Uutiset
13.12.2012

Lauantaiaamun luksusta opiskelijahintaan

  • Suoraan pannulta lautaselle. Akseli Mäki paistoi Assarin brunssilla vohveleita nälkäisille.

Unica kilpailee brunssimarkkinoilla hinnalla, itse tehdyillä tuotteilla ja tutulla ympäristöllä.

Opiskelija-aamupalaa saa useammastakin paikasta, ja päivän toisen lämpimän aterian voi käydä syömässä vaikka Gadolinian Bibbacaféssa. Enää ei tarvitse poistua edes brunssille tutusta opiskelijaravintolamiljööstä.

Assarin ullakon brunssi on henkilökunnan mukaan osoittautunut niin suosituksi, että pihalla on ollut jonoa ennen ovien avaamista. Tylkkärin vieraillessa brunssilla 1.12. ei jonoja näkynyt, mutta väkeä näytti olevan lähes yhtä paljon kuin keskivertoruuhkassa kahdentoista välitunnilla. Brunssikulttuuri tuntuu juurtuneen muutaman viime vuoden aikana hyvin suomalaisten kaupunkien nuoriin aikuisiin.

Assarilla oli seurattu sivusta kaupungilla näkyviä jonoja brunsseille. Koska ravintola on muutenkin lauantaisin auki, haluttiin kokeilla, vetäisikö brunssi lisäasiakkaita muuten hiljaiseen aamupäivään.

"Olemme saaneet huomattavasti lisää kävijöitä brunssin myötä. Lauantain asiakkaista puolet tulee brunssille, puolet lounaalle. Yhteensä lauantaisin kävijöitä on noin 600–700", kertoo Assarin ullakon ravintolapäällikkö Jaana Kokkosalo, joka on itse aikoinaan paistanut vohveleita Kaivohuoneen brunssilla.

Ensimmäisenä Suomessa

Kokkosalo kertoo, että brunssitoiminnan aloittamista helpotti Pharma Cityssä tarjolla olleesta bistrotyyppisestä lounaasta saadut kokemukset.

Vaikka brunssi onkin Kokkosalon mukaan ensimmäinen laatuaan Suomessa, opiskelijaravintolayritys on jo aiemmin laajentanut toimintaansa lounaiden ulkopuolelle. Unica Oy:n toimipisteet tarjoavat myös catering-palveluita "kuohuviinitanssiaisista syntymäpäiviin ja pikkujouluihin". Kokkosalo kertoo, että toistaiseksi Unican suunnitelmissa ei ole laajentaa toimintaa, esimerkiksi opiskelijoille suunnatun iltakahvilan tai -ravintolan suuntaan.

Assarin brunssi kilpailee ensisijaisesti hinnalla. Kokkosalon mukaan suuret volyymit mahdollistavat opiskelijahintaisen brunssin. Samalla ravintolassa on haluttu pitää mahdollisimman monet tuotteet omissa näpeissä. Esimerkiksi paikan päällä paistettujen vohveleiden vuoksi tarvitaan tavallista enemmän työvoimaa.

Kokkosalo haluaa korostaa, että hinnasta huolimatta monet brunssin tuotteista on valmistettu luomuraaka-aineista.

"Haluamme tarjota asiakkaille vähän ekstraa, luksusta."

Vastapaistettua vohvelia

Assarin brunssi yllättää monipuolisuudellaan. Valikoimaa voi huoletta verrata kaupungilta löytyviin brunssivaihtoehtoihin. Valinnanvaraa on niin paljon, että tarjottimelle ei edes kaikkea mahdu.

Etenkin kasvissyöjälle Assari on loistovaihtoehto. Ei siksi, että lihaa olisi tarjolla niukanlaisesti, vaan koska lihat ovat tarjolla erikseen, eivätkä esimerkiksi salaatin joukkoon eksyneenä. Erityismaininnan ansaitsevat tuoreiden vohveleiden lisäksi raparperivaahtopuuro ja croissantit. Opiskelijahintainen brunssi (4,85 euroa) vie mennen tullen hinta–laatu-suhteellaan kaupungin muita brunssipaikkoja, eikä normaalihintainenkaan (7,80 euroa) kalpene keskustan ravintoloiden rinnalla.

Tämän vuoden viimeinen Assarin Brunssi tarjoillaan 15.12. Brunssitoiminta jatkuu taas tammikuusta alkaen vähintään kahdesti kuukaudessa.

TEKSTI: SAMPO ROUHIAINEN

KUVA: KRISTIAN TERVO