Uutiset
11.12.2009

Linjapaperi pakettiin

Marraskuun kokouksessaan edustajisto hyväksyi uuden poliittisen linjapaperin ja ensi vuoden toimintasuunnitelman.

Linjapaperin kenties kuumin peruna oli niin sanottu. nollaseiskalinjaus eli tavoite ohjata 0,7 prosenttia TYYn budjetista kehitysyhteistyöhön. Toisin kuin edellisessä Tylkkärissä uutisoitiin, marraskuun edustajistokokous päätyi palauttamaan kirjauksen linjapaperiin, jonka luonnoksesta se oli poistettu lokakuun käsittelyssä.

Mitään varsinaisia uusia argumentteja 0,7 prosentin puolesta tai sitä vastaan ei kokouksessa kuultu. Kirjausta vastustanut TuKYn edaattori Antti Jokela totesi, että automaatiojäsenyyden kautta kerättyjen varojen jakamisessa täytyisi olla tarkkana. Jokelan mukaan kehitysyhteistyöhön käytetyt varat pitäisi kerätä ennemminkin vapaaehtoismaksujen kautta. TYY Terveeksi-ryhmän Sara Valanto piti signaalivaikutusta epätodennäköisenä, ja luonnehti linjapaperin kirjausta melkoiseksi toiveiden tynnyriksi.

Kirjausta puolustanut demariopiskelijoiden Ari-Matti Näätänen huomioi, että kyseessä on jäsentä kohden hyvin pieni summa, alle euron. Näätänen piti ylioppilaskunnan signaalivaikuttamista 0,7-kampanjan kannalta tärkeänä toimintana, johon HYYssä ollaan jo herätty. Vihreän listan Konsta Weberin mukaan pienellä rahalla, jonka TYY käyttää kehitysyhteistyöhön kuitenkin vaatetetaan, ruokitaan ja koulutetaan köyhiä.

Äänestyksessä nollaseiskakirjaus lisättiin linjapaperiin tuloksella 23 - 16. Yksimielisesti linjausta tukivat poliittiset ryhmät kokoomusopiskelijoita lukuunottamatta ja esityksen tehnyt Eduxi. Vastustavien ryhmien linjat eivät olleet täysin yhtenäiset, mutta eniten vastaan äänestäneitä edaattoreita oli ryhmissä TYY terveeksi, ryhmä Lex ja TuKY.

Marraskuun kokouksessa edustajisto asetti myös kirjaston kehittämiseen työryhmän, jonka puheenjohtajaksi nousi Vihreän vasemmiston edaattori Laura Tättilä. TYY Terveeksi esitti työryhmälle tavoitteeksi määritellä myös kirjaston tarpeellisuus ja asettaa näin tiukemmat raamit sen toiminnalle. Vihreän listan Topi Artukka ei tätä kannattanut, vaan piti edustajiston aikaisemmissa kokouksissa antamaa signaalia säilyttämisen puolesta selkeänä. TYY Terveeksi-ryhmän esitys ei mennyt läpi äänestyksessä.

Edustajiston syksy huipentuu joulukuun kokouksessa, jossa yhdistyneelle ylioppilaskunnalle valitaan sen ensimmäinen hallitus. Lehti meni painoon muutamaa tuntia ennen joulukuun kokousta.

Lue hallitusvalinnasta osoitteessa www.tylkkari.fi.

Teksti: Jari Pitkä