Uutiset
02.02.2009

Kuinka käy TYYn kirjaston

Turun kaupunginhallitus päätti kaksi viikkoa sitten, että Martin ja Mikaelin kirjastot lopetetaan. Näillä näkymin kirjastot sulkevat ovensa maaliskuun 13. päivänä. Kirjastojen tilalle Portsaan ja Marttiin perustetaan kirjastoautojen pysäkit.
Kirjastotoimen säästöt eivät jää Mikaeliin ja Marttiin. Kaupunki suunnittelee Härkämäen, Jyrkkälän ja Lausteen kirjastojen siirtämistä nuorisotalojen yhteyteen vielä tänä vuonna. Myös Varissuon ja Ilpoisten kirjastot joutunevat luopumaan osasta tilojaan, mutta aikaisintaan ensi vuonna.

Turun kaupungin lakkautusvalta ei ylety TYYn kirjastoon, mutta tämä ei tarkoita, etteikö Ylioppilastalo B:ssä sijaitsevan kirjaston kohtalo olisi jälleen kerran vaakalaudalla. TYYn edustajisto pui keskiviikon kokouksessaan esitystä, jossa ehdotetaan selvityksen tekemistä kirjaston toimintaedellytyksistä.
"Tarkoituksena on perustaa selvitystä varten työryhmä, jossa on edustaja kaikista edustajistoryhmistä. Ryhmä tekee mahdollisimman objektiivisen ja faktoihin perustuvan selvityksen ja katsoo sitten miten menetellään", TYYn hallituksen puheenjohtaja Jukka Vornanen sanoo.
Kirjaston kohtalo on TYYssä ikuisuusaihe, jota on puitu 1980-luvulta lähtien. Vuonna 1985 vanha edustajisto jopa lakkautti kirjaston työryhmän esityksestä viimeisessä kokouksessaan, mutta päätös peruttiin heti uuden edustajiston ensimmäisessä kokouksessa. Kaikkiaan TYYn kirjasto ehti olla tuolloin lakkautettuna kuukauden ajan.

Ote TYYn hallituksen esityksestä edustajistolle:

"Laaditaan selvitys kirjaston toimintaedellytyksistä. Selvityksen pohjalta laaditaan kirjastoa koskevat toimenpidesuositukset. Selvityksen apuna voidaan käyttää strategiatyöryhmän laatimaa suunnitelmaa kirjastoselvityksestä.

Toimikuntaan valitaan puheenjohtaja sekä 6–9 jäsentä edustajiston jäsenten ja varajäsenten keskuudesta. Toimikunnan tulee tehdä selvitys sekä esittää erilaisia malleja kirjastotoiminnan kehittämiseksi syyskuun edustajistossa. Toimikunnassa olisi hyvä olla monipuolinen edustajistoryhmien edustus."

Lari Vesander
kuva Turun ylioppilaslehti

Turun ylioppilaslehti 2/2009 (30.1.)