Uutiset
22.09.2017

Miika Tiainen hakee Suomen ylioppilaskuntien liiton johtoon: ”Kun jaksaminen on äärirajoilla, keppi ei toimi – nuoriin pitäisi panostaa myös rahallisesti”

Teksti & Kuvat:
Nella Keski-Oja
  • ”Haen puheenjohtajaksi, koska uskon tähän liikkeeseen ja siihen, että se edistää hyviä ja oikeita asioita”, Miika Tiainen sanoo.

Suomen ylioppilaskuntien liiton (SYL) puheenjohtajaksi pyrkivän Miika Tiaisen mukaan opiskelijaliikkeen pitää haastaa politiikka, joka sysää nuorten ihmisten harteille epärealistisia odotuksia.

”Opiskelijamaailma ei ole erillään yhteiskunnasta. Meidän pitää miettiä myös sitä, miten tämä yhteiskunta vaikuttaa nuoriin sukupolviin – missä määrin yhteiskunnan ongelmia kasataan heidän niskaansa”, Miika Tiainen lataa.

Tiainen, 23, toimii parhaillaan Turun yliopiston ylioppilaskunnan (TYY) hallituksen puheenjohtajana. Nyt kauppatieteiden ylioppilas tavoittelee opiskelijapolitiikan kirkkainta kruunua: SYL:n puheenjohtajuutta.

Taustalla on vahva usko opiskelijaliikkeeseen ja palo kehittyä kansallisen opiskelijapolitiikan sydämessä.

”Opiskelijoilta vaaditaan enemmän, nopeammin ja tehokkaammin. Tulisi valmistua nopeasti tehdäkseen töitä, tulisi tehdä töitä voidakseen opiskella. Samalla koulutuksesta ja toimeentulosta säästetään. Jokin tässä yhtälössä ei toimi.”

Tiaisen mukaan stressi omasta pärjäämisestä ja yhteiskunnan velkataakan sysääminen nuorille lisäävät opiskelijoiden paineita entisestään.

”Kun jaksaminen on äärirajoilla, keppi ei toimi. Koulutukseen, nuoriin ja tulevaisuuteen pitäisi olla valmiita panostamaan myös rahallisesti.”

Tiainen kummastelee, miten nuorten sukupolvien tulisi taklata nyky-yhteiskunnan ongelmat. Hän huomauttaa, että nuorten aikuisten tulojen kehitys on pysähtynyt, kun esimerkiksi eläkeläisten tulot puolestaan karttuvat.

”Eläke- ja hoivamenot kasvavat huomattavasti samalla, kun ikäluokat pienenevät. Kuormitus kohdistuu tosi epätasaisesti”, Tiainen sanoo ja jatkaa:  

”Eläkeläiset ansaitsevat riittävät eläkkeet ja hyvää hoitoa. Vaikuttaa kuitenkin siltä, että heille tehdyt lupaukset ollaan valmiita toteuttamaan nuorten kustannuksella.”

Tiainen uskoo, että sukupolvien välinen oikeudenmukaisuus tulee nostaa entistä pontevammin julkiseen keskusteluun. Ylioppilasliikkeen ensi vuoden tärkeimpinä kysymyksinä hän näkee lisäksi vuoden 2019 eduskuntavaaleihin valmistautumisen ja EU-edunvalvonnan kehittämisen.

 

TYYN EDUSTAJISTO päätti esittää Miika Tiaista SYL:n vuoden 2018 puheenjohtajaksi kokouksessaan keskiviikkona.

Jos Tiainen valitaan tehtävään, puheenjohtajan valtikka saadaan toista kertaa peräkkäin Turkuun. Tällä hetkellä opiskelijajärjestöä kipparoi TYYn Riina Lumme, jonka valinnan ansiosta Turku palasi SYL:n johtoon 19 vuoden tauon jälkeen.

Edellisen kerran kylteri johti puolestaan SYL:ä vuonna 2010, kun Matti Parpala Helsingin kauppakorkeakoulusta oli järjestön puheenjohtajana.

Suomen ylioppilaskuntien liitto valitsee puheenjohtajan ja hallituksen vuodelle 2018 liittokokouksessaan, joka järjestetään 17.–18. marraskuuta Tampereella.

SYL on opiskelijajärjestö, joka edustaa noin 132 000 yliopisto-opiskelijaa Suomessa. SYL:n jäseniä ovat Suomen kaikkien yliopistojen ylioppilaskunnat.

 

Lue lisää:

Uusi tukimalli kurittaa avopareja

Opintorahan leikkauksista huolimatta moni opiskelija saa jatkossa entistä enemmän tukia. Toisille tukimuutokset tarkoittavat kuitenkin satojen eurojen pudotusta toimeentulossa. (8/2017)

Riina Lumme aloittaa SYL:n johdossa

Sinnikkyys palkitaan. 2000-luvulla peräti yhdeksän Turun yliopiston ylioppilaskunnan (TYY) ehdokasta ehti pyrkiä tuloksetta Suomen ylioppilaskuntien liiton (SYL) puheenjohtajaksi. Kymmenes kerta rikkoi epäonnisen kirouksen. (12/2016)

Petos tuottaa meteliä

Opintotuen leikkaukset saivat opiskelijat jalkautumaan Helsingin kaduille. Megafonien vihaisten huudahdusten välistä kuului turhautuneita ja pelokkaitakin kommentteja yhteiskunnan eriarvoistumisesta ja kasvavan lainataakan kummittelusta (3/2016)