Uutiset
09.05.2017

The Monkey sulki ovensa: ”Jengi ei ryyppää”

Teksti & Kuvat:
Nella Keski-Oja
  • Viikonloppuisin The Monkey oli Marilynin lisäksi kaupungin ainoa K-18-ravintola.

Yökerho The Monkey avasi ovensa viimeistä kertaa viime viikonloppuna. Lama, fitness-buumi ja nuorten vähentynyt alkoholinkäyttö iskivät ravintolan talouteen.

Kavereiden kesken ”Apinaksi” ristitty The Monkey vietti hautajaisiaan lauantaina – ja meno oli sen mukaista.

”Hirveästi oli porukkaa ja kauhea kiire koko ajan”, ravintolapäällikkö Mikko Rannikko kertaa.

Myös Axel Sjödahl, Annika Tuomi ja Jon Nyman lukeutuivat jäähyväisväkeen. Kaverukset kävivät yökerhossa ”melkein joka viikonloppu” vuosina 2013–2014. Kun he kuulivat ravintolan lopettamisesta, piti kantapaikkaan suunnata juhlimaan vielä yhden kerran.

”Täällä oli paljon Åbo Akademin opiskelijatapahtumia, hyvä meininki ja kavereita”, Sjödahl muistelee.

Sulkemispäätös tuli kolmikolle yllätyksenä. Sjödahl epäilee, että lopettamisen taustalla on yökerhon vanhentunut konsepti.

”The Monkey oli jo yliajalla.”

Juttu jatkuu kuvan jälkeen

”Tack och god natt!” Axel Sjödahl (vas), Annika Tuomi ja Jon Nyman juhlivat tutun bilepaikan jäähyväisiä cavalla.

Ravintolapäällikkö Mikko Rannikon mukaan The Monkey kuopattiin ”hallinnollisista syistä”. Sen tarkemmin ravintolapäällikkö ei suostu lopettamispäätöstä vielä kommentoimaan.

Selvää kuitenkin on, että nuorten muuttuvat elämäntavat vaikeuttivat Apinan taivalta. Toisten ravintoloiden sijaan kotisohvasta on tullut yökerhojen pahin kilpakumppani.

”Viisi vuotta sitten riitti, että avaa ovet kymmeneltä. Nyt se, että saa jengin liikkeelle perjantaisin, vaatii hirveät satsaukset”, Rannikko sanoo ja jatkaa:

”Lama iski meihinkin. Jengi ei ryyppää ja kylkeen tuli vielä fitness-buumi. Yökerhoissa kulkeminen ei ole enää muodikasta.”

Tänä vuonna yökerhon pyörittämistä mutkistavat myös lukuisat uudet ravintolat, kuten Aalto, Roster, Nooa ja Tres, sekä uudistuneet Teini ja Samppalinna. Lisäksi jokilaivat ovat aikaisempaa pidempään auki.

”Asiakaskunta jakautuu todella moneen paikkaan.”

Juttu jatkuu kuvan jälkeen

Vihoviimeiset bileet vetivät The Monkeyn alakerran nopeasti täyteen. Osa tavarasta loppui jo perjantain tankintyhjentäjäisissä.

Turussa ainoastaan yökerho Night Club Marilyn eli ”Lyni” ja Forte, ”yökerhojen Mersu”, ovat yltäneet yli kahdenkymmenen vuoden ikään. Apinan lähes kahdeksanvuotinen bileputki on jo kunnioitettava suoritus.

”Se on todella pitkä ikä turkulaiselle yökerholle. Itse työskentelin aikaisemmin SK Ravintoloille, jossa ravintoloiden keski-ikä oli kolme vuotta”, Mikko Rannikko vertaa.

The Monkey hittejä olivat huippuartistit ja muu erityisohjelma, kuten Tia-Maria Sokan twerkin SM-kiertue. Ne tosin tulivat ravintolalle myös kalliiksi.

”Talvella esimerkiksi Tippa-T veti tuvan täyteen. Suomenruotsalaisten opiskelijoiden Glöggrundanissa norjalainen Freddy Kalas sai yläkertaan 700 henkeä.”

 

Vaikka Turussa alkaa olla ravintoloita myös naapurikaupunkien tarpeisiin, yksi puuttuu joukosta: kattoterassi. Helsinkiin avataan taas uusi, kun tavaratalo Stockmann remontoi vanhan tupakkapaikan Roof-ravintolaksi. Tampereella on jo esimerkiksi Torni-hotellin Moro Sky Bar.

”Kop-Kolmion tai Radissonin katolle saisi ylivoimaisen terassin. Kesällä siellä voisi juoda cocktaileja ja nauttia auringosta”, Rannikko vinkkaa.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen

Matias Hokkanen (kesk) kävi The Monkeyssa ahkerasti pari vuotta sitten. Apinan hautajaisiin hän osui sattumalta kaverin syntymäpäivien viettoon.

Tulokkaasta kuninkaaksi – Apinabaarin vauhdikas alku

Kun The Monkey avasi ovensa syksyllä vuonna 2009, se nousi heti ylivoimaisesti City-verkkolehden äänestyksessä parhaaksi uudeksi ravintolaksi. Silloisen ravintolatoimenjohtajan Paavo Raittisen mukaan menestys löytyi yksinkertaisista asioista:

“Emme keksineet pyörää uudestaan, vaan tavoitteenamme on ollut luoda hyvän fiiliksen yökerho. Sellainen on Turusta puuttunut.”

Vuoteen 2013 mennessä Apina ehti vakiinnuttaa asemansa ja se valittiin City-lehdessä vuoden parhaaksi bailupaikaksi. Erikoisillat ja opiskelijabileet toivat yökerhoon paljon juhlijoita.

"Turku on kuitenkin opiskelijakaupunki. Opiskelijayhteistyö on meille elinehto", silloinen ravintolapäällikkö Mikki Lahtinen sanoi City-lehden jutussa.

Lahtisen mukaan The Monkey oli Turussa edelläkävijä some-markkinoinnissa. Esimerkiksi ilmoittautumalla paikalle Foursquare-sovelluksessa saattoi päästä sisään maksutta, ja aikanaan Apinan Instagram-tili oli suomalaisista ravintoloista suosituin.

"Olemme luopuneet kokonaan printtimainonnasta. Nykyään panostetaan täysillä nettiin", Lahtinen kertoi vuonna 2013.

Kerro yökerhomuistosi!

Millaisia muistoja sinulla on Turun yökerhoista? Turun ylioppilaslehti kerää kokemuksia nykyisistä ja jo kuopatuista ravintoloista. Lähetä muistosi lehdelle tämän linkin kautta:

Yökerhokysely

Oskari Toivonen (vas), Juuso Sario, Samuli Malka, Miro Marjunen ja Juulia Kälviäinen viettävät Toivosen syntymäpäivää. Marilyn-yökerhon ystäviin lukeutuvien Toivosen ja Sarion mielestä Turusta puuttuu ”toinen tosi hyvä yökerho”.

Lue lisää:

Oluttieteilijä

Juha Kylä-Kaila on gradua vaille valmis. Lopputyön jälkeen hän valmistuu yliopistosta pääaineenaan paneminen ja tislaus. (5/2016)

Sienipilven varjossa

Turkulaisopiskelijoiden perustama panimo tekee kompromissitonta olutta Kaarinassa ja markkinoi tuotteitaan ydintuhon voimalla. (1/2015)

Täydellisen humalan metsästys

Yliopistolla erinäiset sitsit ovat kehyksiä viinan juomiseen. Eri tiedekunnissa sitsihumaltumiseen käytetään pitkälti samoja aineita, vain laulut ja päihtymykseen päätymisen ympäristö vaihtuvat. Metsästimme täydellistä kekkulia kolmen tiedekunnan sitseiltä. (12/2014)