Uutiset
30.01.2017

Kuohuntaa korttibisneksessä: opiskelijaetuja tarjoaa kaksi mobiilisovellusta

Teksti:
Atte Uusinoka
Kuvat:
Nella Keski-Oja
  • ”Näin iso muutos sisältää paljon haasteita, mutta myös mahdollisuuksia”, Frankin Tiia Lehtola toteaa.

Mobiilisovelluksen ja muovisen kortin yhteiskäyttö mahdollistaa opiskelijastatuksen väärinkäytön. 

Opiskelijakorttifirma Frankilla on ollut kiireinen talvi: valtionhallinnon päätöksen takia korteissa käytettävät opiskelijatiedot avautuvat, mikä merkitsee kilpailun kiristymistä korttibisneksessä. Joulukuussa Frank ilmoittikin, että se alkaa tarjota korttiaan maksuttomasti. Heti perään kuului Tampereelta uutisia: kaupungin korkeakoulut lanseerasivat oman mobiilisen opiskelijakorttinsa Frank Appin kilpailijaksi.

Vuoden vaihteessa oli hiljaisempaa, kunnes Frank tänään tiedotti aloittavansa yhteistyön Danske Bankin kanssa. Tarkoituksena on, ettei lounaslinjastolla tarvitse enää säheltää kahden erillisen kortin kanssa, vaan että yksi kortti tunnistaa opiskelija-alennuksen ja tekee maksun kerralla. Maksutavan kokeilu alkaa keväällä 2017 Aalto-yliopistossa.  

Otetaan askel taaksepäin ja katsotaan, mitä muutokset käytännössä tarkoittavat.

Maksuttomuus: uhka vai mahdollisuus?

Opiskelijakorttifirma Frank alkaa tarjota opiskelijakorttiaan maksuttomasti. Tarkoituksena on tuoda maksuton kortti korkeakouluopiskelijoille tämän vuoden aikana ja toisen asteen opiskelijoille myöhemmin.

Uudistuksen taustalla on valtiohallinnonpäätös avoimesta datasta. Päätöksen myötä opiskelijakorttia voi tarjota myös muille kuin opiskelijajärjestöjen jäsenille. Eli: kun korttifirmat ovat aikaisemmin saaneet opiskelijoiden tiedot esimerkiksi ylioppilaskunnilta, samaa tietoa tuottaa nyt Virta-opintopalvelu. Virta kerää ja säilyttää korkeakoulujen eli 1,3 miljoonan tutkinto-opiskelijan tiedot.

Frankin omistajaenemmistön muodostavat Suomen neljä isoa opiskelijaliittoa: Suomen ylioppilaskuntien liitto SYL, Suomen opiskelijakuntien liitto SAMOK, Suomen lukiolaisten liitto SLL ja Suomen ammattiin opiskelevien liitto SAKKI.

Muutos ei ole raju isku ylioppilaskuntien taloudelle, sillä yliopistolain mukaan jokaisen opiskelijan on maksettava jäsenmaksu opiskellakseen yliopistossa. Toisin on ammattikorkeakouluissa, ammattikouluissa ja lukioissa.

Kärsiikö edunvalvonta?

Tähän asti opiskelijajärjestöt ovat rahoittaneet toimintaansa jäsenmaksuilla, jota vastaan opiskelija saa erilaisia etuja tarjoavan opiskelijakortin. Kun opiskelijakortin saa jatkossa maksutta, kolme liittoa menettää yhden tärkeimmistä keinoistaan houkutella jäseniä. Jos jäsenmäärät pienenevät voimakkaasti, voi opiskelijoiden edunvalvonta ja edustuksellisuus kärsiä.

Turun ammattikorkeakoulun opiskelijakunnassa (TUO) toivotaan, että opiskelijat arvostavat jatkossakin opiskelijakuntaan kuulumista.

”Opiskelijakuntamme edunvalvonta on kaikkein tärkein tehtäväalueemme. Se on viimeinen, jonka annamme kärsiä näiden mahdollisten muutosten aikana”, TUO:n hallituksen puheenjohtaja Jukka-Pekka Salmela kertoo.

Frankin toimitusjohtajan Tiia Lehtolan mukaan toimintaympäristön muutos haastaa nykyistä jäsenhankintaa, mutta tuo myös mahdollisuuksia jäsenmyynnin uudistamisen myötä.

Kilpailija Tampereelta

Tampereen ylioppilaskunnat TAMY ja TTYY sekä opiskelijakunta TAMKO tarjoavat opiskelijoilleen omaa, Frankista irrallista opiskelijakorttiaan. Pivo-palveluun kytketty mobiilinen opiskelijakortti lanseerattiin viime joulukuussa. Pivo on OP Ryhmän omistaman Pivo Wallet Oy:n mobiilisovellus.

Vaikka Tampereen opiskelijat pääsevät käyttämään omaa opiskelijakorttisovellustaan, he eivät pääse eroon perinteisestä, muovisesta opiskelijakortista.

”Ainakin toistaiseksi Tampereella tarvitaan myös muovista korttia kulkuoikeuksien vuoksi”, Opiskelijan Tampere ry:n toiminnanjohtaja Anni Ojanperä kertoo.

Tampereella neuvoteltiin viime vuonna Frankiin liittymisestä. Yhteistyösuunnitelmat kuopattiin syksyllä. Päätös sai vahvistusta jälkikäteen, kun Frank joulukuussa ilmoitti avaavansa palvelunsa kaikille opiskelijoille piittaamatta siitä, ovatko he opiskelija- tai ylioppilaskunnan jäseniä.

”Pivo ymmärsi, että erityisesti oppilaskuntien olemassaolo on kiinni siitä, että opiskelijakunnilla on maksavia jäseniä.  Opiskelijakortti on yksi näkyvimmistä edunvalvonnan palveluista, mutta se on vain pieni osa sitä kaikkea edunvalvonnan työtä, mitä opiskelija- ja ylioppilaskunnat tekevät opiskelijoiden hyväksi”, Ojanperä perustelee.

Väärinkäytön vaara

Mobiilisiin opiskelijakortteihin liittyy väärinkäytön mahdollisuus. Opiskelija voi syöttää tarvittavat tunnistautumistiedot ei-opiskelevan henkilön sovellukseen, jolloin kuka tahansa voi käyttää hyväkseen opiskelijaetuuksia. Huijaus edellyttää kuitenkin identiteettivarkautta, joka on jo sellaisenaan rikos. Asiasta kertoi ensimmäisenä Aviisi.

Frank Apin käyttöönottoon riittää, että kertoo nimensä, henkilötunnuksensa ja opiskelupaikkansa sekä liittää tiliin kuvan, jota ei voi vaihtaa. Tuplatilit Frank poistaa. Pivo-palvelulla on tätä tiukemmat vaatimukset. Tamperelainen mobiilikortti vaatii HAKA-tunnistautuminen kerran lukukaudessa.

Artikkelia korjattu 02.02.2017 klo 14:24. Opiskelijan Tampere ry oli päättänyt olla liittymättä Frankiin ennen kuin Frank ilmoitti palvelunsa avaamisesta kaikille opiskelijoille.