Uutiset
17.10.2013

Kysyimme: Miksi kotona asuva turkulainen saa lisäpisteitä asunnon hakuun?

Asunnon hakija saa Turun Ylioppilaskyläsäätiöltä (TYS) hakemukseensa 5 lisäpistettä, jos hän asuu vanhempiensa luona Turussa. Pisteet vaikuttavat hakemuksen sijoitukseen hakujonossa.

Uudet opiskelijat, joilla ei ole opiskelupaikkakunnalla asuntoa, saavat pisteitä 10–30. Niitä kuitenkin jaetaan vain lukukausien alussa tammi-, elo- ja syyskuussa. Vanhat opiskelijat eivät näitä pisteitä saa, vaikka asuntoa ei olisikaan. TYS:n mukaan tarkoitus on taata uusille opiskelijoille mahdollisuus muuttaa opiskelupaikkakunnalle opiskelujensa alussa.

Pisteitä saa myös esimerkiksi raskaudesta, lapsista tai erityisestä terveydellisestä syystä. Myös TYS:llä jo asuvat saavat lisäpisteitä uuteen asuntoon siirtoa hakiessaan. Vaihtoon lähtevä TYS:n asukas saa palatessaan lisäpisteitä, jos hän on tehnyt sopimuksen asumisen keskeyttämisestä.

Hakemusten pisteytyksestä päättävät TYS:n hallitus ja valtuuskunta.

Miksi vanhempiensa luona Turussa asuva hakija saa lisäpisteitä, TYS:n aluesihteeri Anita Nurmi?

"Se on ajateltu niin, että asunnot menevät hakijoille, jotka tarvitsevat niitä eniten. Ne opiskelijat, joilla on jo oma asunto, ovat paremmassa asemassa kuin ne, jotka asuvat vielä vanhempiensa luona."

Eikö asunnon saaminen ole kiireellisintä niille opiskelijoille, joiden ei ole mahdollista asua vanhempansa luona opiskelukaupungissa?

"Uudet opiskelijat saavat kyllä lisäpisteitä sen mukaan, miten kaukaa ovat kotoisin."

Entä esimerkiksi vaihdosta palaava opiskelija, jolla ei ole Turussa asuntoa eikä vanhempia?

"Jos opiskelija on ollut vaihdossa eikä hän ole asunut aiemmin TYS:n asunnossa, hän on samassa asemassa kuin kuka tahansa hakija. Sellaisessa tilanteessa lisäpisteitä ei siis saa. Pisteet ovat kuitenkin ratkaisevia lähinnä suosituimmissa hakukohteissa. Kohteissa, joihin ei ole paljon jonoa, niillä ei ole suurta merkitystä."

Millä perusteella TYS:n hallitus ja valtuuskunta päättävät, miten pisteet jaetaan?

"Pisteytys on päätetty asunnon tarpeen perusteella. Siinä on pohdittu, milloin asunnon tarve on suurin. Myös opiskelijat ovat olleet päätöksenteossa mukana."

TYL