Uutiset
01.02.2017

Myös opintotukea saava voi hakea toimeentulotukea

Teksti:
Atte Uusinoka
Kuvat:
Nella Keski-Oja
  • Opiskelijabarometrissä haastateltiin noin 5 500 yliopisto- ja amk-opiskelijaa ympäri Suomea.

Vuokrarästit kasaantuvat ja jääkaappi ammottaa tyhjyyttään? Kela saattaa myöntää sinulle perustoimeentulotukea.

Toimeentulotukea saattaa saada myös opiskelija, joka saa opintotukea ja asumislisää, ja on nostanut koko opintolainan. Lisätukeen voi olla oikeutettu, jos omat tulot ja varat eivät riitä välttämättömiin ja jokapäiväisiin menoihin, kuten asumiseen ja ruokaan.

Toimeentulotukea ei saa, jos ei nosta opintolainaa (ellei lainan ottamiselle ole estettä). Päätöksen tuesta tekee Kela.

Opiskelija, joka ei saa opintotukea, voi myös hakea perustoimeentulotukea. Lisäksi siihen voi olla oikeutettu opiskelija, joka on kesällä työtön eikä voi nostaa opintotukea kesäkuukausilta.

Jos kokee tarvitsevansa perustoimeentulotukea, omat tulot ja varallisuutensa voi laskea netistä löytyvällä toimeentulotukilaskurilla. Laskuri arvioi tukitarpeen ja tuen määrän. 

Perustoimeentulotuen määrää laskettaessa huomioidaan kaikki mahdolliset tulot ja varallisuus, kuten osakkeet tai pelitilien saldo. Tiukassa taloudellisessa tilanteessa olevan opiskelijan on siis tarpeen vaatiessa kajottava esimerkiksi asuntosäätötiliin. Kelan lakiyksikön keskuksen päällikön Tomi Ståhlin mukaan omistusasuntoa tai autoa ei kuitenkaan huomioida. 

”Kesällä on eniten toimeentulotukea hakevia opiskelijoita, koska tällöin opinnot ovat tauolla ja osa opiskelijoista jää työttömäksi.”  

Talousmurheet opiskelijoiden riesana

Opiskelun ja koulutuksen tutkimussäätiön (Otus) tekemän Opiskelijabarometrin mukaan vain vajaa 40 prosenttia yliopisto- ja 30 prosenttia amk-opiskelijoista kokee taloutensa hyväksi. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tekemän tutkimuksen mukaan vuonna 2015 perustoimeentulotukea saavista 13,6 prosenttia oli opiskelijoita.

Opiskelijoihin kohdistuneet leikkaukset ovat opiskelijoiden tuoreessa muistissa. Ståhlin mukaan Kelan opintotukikeskus on lisännyt tiedotusta opiskelijoiden oikeuksista perustoimeentulotukeen. 

”Opiskelijoiden on aikaisempaa helpompi hakea tukea, kun he tietävät mistä ja millaisessa tilanteessa he voivat sitä saada.” 

Ståhl arvioi ensi syksynä nousevan opintotuen ja -lainan yhteismäärän kuitenkin laskevan perustoimeentulotukeen turvautuvia opiskelijoita.

”On vaikeaa arvioida keskimääräistä toimeentulotuen määrää per opiskelija, koska siihen vaikuttavat henkilön tulot ja muu varallisuus. Perustoimeentulotuen perusosa on 487,89 euroa kuukaudessa.”

Perustoimeentulotukeen liittyviin kysymyksiin löydät apua esimerkiksi Kelan nettisivuilta.