Uutiset
19.02.2010

Lukukausimaksukokeilu käynnistyy

Uusi yliopistolaki mahdollistaa lukukausimaksujen perimisen englanninkielisissä maisteriohjelmissa opiskelevilta, Euroopan unionin ja talousalueen ulkopuolelta tulevilta opiskelijoilta.

Lukukausimaksujen periminen on viiden vuoden mittainen kokeilu, johon mukaan lähtemisestä yliopistot saavat päättää itsenäisesti.

Turun yliopisto näyttää toistaiseksi lähtevän lukukausimaksukokeiluun vain yhdellä Turun kauppakorkeakoulun IMMIT-maisteriohjelmalla (International Master in Management of Information Technology). IMMIT on Erasmus Mundus -maisteriohjelma, jossa mukana olevat vaihto-opiskelijat tulevat jatkossakin saamaan opinnot kattavaa apurahaa. Maksullisien maisteriohjelmien määrää ei ole tarkoitus juuri kasvattaa.

"Turun yliopistossa on kantana, ettei hirveän laajasti lähdetä mukaan maksullisuuskokeiluun", Turun ylioppilaskunnan koulutuspoliittinen sihteeri Tomi Nyström kertoo.

TYY on vastustanut maksullista koulutusta jo entuudestaan, eikä kannassa ole tapahtunut muutosta.

"TYY vastustaa maksullisuutta kaikissa sellaisissa muodoissa, joissa koulutus maksaa opiskelijalle", TYYn hallituksen puheenjohtaja Elias Laitinen linjaa.

"Tilanne Turun yliopistossa on valtakunnallisesti vertailtuna hyvä, sillä kokeiluun on ilmoitettu vain yksi maisteriohjelma, mutta olisimme tyytyväisiä jos ei olisi yhtäkään."

Muissa Suomen yliopistoissa tilanne vaihtelee. Suurin osa yliopistoista kokeilee maksullisuutta lähinnä Erasmus Mundus -ohjelmilla, mutta Aalto yliopisto ja Oulun yliopisto ottavat käyttöön lukukausimaksut kaikissa englanninkielisissä maisteriohjelmissa.

HEIKKI ISOTALO