Uutiset
31.08.2018

Luvut kuin Pohjois-Koreasta – 99 prosenttia opiskelijoista suosittelee tätä kaupunkia

Teksti:
Nella Keski-Oja & Anni Savolainen
Kuvat:
Anni Savolainen
Grafiikat:
Nella Keski-Oja
  • Lääketieteen opiskelijat Aleksanteri Seppänen ja Noora Ikonen ovat tyytyväisiä siihen, miten laajasti yritykset tarjoavat opiskelija-alennuksia Turussa.

Turku on mainio opiskelijakaupunki, kertoo tuore selvitys. Jopa niin mainio, että selvityksen luvut tuovat mieleen diktatuurien vaalitulokset.

99 % suosittelee Turkua opiskelukaupunkina kaverilleen.

98 % on sitä mieltä, että Turku on opiskelijaystävällinen kaupunki.

98 % pitää Turkua sopivan kokoisena opiskelukaupunkina.

97 % ajattelee, että Turussa on hyvä asua ja elää.

96 %:n mielestä Turku on kaunis kaupunki.

…sait ajatuksesta kiinni.

Opiskelijakaupunki Turku kysyi huhti–toukokuussa kaupungin kuudessa korkeakoulussa opiskelevilta, miten he viihtyvät Turussa. Kyselyyn vastasi yli 2100 opiskelijaa, joista 30 prosenttia Turun yliopistosta.

Tulokset ylistävät Turkua. Kiitosta saavat kaupungin koko, hintataso, aktiivinen opiskelijakulttuuri, liikkumisen helppous sekä Turun kauneus ja viihtyisyys. Tai kuten selvityksessä tiivistetään: ”Turku on kompakti ja eloisa opiskelijakaupunki, jossa on sopivassa määrin menoa ja rauhaa.”

Opiskelijakaupunkina Turku nappaa vastaajilta kouluarvosanaksi 8,7.

Vaikka Turku saa selvityksessä suitsutusta, kehitettävääkin on. Opiskelijat esimerkiksi toivovat, että kevyen liikenteen väyliä parannetaan ja yöbussien vuoroja lisätään. Markkinoinnissakin on petrattavaa: vain reilu puolet vastaajista tuntee Turun kaupungin omat opiskelijaedut.

Työpaikkoja vähemmän kuin Turkuun haluavia  

Kun valitsee opiskelupaikan, valitsee samalla kotikaupungin – seuraaviksi vuosiksi tai jopa loppuelämäkseen.

Turun viihtyisyys näkyy myös siinä, että kolme neljästä opiskelijasta haluaisi jäädä Turkuun valmistuttuaan. Yliopistojen opiskelijoista kuitenkin vain 40 prosenttia uskoo saavansa koulutustaan vastaava työtä valmistumisen jälkeen.

Eri tiedekuntien välillä on isoja eroja. Turun yliopistossa selvästi luottavaisimpia töiden suhteen ovat lääketieteen opiskelijat, kun taas oikeustieteen opiskelijat uskovat paikallisiin työmahdollisuuksiin vähiten. 

Tilasto: Opiskelijakaupunki Turku -kysely (2018)

Turun yliopiston vararehtorin Riitta Pyykön mukaan odotusten taustalla on sekä tietoa oman alan työmarkkinatilanteesta että epävarmuuden tunteita tulevasta. Esimerkiksi juristi tietää, että uran alussa töiden perässä on lähdettävä pääkaupunkiseudulle, kun taas asiantuntijaksi opiskelevalla oma työnkuva saattaa vasta olla hahmottumassa.

”Oli yllättävää, että luonnontieteilijät uskoivat vahvasti [työllistymiseensä Turussa]. Luonnontieteilijöissä on akateemisia työttömiä aika paljon”, Pyykkö sanoo.

Turun kaupungin erityissuunnittelija Anssi Kaisti kertoo, että yliopisto-opiskelijoista lopulta noin puolet jää valmistuttuaan Turkuun. Tilastokeskuksen tiedoista ei tosin selviä, ovatko he oman alansa töissä.

”Itse kannustaisin varsinaissuomalaisia yrityksiä palkkaamaan yliopistosta valmistuneita jopa opiskelijoita heidän opiskeluaikanaan. Opiskelijat tuovat selvästi lisäarvoa uusien ajatuksien kautta – erityisesti tekniikan alalla, mutta varmasti myös muilla aloilla”, Turun kaupunkikehitysryhmää johtava Pekka Sundman sanoo.

Sundmanin mukaan alueen positiivinen rakennemuutos on vasta alkamassa.

”Yrityksissä on paljon enemmän tarvetta osaavalle työvoimalle kuin mikä näkyy TE-toimiston avoimina työpaikkoina. Opiskelijoita voisi rohkaista ottamaan myös itse yhteyttä kiinnostaviin yrityksiin.”

Lääkiksen opiskelijat kaipaavat lisää pyöräteitä ja halpaa kahvia

Lääketieteen opiskelijat Noora Ikonen ja Aleksanteri Seppänen ovat tyytyväisiä Turkuun opiskelijakaupunkina. Kehuja saa etenkin kaupungin koko: kaikki on lyhyen välimatkan päässä, myös kampuksen eri rakennukset ruokaloineen.

”Ainoastaan lääketieteellinen tiedekunta on vähän erillään muista kampuksen rakennuksista, mutta sekään ei ole ongelma”, Seppänen sanoo.

Ikosen kokemus Turusta heijastuu tämän kotikaupungin Helsingin kautta. Turussa liikkuminen on nopeampaa ja asuntojen hinnat selkeästi alhaisemmat kuin pääkaupungissa. Ikosen ei esimerkiksi tarvitse käyttää julkista liikennettä ollenkaan, koska hän asuu keskustassa.

”Pyöräteitä voisi tosin olla lisää, sillä pyörätieosuudet hyppivät vähän hassusti”, Ikonen pohtii.

Ehdottomien puutteiden sijasta opiskelijoilla on joitakin arkielämää helpottavia toiveita. Hämeenkadulle olisi kätevää saada Alko ja keskustaan McDonald’s.

Lisäksi joku opiskelijaruokaloista voisi olla nykyistä pidempään auki, vaihtoehtona Assarin ullakolle.

”Halvempi kahvi tietysti kelpaisi. Kauppiksella kahvi maksaa 20 senttiä, kun meillä se on 1,50 euroa”, Seppänen naurahtaa.

Lähes joka viides turkulainen on opiskelija

  • Turussa on yli 39 000 korkeakouluopiskelijaa, lähes joka viides turkulainen on siis opiskelija.
  • Joka syksy noin 5 000 uutta opiskelijaa aloittaa opintonsa Turussa.
  • Kaupungin kuusi korkeakoulua tarjoavat yhteensä yli 170 koulutusvaihtoehtoa.
  • Turun kaupungin tavoitteena on tehdä Turusta Suomen paras opiskelijakaupunki.

Lue lisää:

Jokiranta koettelee rakkoa: “Röyhkeydestä kiinni, kehtaako mennä vessaan”

Aurajoen varrelle kaivataan yleisiä vessoja. Missä ne viipyvät? (8/2018)

Alko vihdoin Hämeenkadulle? "Olemme katselleet uusia tiloja"

Kampusta lähimmät Alkot ovat nykyisellään Wiklundilla ja Kupittaan K-Citymarketissa. Moni janoaisi toimipistettä vielä lähemmäksi. (9/2017)

Lauri Kattelus: ”Päätöksiä ei pidä tehdä siten, että valitaan se kiva ratkaisu mihin hintaan tahansa”

Turussa kaupunginhallitusta johtaa vasta 29-vuotias Lauri Kattelus, joka haluaa nähdä Turun lähiöissä taidetta, palveluita – ja superbussit. (8/2018)