Uutiset
30.10.2017

Onko ”moraalisesti arveluttavaa”, jos ylioppilaskunta kommentoi muita kuin tiukasti rajattuja opiskelija-asioita?

Teksti:
Nelli Lapintie
Kuvat:
Nella Keski-Oja
  • Muumeista tuttu Piisamirotta ottaa kantaa, mihin haluaa. Arkistokuva.

Kysymys jakaa jyrkästi edustajistoon pyrkivien ryhmien mielipiteet.

Vuosi sitten Suomen ylioppilaskuntien liitto (SYL) julistautui feministiseksi järjestöksi. Päätös synnytti kohun opiskelijamaailmassa.

Moni kiitteli uutta linjausta, mutta osa raivostui feminismi-sanasta. SYL:n liittokokouksessa äänestettyä päätöstä syytettiin poliittisesti värittyneeksi, ja etenkin linjauksen naiskannattajat saivat Twitterissä trollien vihamyrskyn niskaansa.

SYL:n linjaus on osa isompaa kysymystä: Voiko ylioppilaskunta ottaa kantaa muihinkin asioihin kuin suoraan koulutukseen, yliopistoihin ja opiskelijoiden asemaan liittyviin kysymyksiin?

Turun ylioppilaslehti kysyi Turun yliopiston ylioppilaskunnan (TYY) edustajistoon hakevien ryhmien mielipidettä asiaan.

”Moraalisesti arveluttavaa”

Kysymys jakaa ryhmät selvästi kahteen leiriin. Osa pitää yleispoliittisia kannanottoja arveluttavina, kun taas jotkut näkevät rajanvedon mahdottomana.

Ylioppilaskunnan yleispoliittisia kannanottoja vastustavat Ryhmä Lex, TSE-lista, TYY Terveeksi, Turun akateemiset perussuomalaiset, Oikeat ja Tasapaino.

”Ylioppilaskunnan tulee keskittyä opiskelijoiden edunvalvontaan, mutta rajanveto voi usein olla haastavaa”, Tasapaino toteaa.

Osalle vastustavista ryhmistä painava tekijä kysymyksessä on ylioppilaskuntien pakkojäsenyys.

”Niin kauan kun meillä on pakkojäsenyys, on moraalisesti arveluttavaa ottaa kantaa yleispoliittisiin kysymyksiin kaikkien opiskelijoiden suulla”, Oikeat huomauttaa.

”Opiskelijoilla ei ole mahdollisuutta äänestää jaloillaan, jos he ovat eri mieltä jostain poliittisesta kannanotosta”, Ryhmä Lex puolestaan toteaa.

”Emme elä tyhjiössä”

Vihreä lista, Vihreä Vasemmisto, Demokraatit, Humanistilista, Eduxi ja Soihdunkantajat ovat sitä mieltä, että ylioppilaskunta voi ottaa kantaa muihinkin kuin suoraan koulutukseen, yliopistoihin ja opiskelijoiden asemaan liittyviin kysymyksiin

”Opiskelijat ovat osa yhteiskuntaa. Rajanveto siihen, mikä liittyy suoraan opiskelijoiden asemaan ja mikä ei, on käytännössä mahdotonta”, Vihreä lista toteaa.

”Emme elä tyhjiössä. Useimmat yhteiskunnalliset asiat vaikuttavat suoraan tai välillisesti myös opiskelijoihin”, Humanistilista huomauttaa.

Soihdunkantajien mielestä ylioppilaskunnan pitää ottaa kantaa esimerkiksi kunnallispolitiikkaan, koulutuspolitiikkaan ja valtakunnan politiikkaan.

”Haluamme olla mukana rakentamassa kestävää ja hyvää yhteiskuntaa ja maailmaa loppuelämäksemme ja tuleville sukupolville”, Vihreä Vasemmisto kommentoi.

Demokraatit toivoo puolestaan harkintaa:

”Lähes kaikki asiat linkittyvät opiskelijoihin, mutta voidaan aina harkitusti miettiä, ’onko meidän järkevä ottaa kantaa tähän?’”

Hybridiaani ei vastannut Turun ylioppilaslehden kyselyyn.

TYYn edustajistovaalit järjestetään 1.–8. marraskuuta. 

Lue lisää:

Who's in favor of tuition fees? Who's not? Read what the groups competing for seats in the Student Union Council have to say

Are you a member of the Student Union (TYY)? You have the right to vote in TYY’s council elections. (10/2017)

Miika Tiainen hakee Suomen ylioppilaskuntien liiton johtoon: "Kun jaksaminen on äärirajoilla, keppi ei toimi – nuoriin pitäisi panostaa myös rahallisesti"

Suomen ylioppilaskuntien liiton (SYL) puheenjohtajaksi pyrkivän Miika Tiaisen mukaan opiskelijaliikkeen pitää haastaa politiikka, joka sysää nuorten ihmisten harteille epärealistisia odotuksia. (09/2017)

Lotta Aarikka: Turun yliopiston johtotehtäviä ei pidetä houkuttelevina

Lotta Aarikka kehottaa tulevaa ylioppilaskunnan edustajistoa tarttumaan yhteistyössä rohkeasti isoihin asioihin eikä ”lillukanvarsiin”. (10/2017)