Uutiset
23.04.2009

Kritiikiltä ilmainen pääsykoeopas

"Oppaan tai sen osan käyttäminen kaupallisiin tarkoituksiin, erityisesti maksulliseen valmennuskurssitoimintaan, on kielletty."

Kevät on valintakokeisiin valmistautumisen aikaa. Valmennuskurssien järjestäjät ovat löytäneet korkeakouluihin hakijoista tuottoisan rahastuskeinon, mutta jos historian opiskelijoiden ainejärjestö Kritiikistä on kiinni, niin tuo reikä tukitaan vielä.
"Meiltä kysyttiin, lähdemmekö mukaan kaupallisen valmennuskurssin tekemiseen, kuten monet muut ainejärjestöt. Keskustelimme asiasta kevätkokouksessa ja päädyimme siihen, että emme lähde", kirjan tekijätiimiin kuulunut Tuukka Pääkkönen kertoo.

Sen sijaan Kritiikki teki ilmaisen pääsykoeoppaan, jonka voi ladata internetistä. Tarjolla on koko oppaan kattava pdf-tiedosto sekä yksinkertaistettu "wikiopas", jonka pitäisi pyöriä kevyesti hitaammallakin koneella.
"Muita ilmaisia pääsykoeoppaita emme ole löytäneet, mutta toivottavasti tämä herättää intoa niiden tekemiseen. Jos tällainen toiminta yleistyy, valmennuskurssien täytyy nostaa tasoaan tai ne kuihtuvat pois", Pääkkönen sanoo ja lisää, että täysin talkoovoimin syntyneen oppaan tekemisessä on ollut idealistista intoa.
"Maksulliset kurssit suosivat varakkaita ja isoissa kaupungeissa asuvia nuoria. Tämän oppaan tarkoitus on tasapuolistaa hakijoiden mahdollisuuksia."
Mitään takuuvarmaa avainta historian laitoksen pääsykokeisiin opas ei tarjoa – eikä se voisikaan, pääseehän hakijoista aineesta riippuen sisään vain 5–10 prosenttia.
"Tämä ei ole mikään vinkki- tai täkyopas. Pääosin on kyse vanhempien opiskelijoiden antamasta yleispätevästä tiedosta. Pääsykokeissa mitataan ajattelun kypsyyttä enemmän kuin lukioesseissä. Siksikään emme ole antaneet valmiita vastauksia siitä, mitä pitäisi kirjoittaa, että pääsee sisään", niin ikään tekijäryhmässä vaikuttanut Ville Nyman linjaa.
"Helsingin yliopiston Kronos-ainejärjestö lähtee tähän mukaan ensi vuonna. Toivon mukaan myös muut historian ainejärjestöt lähtevät mukaan. Tavoitteena on kaikki yliopistot kattava valtakunnallinen opus. Ja toivon, että tämä tapa leviää myös muihin oppiaineisiin."

Oppaan voi ladata osoitteesta http://org.utu.fi/tyyala/kritiikki/paasykoeopas/.

Teksti: Lari Vesander

Turun ylioppilaslehti 8/2009 (24.4.)