Uutiset
17.03.2020

Koronavirus | Yliopisto suljetaan, Tylkkäri seuraa

Teksti:
Toimitus

Maanantaina 16.3. Suomen hallitus ilmoitti ottavansa valmiuslain käyttöön koronavirustilanteen vuoksi. Artikkeli päivittyy.

Yliopisto julkaisee tiistaina 17.3. tarkemman ohjeistuksen toimintojen mukauttamisesta ja täsmentää valtioneuvoston antamien linjausten toteuttamista.

Yliopiston tilat suljetaan ja lähiopetus keskeytetään. Lähiopetuksen sijaan opetus ja ohjaus järjestetään vaihtoehtoisilla tavoilla käyttäen hyödyksi esimerkiksi etäopiskelua, digitaalisia oppimisympäristöjä ja -ratkaisuja sekä tarvittaessa itsenäistä opiskelua.

Yliopisto varmistaa välttämättömien tukitoimintojen ja verkkoyhteyksien toiminnan.

Seuraamme koronauutisten päivittymistä tässä jutussa.
 

Tiistai 31.3.

15.45 CampusSportin toiminta ei jatku keväällä

CampusSportin toiminta ei jatku enää kevätkaudella.

Yliopiston intranetissä kerrotaan, että ”maaliskuun aikana maksetut liikunta- ja vakiovuoromaksut palautetaan”.

Lisäksi palautetaan kurssimaksut niistä kursseista, jotka eivät ehtineet alkaa tai kokoontuivat vain kerran. Maksut niistä maaliskuuhun ajoittuvista yksittäisistä tilavarauksista, joita ei ole ollut mahdollista käyttää, palautetaan myös. Asiakkailta, jotka eivät ole vielä maksaneet sulkapallon vakiovuoroa ei peritä maksua.

Palautukset tehdään automaattisesti, ja niiden on tarkoitus palautua asiakkaiden tileille viimeistään toukokuun loppuun mennessä.
 

13.15 Kirjojen varaus ja lainaus onnistuu 1.4. alkaen

Turun yliopiston kirjastosta on mahdollista lainata opiskelun, opetuksen ja tutkimuksen edellyttämiä painettuja aineistoja 1.4. alkaen.

Kirjasto avaa väliaikaiset varausten noutopisteet Educariumin kirjastolle ja Opettajankoulutuslaitoksen kirjastolle Raumalla. Painetun aineiston voi tilata Volter-tietokannan kautta.

Poikkeustilanteen aikana voi myös noutaa jo saapuneita mutta aiemmin hakematta jääneitä varauksia.

Educariumin noutopiste (Assistentinkuja 5) avataan ke 1.4. pyöräkatoksen sisäänkäynnin tuulikaapissa ja Rauman noutopiste (Seminaarikatu 1) Opettajankoulutuslaitoksen kirjastolla ke 8.4.
 

Keskiviikko 25.3.

10.30 Unican ravintolat suljetaan, ulosmyyntiä autosta kehitetään

Unican toimitusjohtaja Krista Vanhala kertoo Tylkkärille sähköpostitse, että Unican ravintolat ollaan sulkemassa hallituksen esityksen mukaisesti. Ravintolat suljetaan todennäköisesti perjantaina 27.3.

Suurin osa Unican henkilöstöstä on lomautettuna 1.4. lähtien.

”Ennen eilistä päätöstä olimme tehneet jo sulkemispäätöksen kahden muun ravintolan osalta, jossa myynnit olivat tippuneet lähes 90 %”, Vanhala kertoo.

On myös mahdollista, että Unica jatkaa Assarilla take away -annosten myyntiä, tulevan lain antamien mahdollisuuksien puitteissa.

Unica tulee joka tapauksessa kehittämään ulosmyyntiä autostansa käsin. Tällä viikolla konseptia on kokeiltu menestyksellä Ylioppilaskylässä. Kievin kanaa myytiin tiistaina sata annosta 20 minuutissa.

Valikoimiin tullaan ottamaan myös kasvisproteiiniannos, mutta suunnitelmat esimerkiksi toisen jakelupisteen osalta ovat vielä auki.

”Palvelu on otettu erittäin hyvin vastaan. Jatkamme sitä niin kauan kuin kysyntää riittää eikä epidemian vuoksi rajoiteta ulkona liikkumista.”

Vanhalan mukaan Unica ei tee palvelusta voittoa, vaan se on toteutettu Unican ”arvoihin perustuvana vastuullisena tekona”.

”Meille on äärimmäisen tärkeää TYYn omistamana yrityksenä taata korkeakouluopiskelijoille näin poikkeustilanteessakin KELAn tukema terveellinen ja edullinen ateria.”
 

Perjantai 20.3.

14.26: Unica kokeilee kotitoimituksia

Kampusalueella useaa ravintolaa pyörittävä Unica Oy kertoo kokeilevansa ruoan kotiinkuljettamista Yo-kylään. Kelan poikkeusaikaiset säädökset mahdollistavat yhtiön mukaan ateriatuettujen, opiskelijahintaisten annosten tuomisen lähemmäs asuinaluetta.

Yhtiö kertoo tuovansa kokeiluluontoisesti erän ruokaa tiistaina 24.3. klo 12 alkaen Yo-kylän keskelle, entisen TYS:n toimiston viereiselle parkkipaikalle noudettavaksi.
 

11.14: Yliopiston kirjasto kokoaa oppaan sähköisten palvelujen käyttöön korona-aikana

Turun yliopiston kirjasto on julkaissut sivuillaan oppaan sähköisten palvelujensa käyttöön korona-aikana, kerrotaan intranetissä. Oppaassa on tietoja ja vinkkejä esimerkiksi kirjaston hankkimien e-aineistojen käyttöön ja niiden hankintaan, muita vaihtoehtoja aineiston hankintaan, videomateriaalia sekä avointen e-aineistojen hakupalveluja.

Lisäksi sivustolle päivitetään eri tiedekustantajien uutisia koronan vaikutuksesta esimerkiksi aineistojen avaamiseen.
 

10.49: Unifi linjaa opiskelijavalintojen järjestämisestä

Yliopistojen rehtorineuvosto Unifi on linjannut, että yliopistojen kevään toisen yhteishaun opiskelijavalinnat toteutetaan suunnitellusti opetus- ja kulttuuriministeriön vahvistaman aikataulun mukaisesti. Yliopistot sitoutuvat turvaamaan valinnalle riittävät resurssit.

"Valmistaudumme tuleviin valintakokeisiin huomioimalla valtioneuvoston linjaukset ja viranomaisten suositukset. Tulemme kiinnittämään erityistä huomiota valintakokeisiin osallistuvien ja kokeita järjestävän henkilöstön terveyden turvaamiseen valintakoetilanteissa", linjaa Unifin opetusvararehtorikokouksen puheenjohtaja Petri Suomala.
 

Torstai 19.3.

18.06: YTHS päivittää ohjeitaan asiointiin

YTHS on päivittänyt ohjeistustaan asiointiin koronavirusepidemian aikana. Ohjeistukset koronavirustartuntaa epäilevien osalta pysyvät samana.

YTHS:n vastaanotolle voi edelleen tulla sovittuna aikana, mikäli on täysin oireeton. Vastaanottoajan varanneille tai sitä suunnitteleville tarjotaan mahdollisuutta etävastaanottoon kaikissa tilanteissa, joissa se on mahdollista.

YTHS:ään voi tarvittaessa olla yhteydessä jatkossa soittamalla palvelupisteeseen. Chat-palvelu ei enää ole käytössä, sillä resurssit keskitetään puhelintyöhön.
 

16.42: Vaihto-opiskelijoille lähtenyt infoa vaihdon jatkamisesta

Turun yliopisto on lähettänyt eilen 18.3. vaihdossa oleville opiskelijoilleen tietoa koronatilanteen vaikutuksesta vaihtoon. Yliopiston mukaan päätös kohteeseen jäämisestä tai Suomeen palaamisesta on jokaisen henkilökohtainen päätös.

Yliopisto kuitenkin pyytää huomioimaan, että Suomen hallitus suosittelee matkailijoille välitöntä paluuta Suomeen ja ilmoittamaan vaihdon keskeyttämisestä Outgoing-tiimille. Mahdollisia vaihtoon myönnettyjä apurahoja voi saada pitää osittain tai kokonaan.
 

12.10: Yliopisto tiukentaa tilojen käyttöä, myös Exam-tenttitilat suljetaan

Turun yliopisto ilmoittaa tiukentavansa tilojensa käyttöä aluehallintovirasto AVIn ja Suomen yliopistojen rehtorineuvosto Unifin linjauksien mukaisesti.

Perjantaista 20.3.2020 klo 6.00 alkaen yliopiston tilat ovat suljettu 13.4.2020 asti. Myös Exam-tenttitilat suljetaan ainakin 13.4. asti.

Opettajat ohjeistavat opiskelijoita opintojakson arvioinnin toteuttamistavasta.

Opettajia pyydetään pidentämään sähköisten tenttien voimassaoloperiodeja ja tentit suositellaan korvattavaksi mahdollisuuksien mukaan Moodle-oppimisalustan arviointityökaluilla, kuten esimerkiksi Moodlen tehtävillä tai tenteillä.

Opetus- ja tutkimustoiminta toteutetaan etäyhteyksien avulla. Yliopiston tiloihin pääsevät toistaiseksi ainoastaan työntekijät, joiden tehtävät on määritelty tärkeiksi yliopiston kriittisen toimintatason turvaamisen kannalta. Kulku tapahtuu ainoastaan rakennusten pääovista. 

Rakennusten käyttäjien on varauduttava pyydettäessä todistamaan tilapalvelu- tai vartiointihenkilöstölle henkilöllisyytensä ja kertomaan paikallaolon syy.
 

11.33: Yliopisto täsmentää ohjeitaan tilojen käytöstä henkilökunnan osalta

Turun yliopisto kertoo intranetissä pyytäneensä tiedekunnilta toimenpidesuunnitelmat niiden välttämättömistä toiminnoista ja niiden henkilöstöresursseista.

Yliopisto kerää tiedekunnilta ja erillisiltä laitoksilta AVIn edellyttämät henkilölistat niistä henkilöistä, joiden pääsy yliopiston tiloihin on poikkeustilanteen ajan välttämätöntä toiminnan turvaamiseksi.

Tiedotteen mukaan yliopistotasolla ei ole kuitenkaan annettu linjausta siirtymisestä tilojen täydelliseen sulkemiseen, jolloin vain listalla olevat henkilöt pääsisivät rakennuksiin.

Opettajat voivat siis edelleen tarvittaessa tulla antamaan etäopetusta yliopiston tiloihin ja muukin henkilökunta käydä tiloissa välttämättömissä tehtävissä.

Varsinainen työskentely ei kuitenkaan pääsääntöisesti ole sallittua yliopiston tiloissa. Mahdollisista muutoksista tiedotetaan erikseen.
 

11.27: Unifi linjaa tutkimustoiminnasta epidemian aikana

Yliopistojen rehtorineuvosto Unifi ry on linjannut yliopistojen yhteisistä toimista epidemian estämiseksi. 

Tiedotteessa todetaan yliopistojen pitävät tärkeänä, että ne ryhtyvät yhdessä määrätietoisiin toimiin infektion leviämiseksi. Tästä johtuen Unifi linjaa, että yliopistojen tutkimustoiminta toteutetaan kaikilta mahdollisilta osin etänä.

Tiedotteen mukaan rehtori tai hänen delegoimansa henkilö päättää tapauskohtaisesti siitä, mikä tutkimustoiminta on kriittistä ja voidaan toteuttaa yliopiston tiloissa. Unifi koordinoi valtakunnallisesti yhtenäiset toimintamallit.

Unifi toteaa, että yliopistojen tulee olla tietoinen tiloissa kulloinkin olevista henkilöistä ja minimoida oleskeluaika yliopiston tiloissa. Oleskelu tulee rajoittaa tutkimuksen kannalta kriittisiin toimiin.
 

11.13: TYY päivitti ohjeistuksiaan järjestöille

TYY on päivittänyt ohjeitaan sen järjestöille poikkeustilan ajaksi. TYY suosittelee järjestöjä noudattamaan viranomaisten määräyksiä ja ohjeistuksia ei-välttämättömän toiminnan osalta.

Käytännössä tämä tarkoittaa tapahtumien ja suurempien kokouksien perumista toistaiseksi. Ylioppilaskunta tiedottaa muuttuvasta tilanteesta tarpeen mukaan.

TYY suosittaa järjestöjen sääntömääräisten kevätkokousten järjestämistä etäyhteydellä, mutta vain jos etäyhteydellä järjestäminen on sallittu yhdistyksen säännöissä. Jos mainintaa ei ole, on suositus siirtää yhdistyksen kokoukset järjestettäväksi poikkeusolojen päätyttyä.

TYY toteaa, että Aluehallintoviraston määräys kaikkien yli 10 hengen tapahtumien kieltämiseksi on käytännössä kaikille järjestöille este kevätkokousten järjestämiseksi, sillä kokousten on oltava avoimia kaikille jäsenille. Hallituksen kokoukset voidaan etäyhteydellä joka tapauksessa.

Järjestöjen toiminta-avustusten hakemusten eräpäivänä säilyy edelleen 31. maaliskuuta.

 

Keskiviikko 18.3.

14.55: Yliopiston kirjasto tiedottaa kiinniolon aikaisista järjestelyistä

Turun yliopiston kirjasto kertoo tiedotteessaan poikkeustilan aikaisista järjestelyistä. Kirjaston verkkopalvelut toimivat poikkeustilasta huolimatta normaalisti.

Kirjaston mukaan varattuja kirjoja ei voi uusia, mutta niistä ei kerry maksuja kirjastojen kiinniollessa.

Jos kirjaan ei ole varausta, sen voi uusia itse normaaliin tapaan Volter-tietokannassa. Uusittujen lainojen eräpäiväksi tulee aikaisintaan 7.5.2020.

Varausten nouto ei ole mahdollista kiinniolon aikana. Jos kirjan viimeinen noutopäivä on kiinnioloaikana, pidetään sitä varaushyllyissä 7.5. asti. Kirjasto ei postita saapuneita varauksia asiakkaille.

Kiinnioloaikana lainoja voi palauttaa kirjastojen palautuslaatikoihin.
 

14.48: Kela tiedottaa ulkomaan opintojen keskeytymisestä ja ateriatuesta

Kela pyytää opiskelijoita ilmoittamaan Kelaan tilanteissa, joissa opiskelija on ilmoittanut Kelalle ulkomaan opiskelujakson ja keskeyttää sen tai ei lähde ulkomaille koronaviruksen vuoksi. Peruuntuminen täytyy ottaa huomioon opintotuen maksatuksessa. Ilmoituksen voi tehdä Kelan asiakaspalveluun tai esimerkiksi asiointipalveluun viestillä.

Lisäksi Kelan mukaan korkeakouluopiskelijoiden ateriatuettuja aterioita (alv. 0 %) voidaan myydä nykyisessä koronaviruksen aiheuttamassa poikkeustilanteessa ravintolan ulkopuolelle mukaan otettavaksi, jos opiskelijaravintola voidaan pitää auki. Menettely on voimassa toukokuun loppuun asti.
 

13.17: Hallitus tiedottaa vaikutuksista koulutusjärjestelmään

Maan hallitus piti tänään puolenpäivän jälkeen tiedotustilaisuuden, jossa käsiteltiin erityisesti poikkeustilan vaikutuksia kouluihin ja koulutusjärjestelmään.

Opetusministeri Li Anderssonin mukaan opetusta ei ole kokonaan keskeytetty valmiuslajin nojalla siksi, koska halutaan turvata nuorten opintojen jatkuminen poikkeuksellisissa olosuhteissa.

Tiede- ja kulttuuriministeri Hanna Kosonen kertoi tilaisuudessa, että hallitus on päättänyt ammattikorkeakoulujen ja yliopistojen tilojen sulkemisesta. Rajoitus ei Kososen mukaan kuitenkaan koske muun muassa tutkimus- ja innovaatioimintaa sekä opiskelijavalintaa.

Lisäksi Kosonen totesi, ettei hallitus ei ole luopunut korkeakoulutuksen suhteen opetustavoitteestaan, vaikka tilanne on poikkeuksellinen.
 

12.59: SYL lausui sivistysvaliokunnalle koulutuksen järjestämistä koskevista rajoituksista, edellyttää opiskelijan toimentulon turvaamista

Suomen ylioppilaskuntien liitto SYL kertoo sivuillaan lausuneensa eduskunnan sivistysvaliokunnalle koulutuksen järjestämisvelvollisuutta koskevista väliaikaisista rajoituksista, joista maan hallitus antoi eilen 17.3. asetuksen.

SYL pitää lausunnossaan erityisen tärkeänä, että poikkeustilan tuomista muutoksista johtuvat viivästykset opintojen etenemisessä otetaan automaattisesti huomioon opiskeluoikeuden jatkamista koskevaa päätöstä tehtäessä.

Lisäksi SYL vaatii, että ylopistojen opetusjärjestelyistä johtuvat muutokset eivät saisi johtaa tilanteeseen, jossa opiskelijan oikeus opiskeluun vaarantuu. SYL pitää tärkeänä asiassa joustamista opiskelijan eduksi.

SYL edellyttää lisäksi, että poikkeustilan aiheuttamat vaikutukset opiskelijan toimeentuloon huomioidaan ja riittävä toimeentulo turvataan. SYL vaatii myös epidemian huomioimista opintolainojen hyvityksissä. Lausunnossa toivotaan, että epidemiasta tai poikkeusolojen toimista johtuvat viivästykset opinnoissa eivät eväisi oikeutta lainahyvitykseen.
 

12.49: THL:n ja Turun yliopiston mallinnus: Ihmiskontaktien rajoittaminen vaikuttaa epidemian kestoon ja päivittäisten tartuntojen määrään

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL kertoo tiedotteessaan laitoksen ja Turun yliopiston tutkijoiden yhdessä tekemistä mallinnuksista. Mallinnuksen mukaan ihmisten välisiä kontakteja rajoittamalla voidaan vaikuttaa sekä koronavirusepidemian kestoon että päivittäisten tartuntojen määrään.

Tiedotteen mukaan juuri mallinnuksiin perustuen Suomessa aloitettiin massatapahtumien kielto sekä harrastustoimintaan liittyvien kontaktien vähentäminen. Samalla lisättiin tiedotusta ikääntyneiden suojaamistarpeesta.

”Ilman rajoitustoimia kukin tartunnan saanut voisi tartuttaa keskimäärin 2,2 uutta henkilöä. Kun edellä mainitut rajoitukset ovat päällä, lukema laskee 1,8:aan. Tällä viikolla ilmoitetut lisärajoitukset laskevat tätä lukua edelleen”, kertoo professori Kari Auranen Turun yliopistosta.

Tiedotteessa todetaan, että rajoitustoimilla epidemian kulkua on mahdollista hidastaa, jolloin sen kesto voi pidetä huomattavasti. Tiedotteessa esitetyssä kuvaajassa tartuntahuippu voisi esimerkiksi olla vasta kesällä.
 

10.59: Yliopiston IT-palvelupisteet suljetaan

Yliopisto tiedottaa intranetissä IT-palvelupisteiden sulkemisesta kaikilla kampuksilla. Toimella pyritään vähentämään tartuntariskiä ja vapauttamaan työvoimaa puhelin-, chat- ja sähköpostipyyntöjen hoitamiseen.

IT-tuen tavoittaa poikkeustila-aikana chatissa, sähköpostilla, palvelupyyntölomakkeella tai puhelimitse.
 

Tiistai 17.3.

23.09: Unican kampusravintoloista auki Assari, Tottisalmi, Piccu Maccia ja Deli Pharma

Unica tiedotti tiistai-iltana, että osa sen ravintoloista sulkee toistaiseksi ovensa. Galilei, Macciavelli ja Linus suljetaan keskiviikkona 18.3.. Dental palvelee 20.3 saakka.

Normaaleilla aukioloajoilla jatkavat toimintaansa kampuksella Assarin ullakko, Tottisalmi ja Deli Pharma sekä Runosmäessä ravintola Ruokakello. Piccu Maccia puolestaan on auki arkisin 8–21 ja lauantaisin 12–17. Ruokaa saa ostettua myös takeawayna.

Juveneksen pyörittämä ravintola Monttu kauppakorkeakoulussa on puolestaan suljettu 13.4. asti.

Myös kaikki Kårkaféernan ravintolat Åbo Akademin tiloissa on toistaiseksi suljettu.
 

17.19: Aluehallintovirasto ilmoittaa tiedotteessaan oppilaitosten sulkemisesta, sulku ei lähtökohtaisesti koske tutkimustiloja

Aluehallintovirasto vahvistaa tiedotteessaan määräykset oppilaitosten, kuten korkeakoulujen sulkemisesta 18.3.-13.4. välisellä ajalla. Esimerkiksi yliopistojen tilat tulee sulkea ja lähiopetus niissä keskeyttää.

Opetus on järjestettävä vaihtoehtoisilla tavoilla mahdollisimman laajalti. Turun yliopisto on ilmoittanut omista AVIn määräysten mukaisista toimistaan opetusjärjestelyjen osalta jo aiemmin päivällä.

Tiedotteessa todetaan, että tilojen sulkeminen ei lähtökohtaisesti koske kuitenkaan yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoiminnan käytössä olevia tiloja, erityisesti kriittisillä tutkimuksen aloilla. Lisäksi opiskelijavalinnat voidaan tiedotteen mukaan toteuttaa korkeakoulujen tiloissa noudattaen asianmukaisia varotoimia.
 

16.57: Turun yliopisto kertoo korkeakoulujen yhteishaun alkavan normaalisti

Turun yliopisto kertoo tiedotteessaan yhteishaun yliopiston syksyllä alkaviin koulutuksiin alkavan koronavirustilanteesta huolimatta normaalisti keskiviikkona 18. maaliskuuta ja päättyvän keskiviikkona 1. huhtikuuta.

Tiedotteen mukaan yliopistot toteuttavat kevään 2020 opiskelijavalinnat suunnitellusti opetus- ja kulttuuriministeriön vahvistaman aikataulun mukaisesti ja varmistavat valintaprosessille riittävät resurssit. Päätöstä yhteishaun aikataulusta voidaan kuitenkin yhteisen valmistelun pohjalta muuttaa.

"Tällä hetkellä näyttää siltä, että todistusvalinnat saadaan vietyä läpi suunnitellussa aikataulussa. Myös valintakokeiden osalta edetään toistaiseksi voimassaolevien suunnitelmien mukaisesti," opiskelijavalinta ja hakijapalvelut -osaston päällikkö Mari Kähkönen sanoo tiedotteessa.
 

16.48: Maan hallitus tiedotti uusista toimista

Valtioneuvosto piti iltapäivällä uuden tiedotustilaisuuden pandemian aiheuttamista toimista. Suomi alkaa rajoittaa rajaliikennettä torstaista 19.3. alkaen - kaikki matkailu ulkomaille on nyt kiellettyä. 

Rajoitus on voimassa huhtikuun puoliväliin saakka. Vain välttämätön työmatkaliikenne Ruotsin ja Norjan rajojen yli sekä tavara- ja rahtiliikenne jatkuvat normaalisti. 

Lentokentät Turun, Helsingin ja Maarianhaminan lentoasemia lukuunottamatta suljetaan. Ulkomailla matkailevia suomalaisia kehotetaan palaamaan Suomeen mahdollisimman pian. Kotimaahan palaavien täytyy edelleen jäädä 14 päiväksi karanteeniin paluunsa jälkeen.

Myös pysyvästi muualla asuvia suomalaisia pyydetään päättämään mahdollisimman pian, ovatko he palaamassa kriisin ajaksi Suomeen.
 

14.30: TYY järjestää järjestöjen kyselytunnin torstaina

TYY ilmoittaa Instagramissa järjestävänsä kyselytunnin ylioppilaskunnan järjestöille sosiaalisessa mediassa torstaina 19.3. klo 10.30-11.30. Kyselytunnilla on tarkoitus käsitellä järjestöiltä tulleita kysymyksiä toiminnan mukauttamisesta poikkeustilaan.
 

14.10: Yliopisto tiedottaa poikkeustilan vaikutuksista opiskeluun

Yliopisto ilmoittaa tiedotteessaan poikkeustilan tarkemmista, käytännön vaikutuksista opiskeluun. Ohjeet on lähetetty jokaiselle opiskelijalle ja henkilöstön jäsenelle sähköpostilla.

Yliopistolle julistetaan poikkeustila 18.3.2020 alkaen 13.4.2020 asti.

Kaikki lähi- ja kontaktiopetus yliopiston tiloissa keskeytetään 31.5.2020 saakka, jos ei ennen sitä toisin ohjeisteta. Opetus toteutetaan etäyhteyksien avulla ja kurssien vastuuopettajat tiedottavat opiskelijoille opetuksen järjestämisestä.

Lääketieteellisellä tiedekunnalla on tiedotteen mukaan mahdollisuus päättää koulutukseen liittyvän välttämättömän lähiopetuksen ja -harjoittelun toteuttamisesta "tarkoituksenmukaisella tavalla".

Exam-tenttitilat pidetään poikkeustilasta huolimatta auki. Tenttitilaan otetaan enintään kymmenen henkilöä kerrallaan ja niissä huolehditaan turvaetäisyyksistä ja tilojen desinfioinnista.

Ovet yliopistolle lukitaan ja kulku onnistuu vain kulkutunnisteiden avulla. Yliopiston tilat suljetaan opiskelijoilta ja kulkuoikeudet rajataan.

Opiskelijoille kulku onnistuu tiedotteen mukaan vain Exam-tenttitiloihin, etukäteen ilmoittautuneille. Kulkuoikeudet rajataan myös jatko-opiskelijoilta, jos heillä ei ole työsuhdetta yliopistoon.

Kirjasto palvelee ainoastaan verkon välityksellä. Mahdollisesti avoinna olevien kampusravintoloiden aukioloajat ilmoitetaan ravintoloiden verkkosivuilla.

Jatkossa lähes kaikki työ yliopistossa toteutetaan etätyönä. Poikkeustila ei tiedotteen mukaan muuta henkilökunnan työntekovelvoitteita.

Mikäli opiskelijan henkilökohtaista omaisuutta jää 17.3. jälkeen yliopiston tiloihin, pitää sen noutamisesta tiedotteen mukaan sopia erikseen lähettämällä sähköpostia yliopiston Koronainfoon.
 

13.22: CampusSport tiedottaa etäliikkumismahdollisuuksista

CampusSport ilmoitti toimintansa keskeyttämisestä jo aiemmin torstaina 12. maaliskuuta. Nyt CampusSport tiedottaa jatkavansa liikuttamista etänä itsenäisesti tai ohjaajien avustuksella. Liikuntatyöntekijät päivittävät CampusSportin sivuille vinkkejä ja linkkejä koti- ja ulkoliikuntaan.
 

11.50: Opiskelijaruokaloiden tilanteesta lisää tietoa illalla

Poikkeustilan vaikutuksesta Unican ravintoloihin saadaan lisää tietoa illalla, kertoo Unican toimitusjohtaja Krista Vanhala.

Tiistaina 17.3. kaikki ravintolat ovat auki normaalisti.
 

11.41: YTHS tiedottaa ohjeista asiointiin

Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö YTHS tiedotti eilen maanantaina, että vastaanottotoiminta jatkuu tällä hetkellä normaalisti ajanvarausten mukaisesti. Vastaanotolle voi kuitenkin tulla vain täysin oireettomana. 

Koronavirusepidemiasta johtuen kaikki ryhmämuotoiset hoidot on kuitenkin etäryhmiä lukuun ottamatta tältä keväältä peruttu. Myös vastaanottoajan perumisen takarajaa on koronatilanteen takia toistaiseksi muutettu. Ajan voi perua vielä tuntia ennen vastaanottoa ilman peruutusmaksua.

YTHS ei myös tällä hetkellä kirjoita sairauspoissaolotodistuksia, sillä monet yiopistot ovat ilmoittaneet, että ne eivät tällä hetkellä edellytä niitä opiskelijoilta.
 

10.43: Turun yliopiston kirjastot suljetaan

Turun yliopiston kirjaston yksiköt suljetaan huomisesta alkaen 18.3.–13.4. väliseksi ajaksi. Palveluihin liittyvistä linjauksista tiedotetaan tämän päivän aikana, tiedotetaan yliopiston intranetissä.
 

Lue lisää

Kommentti: Korona laittaa opiskelijaelämän uusiksi – se vaatii meiltä opiskelijoilta ennen kaikkea malttia

Suomi menee nyt kiinni, niin myös yliopistot. Toimittaja Miika Tiaisen kommentti. (3/2020)