Uutiset
28.02.2019

Moni keskustan bilepaikka potkaisee tyhjää – ovatko opiskelijoiden jättijatkot uhattuna? ”Kysymysmerkkejä on ollut enemmän kuin normaalisti"

Teksti:
Anni Savolainen & Lassi Vihko
Kuvat:
Anni Savolainen
  • Opiskelijatapahtuma AATUn jatkoja on juhlittu yli kymmenen vuoden ajan yökerho Börsissä, joka sulkee ovensa vappuna. Kuvassa aatulaiset Camilla Lähteenmäki (vas), Lilli Arkolahti, Aleksi Korpua, Mikko Jaakola ja Niklas Luomala.

Turun ydinkeskustassa on kohta pulaa isojen opiskelijabileiden jatkopaikoista, kun Börs ja Storage lopettavat vappuna. Baarit ja yksityiset bileet vievät yökerhoilta asiakkaita.

Turkulaisen opiskelijan yöelämää kuritetaan nyt kovalla kädellä.

Vapun jälkeen ovensa sulkevat yökerho Storage ja yksi Suomen vanhimmista yökerhoista, peräti 40-vuotiaaksi ennättänyt, Börs Night Club. Helmikuussa viimeistä iltaansa vietti Baaribaari, tammikuussa puolestaan Kingi. Viime vuonna lopettivat Chic ja Gong.

Synkältä näyttää. Baaribaarin yrittäjällä Topi Hietalalla on selvä näkemys siitä, miten tilanteeseen on päädytty.

”Ravintoloiden anniskelu on laskenut kuin lehmän häntä viimeiset kymmenen–viisitoista vuotta. Syinä ovat alkoholin veronkorotukset, korkeat vuokrakustannukset ja se, etteivät ihmiset ole enää valmiita maksamaan anniskelusta valvotussa tilassa.”

Hietalan mukaan nykyään alkoholia juodaan aikaisempaa enemmän kotibileissä ja opiskelijoiden ”salakapakoissa”. Etenkin viime vuosikymmenellä Tallinnan viinanhakureissut söivät voittoja. Viimeinen naula yökerhojen arkkuun olivat baarien vapautuneet aukioloajat.

”Koska vaihtoehtoja on runsaasti tarjolla, yöelämä ei keskity enää pelkästään yökerhoihin. Niiden täytyy näin ollen muuttaa muotoaan. Väitän, että viiden vuoden kuluttua nykyisen kaltaisia paikkoja on Turussa enää yhdestä kolmeen”, Hietala arvioi.

Isojen yökerhojen sulkeutuminen luo haasteita Turun suurimmille opiskelijatapahtumille, jotka usein huipentuvat artistien viihdyttämiin jatkoihin.

Mitä useampi pieni jatkopaikka tuhansille osallistujille tarvitaan, sitä enemmän kasvavat esiintyjistä koituvat kustannukset. Samalla tapahtumien järjestämisestä tulee aikaisempaa monimutkaisempaa.

Turussa kesän takuuvarma merkki on opiskelijatapahtuma AATU eli Akateeminen Aurajokilaivuritutkinto. Kaksipäiväisen tapahtuman illat päättyvät tietenkin jatkoihin, joita viime vuonna juhlittiin samassa korttelissa sijaitsevissa Börs- ja Storage-yökerhoissa. Tulevana toukokuuna molemmat ovat kuitenkin poissa pelistä.

”Vieras pääsi samalla lipulla molempiin baareihin, eikä artistien välillä tarvinnut valita. Nyt tämä järjestely ei enää valitettavasti toimi”, sanoo Akateeminen Aurajokilaivuriyhdistyksen (AAly) Mikko Jaakola.

Yhdistyksen puheenjohtajan Camilla Lähteenmäen arvion mukaan Börs on Turun suurin baari 1 700 asiakaspaikallaan. AATUn päiväkohtainen tavoite on 3 000 kävijää, joten juuri Börsistä luopuminen on harmillista.

”Järjestäjien on vähän rankkaa repiytyä joka paikkaan. Me tarvitaan nyt enemmän työvoimaa, kun pitää jakautua kahteen eri rakennukseen”, Lähteenmäki kertoo.

Tänä vuonna jatkopaikkoina ovat Apollon ja Armaksen sekä Forten ja Vegasin muodostamat yhteiskompleksit. Jos tila loppuu, jatkoja laajennetaan Marilynin puolelle.

Vaikka jatkopaikat on vaihdettu pakon edessä, ei uusien tilojen löytäminen ollut Lähteenmäen mukaan varsinaisesti vaikeaa. Järjestäjät seuraavat baarikentän muutoksia ja tietävät, että uudetkin biletilat voivat jäädä lyhytikäisiksi.

”Tänä vuonna kysymysmerkkejä on ollut enemmän kuin normaalisti. Ehkä on ihan hyvä tuulettaa vakiintuneita käytäntöjä, kun joudutaan miettimään toimintatapoja uudestaan”, AAlyn Niklas Luomala sanoo.

Toisaalta pysyvyys tuo tapahtumien järjestelyihin vakautta. Tutun yhteistyökumppanin kanssa ei tarvitse selittää auki toimintaansa ja neuvotella asioita läpi alusta alkaen.

”Uusien baarien kanssa on aina se jännitys, että mennäänkö yksi yhteen”, Lähteenmäki vertaa.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen

Turun ja samalla talvisen Suomen suurin opiskelijafestivaali on Pikkulaskiainen. Kauppakorkeakoulun opiskelijoiden järjestämä tapahtuma keräsi helmikuussa yhteen noin kymmenentuhatta bilettäjää peräti kahdeksaan eri jatkopaikkaan, mukaan lukien Börsiin ja Storageen.

Seuraavaan Pikkulaskiaiseen on aikaa vielä lähes vuosi, baarielämän mittakaavassa pieni ikuisuus. Päätuottaja Solja Kontu ei ole huolissaan isojen biletilojen hupenemisesta.

”Turussa on myös paljon juhlatiloja, joita voidaan hyödyntää opiskelijoiden tapahtumatuotannossa.”

Jethron kanssa jatkoille?

Mullistuva baariskene tuo Turkuun myös uusia yrittäjiä. Helmikuussa tv:stä tuttu liikemies Jethro Rostedt avasi keskustaan yökerho Studion. Reilut 700 bilettäjää vetävä Studio soveltuu Rostedtin mukaan myös opiskelijabileiden jatkopaikaksi, joka taipuu ”kohtuulliseen” keikkaan.

”Istuin elo–syyskuun taitteessa torinkulmalla ja mietin, mihin menisi jatkoille. Sopivaa jatkopaikkaa ei löytynyt, joten tein sitten tällaisen ratkaisun”, Rostedt selittää.

Lue lisää:

Nimeään suurempi Pikkulaskiainen

Kauppatieteen ylioppilas sen osaa: oman porukan pulkkamäestä kasvoi talven suurin opiskelijatapahtuma. (1/2017)

Dynamon tuho? Jokirannan keskiluokkaistuminen uhkaa jälleen yökerhojen legendaa

”Kaameita uutisia Turusta: legendaarinen yökerho Dynamo potentiaalisen purku-uhan alla”, otsikoi musiikkimedia Rumba. Kulttuuriväki Turussa ja muualla Suomessa haukkoo henkeään. Indieystävän pyhiinvaelluskohde on vaarassa – jälleen kerran. (9/2017)

The Monkey sulki ovensa: ”Jengi ei enää ryyppää”

Yökerho The Monkey avasi ovensa viimeistä kertaa viime viikonloppuna. Lama, fitness-buumi ja nuorten vähentynyt alkoholinkäyttö iskivät ravintolan talouteen. (5/2017)