Uutiset
24.03.2014

Maksuton koulutus puhutti kampustapahtumassa

Hallituksen kehysriihi näkyy yliopistolla keskusteluna lukukausimaksuista.

Turun yliopiston ylioppilaskunta (TYY) järjesti tänään klo 11-14 Assarin ullakon edessä kampustapahtuman kansainvälisten tutkinto-opiskelijoiden maksuttoman koulutuksen puolesta.

Tapahtuma liittyi tänään käynnistyneeseen hallituksen kehysriiheen, jossa on tarkoitus päättää valtiontalouden miljardiluokan sopeutuksista. Yksi ennakkokeskusteluissa esillä ollut teema on EU- ja Eta-maiden ulkopuolelta tuleville opiskelijoiden asetettavat lukukausimaksut, joilla katettaisiin ulkomaisten tutkinto-opiskelijoiden opetuskustannuksia.

Valtakunnallisten opiskelijajärjestöt ovat kritisoineet lukukausimaksuhanketta ja näkevät maksullisen koulutuksen esteenä toimivalle kansainvälistymiselle.

Kuva: Lauri Hannus

TYYn hallituksen kansainvälisten asioiden vastaava Timo Kovala kertoo, että kampanjan ideana on esitellä kaikille maksuttoman koulutuksen etuja sekä hakea rakentavaa keskustelua eri osapuolten välille.

"Haluamme auttaa politiikkoja ja ammattiyhdistyspuolen päättäjiä ymmärtämään, miten tärkeää nykyjärjestelmän säilyttäminen on. Toisaalta asiasta on liikkeellä paljon epäselvää tietoa, ja haluamme tarjota jäsenillemme faktoja, joka auttaa ymmärtämään käynnissä olevaa lukukausimaksukeskustelua."

Lukukausimaksukeskustelussa keskeisenä lähtökohtana on kansainvälisten tutkinto-opiskelijoiden koulutuksen rahoittaminen. Toisaalta kyse on myös suomalaisen koulutusjärjestelmän houkuttelevuudesta.

Kovalan mukaan maksuttomuus on tutkitusti suomalaisen koulutusjärjestelmän selkeä vetovoimatekijä.

"Jos asiaa haluaa ajatella täysin pragmaattisesti, niin maksuton koulutus tuo Suomeen hyviä tulevia veronmaksajia, ja auttaa siten rakentamaan myös parempaa taloutta."

Auringonvalon hellimällä kampuksella kuultiinkin valtaosin kannanottoja maksuttoman koulutuksen puolesta, mutta paikalle oli saapunut myös muutamia EU- ja Eta-alueen ulkopuolisten opiskelijoiden lukukausimaksujen kannattajia.

Lauri Hannus