksessa.

Linjaus koskee kaikkia vuosikursseja, ei vain ensimmäistä.

Johto myös uudisti koronavalomallia, jota käytetään yliopiston koronatoimien tason määrittämisessä. Muutoksia tehtiin muun muassa henkilömäärärajoituksiin.

Turun, Rauman ja Porin kampukset ovat kaikki siirtyneet keltaisen valon tasolle: yksittäisissä sisätiloissa, opetustilanteet mukaan lukien, enimmäisosallistujamäärä on 50 henkilöä. Tiloissa on tärkeää muistaa tarvittavat suojatoimet: hygienia, maskien käyttö ja turvavälit.

Lähiopetusta ja tiettyjä hallinto- ja tukipalveluita lukuun ottamatta henkilökunta on pääsääntöisesti etätöissä.
 

Turun yliopiston vararehtorin Piia Björnin mukaan koronajohto on tietoisesti ottamassa sallivamman linjan viime lukuvuoteen verrattuna. Hän korostaa, että tilanne voi silti muuttua nopeasti, ja että on vastuullista huolehtia turvallisesta yhdessäolosta.

Björnin mukaan yliopistolla seurataan aktiivisesti tautitilanteen kehitystä ja tehdään yhteistyötä muiden korkeakoulujen kanssa, joiden linjaukset ovatkin samansuuntaisia. Hän myös korostaa, että Opetus- ja kulttuuriministeriö tukee aiempaa enemmän sitä, että ”kampuksella oloa lisätään hallitusti”.

Etä- ja hybridiopetusta kuitenkin jatketaan. Björnin mukaan opetuksen järjestämismuodosta päättää lopullisesti itse asiantuntija, vaikka ohjeistus tulee tiedekunnasta yliopiston tekemien linjausten perusteella.

”Kukin tiedekunta ja yksittäinen asiantuntija oman opetuksensa osalta on paras arvioimaan sitä, miten parhaiten saavutetaan strateginen tavoitteemme tarjota parhaat oppimiskokemukset ja erinomaiset oppimistulokset”, hän muotoilee sähköpostitse.

Turun yliopiston tiedekunnat järjestävät 1. ja 2. vuoden opiskelijoille myös orientaatioviikot.

”Syksyn teemana on yhteisöllisyys – huomioidaan kaikkia opiskelijoita ja koko Turun yliopiston yhteisön jäseniä.”
 

Turun yliopiston ylioppilaskunnan puheenjohtaja Aliisa Wahlsten kertoo, että uuteen linjaukseen on yleisesti suhtauduttu innolla, vaikka kommentteja on kuulunut sekä ohjeistuksen puolesta että vastaan.

Hän nostaa esille, että osa on odottanut lähiopetuksen mahdollistavaa linjausta, kun osa on puolestaan orientoitunut etäopetukseen. 

Yliopiston koronajohdon uudet linjaukset eivät kuitenkaan tulleet yllätyksenä. Wahlstenin mukaan lähiopetus, yhteisöllisyys ja 1. ja 2. vuoden opiskelijoiden orientaatiot ovat aiheita, joista on jo puhuttu pitkään ja joihin halutaan panostaa. Myös järjestöiltä on kuulunut, että useamman vuoden opiskelijoille halutaan toteuttaa jo lukuvuoden alusta tapahtumia ja toimintaa.

”TYY haluaa mahdollistaa toiminnan ylläpitämisen myös järjestöille ja jäsenille terveysturvallisesti”, Wahlsten lisää.

Tapahtumaa ja toimintaa suositellaan ulkotiloissa järjestettäväksi, joten muun muassa Study in Turku -messut ja Avajaiskarnevaalit järjestetään ulkona.
 

Unica avaa 23. elokuuta Kauppakorkeakouluun Monttu-ravintolan ja Mercatori-kahvilan. Piccu Maccia puolestaan avautuu kasvisravintolana 25. elokuuta.

ICT-talon Linus keskittyy puolestaan ”erityisesti vastuullisiin vaihtoehtoihin, jossa korostetaan ruokavaihtoehtojen hiilijalanjäljen pienentämistä, eettisesti tuotettuja raaka-aineita ja ympäristökuorman huomioivia ratkaisuja”, Unican tiedotteessa sanotaan. Sekin avataan elokuun 23. päivä.

Deli Pharman yhteydessä sijaitseva anniskelukahvila Fabrik Café avautuu syksyllä itsetehdyllä leipomovalikoimalla.

Ravintoloista asiakkaille avoinna ovat jo Assarin Ullakko, Macciavelli, Kisälli, Sigyn ja Muusa, Delica, Deli Pharma, Kaivomestari sekä kesällä pääkirjastoa vastapäätä auennut Kulma.

Galilei ja Dental aukeavat 30. elokuuta.
 

Päivitetty 13.8.2021 klo 16.59. Lisätty Wahlstenin kommentit
Päivitetty 18.8. 2021 klo 14.02: Lisätty Unican aukiolotiedot

 

Lue lisää

Kolumni: Tein kursseja Japaniin ja ero etäopiskelukulttuurissa on valtava – välissämme on valtameriä, mutta yhteys on silti tiiviimpi kuin Turussa

Vuoropuhelut pimeiden ruutujen kanssa eivät anna voimaa, vaan vievät sitä, Mimosa Jaskari kirjoittaa. (2/2021)

”En ole päässyt kokemaan minkäänlaista kiinnittymistä yhteisöön”, sanoo fuksi Siiri Turunen – mitä käy koulutuksen laadulle, kun lähiopetusta ei saa?

Turun yliopisto siirtyi etämoodiin maaliskuussa 2020, kun valtiovalta julisti Suomeen poikkeustilan. Haastattelimme fuksia ja rehtoria. (6/2020)

“Palautuksen jälkeen istuin vain yksin himassa ruokapöydän ääressä” – tältä tuntuu valmistua maisteriksi korona-ajassa, yhdeksän graduntekijää kertoo

Toimittaja Sara Koiraselle poikkeustila mahdollisti graduun paneutumisen. (3/2020)