Uutiset
30.09.2010

Opintoja jatkoajalla

Viisi vuotta sitten yliopistotutkinnon suorittamiselle säädettiin viiden vuoden tavoiteaika. Käytännössä aikarajan täyttyminen ei näy mitenkään.

VUONNA 2005 alemman korkeakoulututkinnon suorittamisen tavoiteajaksi säädettiin kolme vuotta, ylemmän kaksi. Ensimmäinen rajatun opinto-oikeuden vuosikurssi on nyt siis opiskellut tavoiteaikansa täyteen.

Käytännössä viiden vuoden katon saavuttamisella ei ole mitään vaikutuksia, sillä opinto-oikeus jatkuu kaksi vuotta ihanneajan päälle. Ensimmäisellä sukupolvella seitsemän vuoden katto tulee vastaan 2012. Jos opiskelija ei ole siihen mennessä valmistunut, hänen täytyy anoa lisäaikaa tutkintonsa suorittamiseen.

Opiskelijoiden valmistuminen on yliopiston etu. Turun yliopiston opintohallintopäällikkö Petri Sjöblom lupaa, että jos opiskelijalla on motivaatiota ja toteuttamiskelpoinen suunnitelma tutkinnon viimeistelemiseksi, hänelle myönnetään lisäaikaa.

Harjoitusta lisäajan anomisesta ja myöntämisestä saatiin Turun yliopistossa viime vuonna, kun pelkän alemman korkeakoulututkinnon suorittavilla lastentarhanopettajilla ja joidenkin maisteriohjelmien opiskelijoilla tuli säädetty neljän vuoden katto vastaan.

"Menettely koski vain harvoja opiskelijoita, ja kaikille lisäaikaa anoneille myönnettiin sitä", Sjöblom kertoo.

Sjöblomin mukaan suurin osa niistä, joilla raja tulee vastaan, ei luultavasti aiokaan suorittaa opintojaan loppuun. He ovat vaihtaneet alaa tai päättäneet muusta syystä lopettaa opiskelun

Vielä ei ole päätetty, kuinka heidän kohdallaan menetellään. Pitääkö yliopiston tehdä opinto-oikeuden menettämisestä erillinen päätös, vai loppuuko opinto-oikeus automaattisesti, kuten yliopistolaki antaa ymmärtää?

"Menettelystä yritetään tehdä valtakunnallinen päätös siihen mennessä."

ANNA-ELINA MATILAINEN

Kerro mitä mieltä olet!

Palautteen antajien kesken

arvotaan Kinokoplan kausi-

kortteja ja kirjapalkintoja.

tyl@utu.fi, www.tylkkari.fi