Uutiset
12.03.2020

Koronavirus | Näin Turun yliopisto aikoo estää koronan leviämistä, Tylkkäri seuraa

Teksti:
Toimitus

EDIT: 17.3. klo 9.52: Tätä artikkelia ei enää päivitetä. Artikkelin tiedot ovat maanantai-aamupäivän 16.3. mukaisia. Linkki uuteen artikkeliin tässä.

Torstaina 12.3. maan hallitus julkaisi uusia toimenpiteitä maailmanlaajuisen koronavirus-pandemian leviämisen ehkäisemiseksi Suomessa.

Yli 500 hengen julkiset tilaisuudet tulisi perua toukokuun loppuun asti. Etätöitä tulisi suosia niillä aloilla, joilla se on mahdollista.

Turun yliopisto julkaisi tiistaina 10.3. omat ohjeistuksensa koronatartuntojen ehkäisemiseksi, ja päivitti niitä torstaina 12.3. sekä perjantaina 13.3. valtioneuvoston tiedotustilaisuuden seurauksena.

Kohonneen tartunta- ja terveysriskin johdosta Turun yliopiston työntekijöiden ja opiskelijoiden ei ohjeen mukaan tule matkustaa ulkomaille. Yliopisto ei myöskään ota vastaan vierailijoita ulkomailta.

Lisäksi ulkomailta palaavan työntekijän tai opiskelijan tulisi tehdä etätyötä/etäopiskelua 14 vuorokauden ajan paluun jälkeen.

Kaikkea kotimaan matkustamista tulisi välttää ja käyttää ensisijaisesti etäyhteyksiä.

Turun kaupungin osalta koronavirus-tiedotusta voi seurata tämän sivun kautta.
 

Opetus tulee yliopiston suosituksen mukaan järjestää pääasiassa etänä maanantaista 16.3. alkaen. Päätökset on otettava käyttöön viimeistään perjantaina 20.3. ja ne ovat voimassa 31.5. asti.

Opetuksen läsnäolopakkoa koskevat määräykset puretaan. Tiedekunnat voivat päättää korvaavista toimintatavoista, ja opettajien tulee informoida opiskelijoita etäyhteyksien käytöstä.

Yliopisto suosittelee, että opiskelijat opiskelevat kotoa käsin ja välttävät yliopiston yhteisiä avoimia opiskelutiloja. Exam-tenttitilat varaudutaan tarvittaessa sulkemaan toistaiseksi.

Luentosalitenteissä noudatetaan viranomaisen ohjetta henkilöiden välisestä turvaetäisyydestä.

Kauppakorkeakoulu ilmoitti intrassa 14.3. siirtävänsä maalis- ja huhtikuun salitentit myöhemmäksi. Sähköisissä tenttitiloissa joka toinen tenttipaikka on otettu pois käytöstä, ja tenttijöitä ohjeistetaan pyyhkimään näppäimistö, hiiri ja kosketuspinnat desinfioivilla käsipyyhkeillä (joita on tarjolla).  Samalla opettajia pyydetään pidentämään sähköisten tenttien voimassaoloaikaa.

Yliopisto ohjeistaa olemaan tulematta yliopistolle, mikäli kokee vähänkään flunssan, influenssan tai muun tarttuvan taudin oireita.
 

Vaihto-opiskelijoiden osalta kv-liikkuvuustiimi on ollut erikseen yhteydessä niihin 26 opiskelijaan, joiden vaihtokohde oli tiistaina luokiteltu epidemia-alueeksi.

Päätös kohteeseen jäämisestä tai Suomeen palaamisesta on kuitenkin jokaisen henkilökohtainen päätös, kertoo kansanvälisten asioiden suunnittelija Liisa Järvinen.

"Osa opiskelijoista jää odottamaan, että yliopistot aukeaisivat. Niitähän on suljettu esimerkiksi Italiassa ja Portugalissa. Osa opiskelijoista palaa kotiin, ja siinä tapauksessa heitä on pyydetty olemaan yhteydessä kv-liikkuvuustiimiin," Järvinen kertoo.

Yliopisto on lisäksi ilmoittanut siirtävänsä, peruvansa tai järjestävänsä etäyhteydellä kaikki yli 50 hengen yleisötilaisuudet.
 

Torstain 12.3. aikana intranetissä julkaistiin myös ohjeet opetushenkilökunnalle poikkeustilanteiden varalle. Niissä ohjeistetaan opetusjärjestelyistä kevään aikana kasvokkaisten kohtaamisten tullessa mahdottomaksi.

Ohjeessa täsmennetään, että opiskelijalle on annettava mahdollisuus suorittaa kaikki keväälle suunniteltu opetus, jotta hänen opintonsa etenevät aikataulun mukaisesti.

Opettajia kehotetaan pohtimaan valmiiksi vaihtoehtoiset opetustavat kurssille, Moodle-sivuston perustaminen sekä opiskelijoiden tiedottaminen muuttuneesta tilanteesta.

Ohjeessa todetaan, että luentokurssit ovat mahdollisessa poikkeustilanteessa helpointa toteuttaa esimerkiksi vastaavilla luennoilla verkossa.

Lisäksi ohjeessa esitellään vaihtoehtoisia tapoja tenttien suorittamiseen tilanteessa, jossa yliopiston kampus on jouduttu sulkemaan, eikä sali- tai Exam-tenttien toteuttaminen ole mahdollista.
 

Turun yliopiston ylioppilaskunta (TYY) julkaisi omat ohjeensa koronavirustilanteesta perjantaina 13. maaliskuuta. 

Ylioppilaskunnan kanslia, toimisto ja starttipakettivarasto ovat suljettuina 16.3.2020 alkaen toistaiseksi.

Myöskään TYYn vuokratiloja ja lainatavaroita ei voi käyttää asianomaisena ajankohtana eikä tilojen peruutuksista näin ollen peritä vuokria tai peruutusmaksuja.

TYYn hallitus, asiantuntijat, neuvontapalvelut ja muu toimiston toiminta toimii normaalisti etänä toistaiseksi. TYYn henkilöstöä on ohjeistettu työskentelemään etänä kotoa maanantaista 16.3. alkaen.

TYYn tapahtumien, kuten TYYlikkään vapun osalta tullaan tekemään muutoksia. TYY viestii muutoksista tapahtumien osalta niin pian kuin mahdollista.
 

TYY on julkaissut myös erilliset ohjeet järjestöille koronavirustilanteesta.

TYY suosittelee ylioppilaskunnan piirissä toimivia järjestöjä noudattamaan maan hallituksen ohjeistusta siitä, että ei-välttämättömiä kohtaamisia vältetään ja harrastustoimintaa rajoitetaan.

Käytännössä tämä tarkoittaa tapahtumien ja suurempien kokouksien perumista toistaiseksi. Ylioppilaskunta tiedottaa muuttuvasta tilanteesta tarpeen mukaan.

TYY järjestää ensi viikon aikana kyselytunnin järjestöille.

Esimerkiksi Turun kauppatieteiden ylioppilaat ry (TuKY) on jo ilmoittanut sosiaalisessa mediassa peruvansa kaikki omat ja järjestöjensä alaiset tapahtumat toistaiseksi 12. huhtikuuta asti.

Loppukevään tapahtumien osalta päätökset tehdään TuKY:n hallituksen kokouksessa 30. maaliskuuta.
 

CampusSport eli Turun korkeakoulujen yhteinen liikuntapalveluiden järjestäjä ilmoitti lakkauttavansa toimintansa varotoimenpiteenä toistaiseksi kokonaan perjantaista 13.3. alkaen.

Lakkautus koskee niin ryhmäliikuntaa, kuntosaleja, kursseja, tapahtumia, kilpailuja kuin hieronta- ja personal trainer -palveluita.

Turun yliopiston 28.–29. toukokuuta järjestettäväksi tarkoitettu tohtoripromootio on myös siirretty syksyyn 2020. Uudesta ajankohdasta ilmoitetaan myöhemmin.

Lisäksi yliopisto on päättänyt perua ohjatun tiedetoiminnan 1. toukokuuta asti. Peruutukset koskevat yliopiston biodiversiteettiyksikön järjestämää yleisötoimintaa ja kouluvierailuja. Lisäksi tiederisteily SciCruise siirretään myöhempään ajankohtaan syksylle.

Myös yliopiston kasvitieteellisen puutarhan tiedeillat ja muut yleisötapahtumat perutaan maalis-huhtikuun ajaksi. Kasvitieteellisen puutarhan näyttely ja kahvila palvelevat sen sijaan asiakkaita toistaiseksi.

Opiskelijakeskus Disco on myös suljettu 16.3. alkaen.
 

Kela ilmoittaa sosiaalisessa mediassa opintotukisäännösten mahdollistavan koronaviruksen aiheuttaman poikkeustilanteen huomioimisen opintotuen enimmäisajoissa ja opintojen riittävässä edistymisessä.

Kelan mukaan opintotuen maksamista voidaan jatkaa tilanteessa, jossa opiskelu ei ole ollut mahdollista ja opintosuoritusmäärä ei näin ole ollut riittävä. Lisäksi opintotuen maksamisen enimmäisaikaa voidaan pidentää.

Kela kertoo tiedottavansa muista opintotukivaikutuksista erikseen, kun tarvittavista toimenpiteistä on sovittu.

Suomen ylioppilaskuntien liitto SYL ja Suomen opiskelijakuntien liitto SAMOK ottivat aiemmin kantaa opiskelijoiden tukemiseen epidemia-aikana.

Liitot toivovat korkeakoulujen varmistavan mahdollisimman sujuvan joustavien opiskelumuotojen käyttämisen.

SYL ja SAMOK kertovat pyrkivät yhdessä viranomaisten ja korkeakoulujen kanssa varmistamaan, ettei opiskelijoiden toimeentulo vaarannu poikkeusaikana.

Liitot ovat huolissaan erityisesti opintotuen saamiseksi määrätystä opintojen edistymisen kriteeristä, jonka saavuttaminen voi olla poikkeustilanteissa uhattuna.
 

Opiskelijaruokaa tarjoava Unica ilmoitti torstaina ottaneensa käyttöön useita varotoimia. Hygieniaa on tehostettu: tiloja desinfioidaan toistuvasti ja ottimia vaihdetaan useasti päivän aikana.

Unican toimitusjohtaja Krista Vanhalan mukaan Unica ei aio toistaiseksi sulkea yksittäisiä ravintoloita.

Tylkkärille Vanhala harmitteli, ettei Kelan tukemia aterioita voi myydä ulos take away -annoksina, sillä se olisi hänen mukaansa tällaisessa tilanteessa paras ratkaisu.

Käteistä ei oteta vastaan kuin poikkeustapauksissa, ja kaikki maksut pyydetään hoitamaan kortilla.

Muutenkin Unica aikoo noudattaa hallituksen ja THL:n suosituksia.

Myöskään Kauppakorkeakoulun Monttu-opiskelijaravintolassa ei voi maksaa käteisellä.

 

Muiden korkeakoulujen osalta Itä-Suomen yliopisto tiukensi 13.3. omia suosituksiaan. Kaikkien riskiryhmään kuuluvien tulisi siirtyä tekemään työtä tai opiskelemaan kotoaan käsin.

Läsnäoloa vaativa opetus tulisi siirtää mahdollisuuksien mukaan joko kokonaan tai osittain verkossa toteutettavaksi, tai käyttää muita vaihtoehtoisia suoritustapoja. Myös tenttien suoritustapoja tulisi muuttaa sellaisiksi, etteivät ne vaadi läsnäoloa kampuksella.

Lisäksi Itä-Suomen yliopisto kieltää kaikki yli 10 hengen kokoontumiset tai kokoukset, myös opetuksessa tulisi pyrkiä tähän.

Turun ammattikorkeakoulu ilmoitti opetuksen jatkuvan toistaiseksi normaalisti.

Åbo Akademin kaikki opetus siirtyy etäopetukseksi, ja 16.3. alkavalla viikolla on opetustauko. Kaikki tentit on peruttu heinäkuun loppuun asti, ja kokeet järjestetään siten, että ne voi tehdä etänä.

Helsingin yliopisto julisti torstaina poikkeustilan. Muun muassa opetuksen läsnäolopakko puretaan ja yleisötilaisuudet perutaan. Ulkomaille matkustaminen työ- ja opiskeluasioissa kielletään.

Tampereen yliopistolla ohjeistettiin yli 100 hengen tapahtumien perumisesta. Opetus jatkuu toistaiseksi normaalisti. Yliopisto tiedotti 12.3. Pirkanmaan uusiin korona-tapauksiin liittyvän altistumisia Tampereen yliopistolla.

Oulussa todettiin 12.3. koronavirus-tartunta Oulun yliopiston 17 opiskelijalla, jotka olivat palanneet laskettelureissulta Itävallan Tirolista. Tartuntojen seurauksena toistasataa maanantaina 9.3. taudille luennolla altistunutta opiskelijaa on määrätty kotikaranteeniin kahden viikon ajaksi.
 

Lisäämme tähän artikkeliin uutta tietoa sitä mukaa, kun sitä varmistuu.

Päivitykset 14.3.: 14.19.: Lisätty tieto Kauppakorkeakoulun tenttikäytännöistä.

Päivitykset 13.3.: 17.44.: lisätty tieto Discon sulkemisesta ja Åbo Akademin tilanteesta. | 16.22: lisätty Unican toimitusjohtaja Krista Vanhalan kommentit. | 16.07: lisätty tieto TYYn ohjeistuksista opiskelijoille ja järjestöille. | 15.13: päivitetty tieto Turun yliopiston ohjeistuksista opetustilanteiden osalta. |  13.04: lisätty tieto TuKYn tapahtumien perumisesta. | 12:01: lisätty tieto yliopiston ohjatun tiedetoiminnan perumisesta. | 11.25: lisätty tieto Kelan tiedotteesta opintotuen maksamisen suhteen. | 11.17: lisätty tieto Oulun yliopiston altistuneista, päivitetty Itä-Suomen yliopiston uudet suositukset. | 10.24: Montussa ei voi myöskään maksaa käteisellä. 

Päivitykset 12.3.: 23.53: lisätty tieto Unican varotoimista. | 20.55: lisätty tieto Helsingin yliopiston poikkeustilasta. | 18.23: lisätty tieto yliopiston opetushenkilökunnalle antamasta ohjeistuksesta kurssien suorittamiseen poikkeustilanteissa.