Uutiset
23.03.2017

Miten kehittäisitte Turkua opiskelijakaupunkina?

Kuvat:
Mangsaab / 123RF Stock Photo

Kuntavaalit ovat nurkan takana! Kysyimme puolueilta, millaista opiskelijapolitiikka ne vallan kahvassa ajaisivat.

KESK: ”Opiskelijat tuovat Turkuun elävää kaupunkikulttuuria ja innovaatioita, korkean osaamisen työpaikkoja. Turku ymmärtää opiskelijoiden mukanaan tuomat mahdollisuudet ja tukee kaupunkikulttuuria eikä ainakaan rajoita sitä tiukalla lupasääntelyllä. Turussa on jatkossakin edullista opiskelija- ja muuta asumista sekä toimivat liikenneyhteydet niin kaupungin sisällä kuin muuallekin.”

KOK: ”Tulevaisuuden Turku on kasvun paikka, jossa jokaisella opiskelijalla on tasavertaiset mahdollisuudet elää ja onnistua. Turussa työllistyy entistä useampi vastavalmistunut dynaamisen elinkeinoelämän ja kasvavan talouden ansiosta.”

KD: ”Turun suurin haaste opiskelijakaupunkina on työllistää valmistuvat opiskelijat. Turku tarvitsee lisää työpaikkoja ja vahvempaa yhteystyötä korkeakoulujen ja yritysten välillä. Turku kaipaa lisää kohtuuhintaisia asuntoja sekä liikenneyhteyksien parantamista.”

PS: ”Pääkaupunkiseudulta kotoisin olevat opiskelijat ovat tottuneet yötä päivää kulkevaan joukkoliikenteeseen ja kellon ympäri auki oleviin palveluihin. Olisi tärkeää, että Turussakin olisi enemmän yövuoroja sekä jatkuvasti auki olevia kauppoja myös keskustan ulkopuolella. Kohtuuhintaisia vuokra-asuntoja tulee olla saatavilla.”

RKP: ”Haluamme nähdä Turun, joka panostaa ennaltaehkäisevään ja opiskelijoiden terveyttä edistävään toimintaan. Aktiivinen järjestötoiminta, urheilu ja kulttuuri, esimerkiksi ulkoilureitit, kirjastot ja musiikkitoiminta tekevät opiskelukaupungista elinvoimaisen. Turku tarvitsee järkevää kaupunkisuunnittelua opiskelijoiden näkökulmasta.”

SDP: ”Turun SDP:n tavoitteena on saada Turkuun laaja suomenkielinen teknillinen tiedekunta, jotta seudun meri- ja teknologiateollisuuden yrityksille on saatavilla riittävästi korkeatasoisen tekniikan alan koulutuksen saaneita.”

VAS: ”Tarvitaan kaupunkipyöräjärjestelmä. Keskustan ajonopeudet alentaisimme 30 kilometriin tunnissa. Raitiovaunu tarvitaan linjalle Varissuo–Kupittaa–keskusta–Runosmäki. Erityisesti perheellisten opiskelijoiden kannalta on tärkeää, että lähipalvelut ovat kunnossa: siksi tarvitaan Pansioon yläkoulu, Varissuolle uimahalli sekä uusia päiväkoteja ja vuokra-asuntoja ympäri Turkua.”

VIHR: ”Turun kaupunkikulttuurin pitää kehittyä. Turkuun pitää rakentaa kattava pyörätieverkosto. 70-luvun autokaupunkiratkaisujen tekeminen pitää lopettaa, ja tehdä asioita nykypäivän tavoilla tulevaisuutta varten. Turku on hyvä opiskelijakaupunki, kun se on kiinnostava, hauska ja sitä voidaan muuttaa asukkaiden käsissä erilaiseksi.”

EOP: ”Turun oppilaitokset voisivat toimia monitieteellisen eläintutkimuksen edelläkävijöinä Suomessa. Esimerkiksi oikeustieteellisen eläintutkimuksen saralla yliopistomme on jo tunnettu, mutta Turku voisi olla eläinystävällisen tutkimuksen, tuotannon ja kaupan edelläkävijä myös muilla aloilla. Näin luomme etulyöntiaseman tulevaisuuden yhteiskunnassa, jossa lihanormin sijaan vallitsee lajien välinen oikeudenmukaisuus ja yksilölliset tarve-erot huomioiva tasaarvo.”

FEM: ”Päätöksentekoon osallistumista on tehtävä helpommaksi. Kaupungin tulisi pitää esimerkiksi opiskelijoille suunnattuja iltoja ja tiedottaa vaikuttamismahdollisuuksista sekä olla yhteyksissä tiiviisti alueen korkeakouluihin ja näiden (yli-)oppilaskuntiin.”

IPU: ”Opiskelijoille, samoin kuin kaikille vähempiosaisille, pienemmät maksut, jotta elämä helpottuisi, siten myös opiskelu.”

LIB: ”Kehittämällä monipuolisempia opiskelija-asumisen muotoja sekä tukemalla nuorille aikuisille suunnattujen palveluiden syntymistä.”

PIR: ”Ideat vaativat tilaa ja resursseja kehittyäkseen valmiiksi innovaatioiksi. Moni asia Turussa on hyvin, mutta kaupungin tulisi pyrkiä tukemaan yhä useampia, opiskelijoiden ehdottamia projekteja, jotta mahdollisimman monella olisi tilaisuus kartuttaa käytännön kokemusta niiden toteuttamisesta.”

SKP: ”Maksuttomia palveluita opiskelijoille esimerkiksi joukkoliikenteen, kulttuuripalveluiden ja soten muodossa.”

Miten puolueet vastasivat muihin kysymyksiin? 

Miten valmistuneille opiskelijoille luotaisiin lisää työpaikkoja?

Miten perheellisiä opiskelijoita tulisi tukea? 

Miten opiskelijoille tulisi turvata riittävät mielenterveyspalvelut?

Miten opiskelijat saisivat omaa ääntään kuuluviin päätöksenteossa?

Millaiselta näyttää tulevaisuuden kampus? 

Opiskelijan vaalit 2017