Uutiset
11.12.2009

Lexiltä oikeusapua

  • Oikeusapua opiskelijoilta.

Lex tarjoaa TYYn jäsenille oikeusapua vuodenvaihteesta lähtien.

Turun yliopiston oikeustieteellisessä tiedekunnassa opiskelevien ainejärjestö Lex ry järjestää vuodenvaihteen jälkeen oikeusapuneuvontaa Turun yliopiston ylioppilaskunnan kautta ylioppilaskunnan jäsenistölle. Palvelu ei tule korvaamaan jo olemassa olevaa TYYn lakimiesten tarjoamaa oikeusapua, vaan tulee sen rinnalle.

Mallin toiminnalle Lex sai Helsingin kollegajärjestöltään Pykälä ry:ltä, josta idea sovellettiin pienemmässä mittakaavassa Turkuun.

"Ajattelimme että miksei idea voisi toimia täälläkin", Lexin oikeusapuneuvontaa antavan työryhmän puheenjohtaja Vesa Puisto toteaa.

Palvelusta on tarkoitus hyötyä kaikkien osapuolien.

"Tavoitteena on parantaa oikeusavun saatavuutta TYYn jäsenille, kun samalla lexiläiset saavat arvokasta työkokemusta", Puisto korostaa.

Lexin oikeusapua antavan jäsenet ovat kaikki maisterinvaiheeseen edenneitä ja kokeneita oikeustieteen opiskelijoita. Työryhmä tulee tarjoamaan vain neuvontaa, ei varsinaisia oikeudellisia palveluita. Veroneuvontaa ei työryhmä anna, eikä puutu rikosasioihin. Neuvojen paikkansapitävyydestä pyrkii vastaamaan työryhmä kokonaisuudessaan.

"Keskustelemme neuvot läpi toimikunnan sisällä. Jos toiminta ottaa tuulta alleen, saatamme perustaa erillisen valvontaelimen", kertoo Puisto, joka työryhmän puheenjohtajana ei osallistu itse oikeusavun antamiseen.

"Jos varmaa neuvoa ei pystytä antamaan, voimme ohjata TYYn neuvontalakimiehien puoleen."

Jos lakineuvo menee kuitenkin pieleen, ja apua pyytäneelle aiheutuu rahallisia menetyksiä, on Lex ottamassa varmuuden vuoksi toimikunnalle vakuutuksen korvauksia varten.

Teksti: Heikki Isotalo

Kuva: Kai Jokela

Päivystysaika Lex ry:n oikeusavulla on keskiviikkoisin klo 18-20, ja paikkana sosiaalipoliittisen sihteerin huone TYYn toimistolla. Toiminta alkaa viikolla kaksi. Apua voi pyytää myös sähköpostitse, mutta on enemmän kuin suotavaa tulla suoraan päivystysaikaan oikeusapua tarjoavien oikeustieteen oppilaiden puheille.