Uutiset
18.08.2017

Nettiopsu kaatui taas – ”menee helposti tuntikin odotellessa”

Teksti:
Heta Pyhäjärvi
Kuvat:
Nella Keski-Oja
  • Nettiopsun kaatuminen keskiviikkoaamuna huomioitiin myös Jodel-sovelluksessa.

Nettiopsun ongelmat kurssi-ilmoittautumisten yhteydessä ovat vaivanneet Turun kauppakorkeakoulun opiskelijoita jo vuosia. Helpotusta on luvassa vasta muutaman vuoden kuluttua, kun uusi Peppi-järjestelmä on tarkoitus ottaa käyttöön.

Tuttu ongelma: Nettiopsu kuormittuu, kun sadat kauppakorkeakoulun opiskelijat yrittävät ilmoittautua kursseille yhtä aikaa. Sivusto hidastuu ja pahimmillaan lakkaa kokonaan toimimasta. Sama tapahtuu jokaisen lukukauden alussa.

Laskentatoimen ja rahoituksen neljännen vuoden opiskelija Iina Lappalainen kertoo, että Nettiopsu kaatuu heti aamukahdeksalta, kun kauppakorkean kielikurssien ilmoittautuminen alkaa.

”Ikinä ei alkuvaiheessa tiedä, onko saanut klikattua itsensä kurssille. Siinä menee helposti tuntikin odotellessa”, Lappalainen sanoo ja jatkaa:

”Kielten kurssit ovat erityisesti ongelma, sillä niissä on paikkarajoitteet.” 

Lappalaisen mukaan Nettiopsun jumittuminen vaikuttaa harmillisesti työssäkäyvän opiskelijan aikatauluihin ja luo ylimääräistä stressiä.

”Turhauttaa, miksi tätä ei korjata.”

Ongelmat jatkuneet vuosia

Seitsemännen vuoden kansainvälisen liiketoiminnan opiskelija Ann-Sofie Leimu muistelee, että kursseille ilmoittautumisessa on ollut ongelmia hänen koko opiskeluaikansa ajan. Järjestelmä on kuormittunut, vaikka yliopisto alkoi jossain vaiheessa porrastaa kurssi-ilmoittautumisia ongelman ratkaisemiseksi.

“Lisäporrastus voisi olla paikallaan”, Leimu toteaa.

Leimu sanoo sivuston jumittamisen hankaloittavan aikataulusuunnittelua, jos ei pääsekään haluamalleen kurssille – varsinkin jos opiskelun lisäksi käy töissä tai on perheellinen. Myös luennoille ehtiminen on haastavaa, kun joutuu odottamaan kurssi-ilmoittautumisen vahvistusta.

”Siinä miettii, menenkö luennolle vai jäänkö tappelemaan Nettiopsun kanssa”, Leimu naurahtaa.

Leimu arvelee, että sivuston kuormittumista ei koeta ongelmaksi yliopiston tietohallinnossa, koska asia koskee vain kauppakorkeakoulua.

”Me olemme ainoat, jotka tästä kärsivät, koska meillä on pieniä kielten ryhmiä, joihin on massailmoittautumiset.”

Nettiopsun kuormittumisen taustalla ovatkin pakollisten kielikurssien rajatut osallistujamäärät. Suuri joukko opiskelijoita kirjautuu palveluun yhtä aikaa ja kilpailee samoista kursseista.

”Aika harva on pystynyt noudattamaan HOPSia, koska ei ole saanut kielten kurssia silloin, kun on halunnut”, Leimu kertoo.

Ryhmäkoot riippuvat resursseista

Kauppakorkeakoulun opintoneuvoja Anna Kalpio näkee myös lisäporrastuksen ratkaisuna Nettiopsun ongelmiin.

“Ryhmäkoot on sidottu resursseihin. Opetusryhmiä ei voi olla enempää kuin mihin opetusresurssit riittävät”, Kalpio kommentoi.

Hän muistuttaa opiskelijoita perumaan ilmoittautumisensa ajoissa, mikäli opiskelija ei ehdikään kurssilla, sekä ilmoittamaan Nettiopsun teknisistä ongelmista opintotoimistoon.

“Jatkokehityksen kannalta on tärkeää, että opiskelijat antavat asiasta palautetta opintotoimistoon.”

Pepistä rakennetaan korvaajaa

Turun yliopiston IT-palveluiden tietojärjestelmäpäällikkö Mikko Arasmaa kertoo, että Nettiopsun kurssi-ilmoittautumista voitaisiin teknisesti parantaa. Tällä hetkellä kehitysresurssit käytetään kuitenkin Peppi-järjestelmään.

Pepin on lähivuosina tarkoitus korvata Nettiopsu. Uuteen järjestelmään yhdistetään HOPS, kurssikuvaukset ja -ilmoittautumiset, mikä Arasmaan mukaan auttaa opintojen suunnittelua vastaisuudessa.

”Toivomme, että myös Pepin käyttöönoton yhteydessä harkitaan, millaisia ilmoittautumiskäytäntöjä Turun yliopistossa tulevaisuudessa tullaan käyttämään. Viime kädessä kehitysprioriteetit ja niiden muutokset päättää Nettiopsun omistajana toimiva Turun yliopiston koulutuksen toimialayksikkö."

Myös kauppakorkean Anna Kalpio näkee uuden Peppi-tietojärjestelmän yhtenä pitkän tähtäimen ratkaisuna.

 

Lue lisää:

"Tosi hyvä fiilis!– lääkiksen opiskelijat aloittivat lukuvuoden

Kesäsäät ovat vasta todenteolla alkaneet, kun Medisiinan käytävillä käy jo kova kuhina. Lääketieteen fuksit – kavereiden kesken fetukset – aloittavat lukuvuoden jo elokuun toisella viikolla. Suurin osa muista opiskelijoista saapuu kampukselle syyskuun vaihteessa. (8/2017)

Colleget valtasivat kampuksen – Turku luo uutta opiskelijakulttuuria

Opiskelijahaalarit ovat saaneet varteenotettavan kilpailijan: Turussa jo tuhannet opiskelijat pukeutuvat ainejärjestöjen omiin collegeihin. (8/2017)

Gradu: Vastuulliset arvot eivät toteudu ostoskorissa

Kuluttajien asenteet kestävää kehitystä kohtaan ovat myönteisiä, mutta eettiset periaatteet eivät näy kulutuksessa. Näin toteaa markkinoinnin opiskelija Joonas Savolainen gradussaan. (5/2017)