Uutiset
30.11.2009

Lähestymistavat uusiksi

Ilmastoasiantuntija ei usko joulukuisen ilmastokokouksen päättyvän menestyksekkäästi, mutta toivoo väärien lähestymistapojen nousevan pintaan.

Joulukuun 7. päivä alkaa Kööpenhaminassa Tanskassa 15. YK:n ilmastosopimuksen osapuolikonferenssi COP 15 (Conference of the Parties). Konferenssi kestää noin kaksi viikkoa. Kööpenhaminan kokouksen päämääränä on sopia jatkosta Kioton ilmastosopimukselle, jonka voimassaolo päättyy vuonna 2012. Kokouksen merkittävyys jakaa mielipiteitä voimakkaasti. Mitä sanottavaa tähän on ilmastoasiantuntijalla?

"Kahdesta syystä kokous on tärkeä. Hallitukset eri puolilta maailmaa kokevat vaikeaksi, miten ja kenen pitäisi tehdä mitäkin ilmaston suhteen. Nyt he kokoontuvat yhteen. Kokous antaa mahdollisuuden yleisölle kysyä, mitä oikein on meneillään. Yleinen toimintamalli ei muutu, kun ilmastonmuutokseen liittyvät kysymyksiä ratkaistaan markkinoiden kautta. Päästökauppa on epäonnistunut ratkaisu", toteaa ilmastoasiantuntija Larry Lohmann.

Päästökaupassa kasvihuonepäästöille on sovittu katto, jonka ylittyessä yritys joutuu ostamaan toiselta päästöihin oikeuksia. Päästökaupan ajatuksena on, että päästövähennykset tapahtuvat alueilla, joilla se on halvinta ja helpointa. Lohmann lukeutuu päästökaupan äänekkäimpiin kriitikoihin: päästökaupan sijaan polttoaineiden käytöstä pitäisi irtaantua niin pitkälle kuin mahdollista.

"Vain harva Kööpenhaminan ilmastokokoukseen osallistuva maa ilmaisee päästökauppavastaisuutensa. Bolivia ja muutama muu etelän valtio. YK:ssä korostetaan aivan liikaa markkinoita."

COP 15 -kokoukseen osallistuu 192 valtiota. Lohmann huomauttaa, että lähtökohdat kokoukselle eivät ole tasa-arvoiset. Rikkailla mailla on enemmän rahaa käyttää valmisteluihin. Yleinen uskomus on, että pohjoinen pallonpuolisko ratkaisee ilmastonmuutokseen liittyvät ongelmat. Oletus on väärä. Etelällä on tarjota kestäviä menetelmiä esimerkiksi siihen, miten toimia ilmastonmuutokseen liittyvien kysymysten suhteen. Pohjoisessa maatalous on riippuvainen öljystä, kun taas etelässä maanviljely pohjautuu yhteisöihin ja ilmastoystävällisempiin menetelmiin.

"En ole idealisti. Näillä lähestymistavoilla COP 15:ssä ei ihanteellista lopputulosta saavuteta", Lohmann sanoo.

Larry Lohmannin mukaan YK:n näkemys siitä, että COP 15 johtaa sekä pohjoisen että etelän kannalta hyvään ratkaisuun, ei perustu mihinkään. Se on vain liian suurista fantasioista muodostunut unelma. Lohmannin hahmotelmien mukaan ainut COP 15:n menestys on mahdollisuus tehdä yleisölle selväksi, että lähestymistavat ilmastonmuutokseen ovat väärät.

"Parasta Kööpenhaminassa tulee olemaan mielenosoittajien synnyttämä debaatti siitä, mitä fossiilisten polttoaineiden suhteen pitäisi tehdä. Jos aktivisteja pidätetään paljon ja pitkäksi aikaa, lopulta tällaisesta toiminnasta kärsivät poliisi ja hallitus. Ilmastonmuutos on niin tärkeä asia, että siitä pitää saada puhua julkisesti. Sitä ei vain voi hyväksyä, jos tästä asiasta ei saa ilmaista mielipidettään."

Kuka?

Brittiläinen ilmastoasiantuntija Larry Lohmann vieraili Suomessa lokakuun puolivälissä. Hän kävi puhumassa Helsingin, Jyväskylän ja Tampereen yliopistojen seminaareissa ja toimi yhtenä alustajan KEPA:n koordinoiman tutkijaverkoston tapaamisessa. Larry Lohmann työskentelee brittiläisessä tutkimus- ja solidaarisuusjärjestö Corner Housessa. Viime vuodet hän on tutkinut ilmastonmuutoksen yhteiskunnallisia vaikutuksia. Vuonna 2006 häneltä ilmestyi päästökauppaa käsittelevä Carbon trading – a critical conversation on climate change, privatisation and power.

Teksti: Sanna Läylönen