Uutiset
29.01.2020

Opiskelija, varaa aika hammashoitoon nyt – vuoden 2021 alusta YTHS voi ruuhkautua, kun ammattikorkeakoulujen opiskelijat tulevat YTHS:n asiakkaiksi

Teksti & Kuvat:
Teemu Perhiö
  • Turussa YTHS:n tarkoituksena on jatkaa nykyisessä rakennuksessa. Siihen tehdään remontti kesällä 2020.

Vuoden 2021 alussa laki muuttuu ja ammattikorkeakoulujen opiskelijat tulevat YTHS:n piiriin.

Se tarkoittaa, että YTHS:n asiakasmäärä lähes kaksinkertaistuu 250 000 opiskelijaan. Ensi vuoden alussa voi siis olla ruuhkaa YTHS:n toimipisteissä.

Yliopisto-opiskelijan kannattaakin varata suunterveydenhoitoajat syksylle, vinkkaa Maisa Kuusela. Hän toimii YTHS:n Turun terveyspalveluyksikön johtajana ja yleisterveyden ylilääkärinä.

Laajennus laittaa opiskelijoiden terveydenhuollon haastavaan tilanteeseen. Asiakasmäärän kasvu vaatii lisärekrytointeja, -tiloja ja aukioloaikoja.

Ammattikorkeakouluja sijaitsee myös paikkakunnilla, joissa ei ole aiemmin ollut YTHS:n toimipisteitä. Minne perustetaan uusia tiloja, pitääkö palveluita ostaa alihankintana? 

Muutokset vaativat rahaa. Valtio on varannut laajentumiseen 4,4 miljoonaa euroa täksi vuodeksi. Lisärahaa tuli joulun alla 1,4 miljoonaa euroa aiemmin myönnetyn kolmen miljoonan päälle.

Kaukoviisaasti laajennus aikanaan eriytettiin huono-onnisesta sote-uudistuksesta.

Ylioppilaiden terveydenhoitoa on kutsuttu ylioppilasliikkeen kirkkaimmaksi saavutukseksi, kuvailee TYYn sosiaalipoliittinen asiantuntija Ville Ritola.

”On vain oikein, että se ulotetaan kaikkien korkeakouluopiskelijoiden saavutettavaksi”.
 

Päätöksiä helmikuussa

Laajennuksen yhteydessä YTHS:n palvelut sekä palveluverkko ja -malli uudistetaan. Kuusela ei osaa vielä arvioida, miltä uudet palvelut tulevat näyttämään.

”Suunnittelutyö on pääosin tehty, ja neuvottelut Kelan kanssa ovat loppusuoralla. Päätöksen pitäisi tulla helmikuun aikana, silloin voimme puhua yksityiskohdista.”

Koska Kela vastaa opiskeluterveydenhuollon järjestämisestä ja YTHS palveluiden tuottamisesta, hyväksynnän täytyy tulla Kelalta. Kyse on esimerkiksi siitä, mitä palveluita tuotetaan keskitetysti ja mitä paikallisesti, mikä on etätyön ja muun työn suhde.

Kuusela voi kuitenkin tässä vaiheessa jo sanoa, että keskitettyjä palveluita tulee olemaan enemmän ja etäpalveluiden määrä tulee lisääntymään.

Paljon riippuu vielä myös sosiaali- ja terveysministeriön (STM) Opiskeluterveydenhuollon oppaasta, joka määrittää opiskeluterveydenhuollon sisällön. Sen päivittämisestä vastaavat yhteistyössä STM, YTHS, Kela sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL.

Oppaan piti olla valmis jo vuodenvaihteessa, mutta päivitys on viivästynyt ”YTHS:stä riippumattomista syistä”, Kuusela sanoo.

Koska päätökset uupuvat, ei rekrytointeja ja lopullisia tilasuunnitelmia ole vielä voitu tehdä. Uutta henkilökuntaa ei voi palkata ennen kuin tiedetään, mihin tehtäviin heitä tarvitaan. Toisaalta tilojen tarvetta ei tiedetä ennen kuin henkilökunnan määrä on tiedossa.

Turussa YTHS:n tarkoituksena on kuitenkin jatkaa nykyisessä rakennuksessa. Siihen tehdään remontti kesällä 2020. Tällä hetkellä tiloissa on hieman vajaakäyttöä, mutta aukioloaikoja aiotaan todennäköisesti myös pidentää.
 

Poriin ja Raumalle ”täydellinen mullistus”

YTHS:llä on ollut useita erillisiä terveyspalveluyksiköitä – seuraavaksi siirrytään viiteen palvelualueeseen. Kun ennen oli Turku-Rauma, laajennuksessa syntyy Länsi-Suomen palvelualue. Siihen kuuluu Varsinais-Suomen ja Satakunnan lisäksi myös Pohjanmaa.

Kuuselan mukaan sekä Raumalla että Porissa palvelut paranevat kaksinkertaistuvan opiskelijamäärän seurauksena. Syy on selvä: palveluita pitää määrällisesti lisätä kasvavan asiakasmäärän takia.

Tällä hetkellä Raumalla on terveydenhoitaja, yleislääkärin vastaanotto kerran viikossa, suunterveydenhuollon palvelut ja psykologi.

”Porin opiskelijamäärä on sen verran isompi, että sinne tulee isompi pääpaikka.”

Kuuselan mukaan sekä Raumalla että Porissa tarvitaan todennäköisesti myös uusia tiloja.

Yksi ratkaisu kasvavaan kysyntään ovat digitaaliset palvelut ja etäpalvelut. Niitä on jo YTHS:ssä kokeiltu, mutta kasvokkaiset tapaamiset ovat silti opiskelijoiden keskuudessa suositumpia.

Etänä voi toteuttaa jo muun muassa yleislääkärin, ihotautilääkärin, psykiatrin ja jopa fysioterapeutin vastaanoton. Lomakkeet ja chätit täydentävät hoidontarpeen arviointia.

1,4 miljoonan lisärahoituksella on tarkoitus hankkia muun muassa ”liikuteltavia suunhoidon yksiköitä, joilla palvelut viedään opiskelijoiden luokse”.

Ritolan mukaan uudistus voi olla etenkin Porin opiskelijoille ”täydellinen mullistus”.

”Todennäköisesti Raumaltakin käydään jatkossa Porissa Turun sijaan vastaanotolla.”
 

YTHS-maksu nousee

Lakimuutoksen myötä muuttuu myös YTHS-maksun suoritus. YTHS-maksu on ollut 57 euroa, ja yliopisto-opiskelija on maksanut sen osana ylioppilaskunnan jäsenmaksua. Lukuvuonna 2019–2020 jäsenmaksu Turun yliopiston ylioppilaskunnassa on yhteensä 110 euroa.

Nyt YTHS-maksu siirtyy Kelan perittäväksi veroluonteiseksi maksuksi, koska sen kerääminen jäsenmaksun yhteydessä olisi muuttunut hankalaksi. Ammattikorkeakouluissa opiskelijakuntiin kuuluminen on nimittäin vapaaehtoista.

Monen opiskelijan kokonaiskulut kuitenkin kasvavat, sillä YTHS-maksu nousee 77 euroon. Erilliset käyntimaksut toisaalta poistuvat. Esimerkiksi hammaslääkärillä käymisestä on pitänyt maksaa 20 euroa. Käytännössä palveluita eniten käyttävät tulevat säästämään.

Muutos vaikuttaa myös vaihto-opiskelijoihin. Koska Kela alkaa periä maksun veroluontoisesti, vaihto-opiskelijat eivät ole enää oikeutettuja YTHS:n palveluihin.

Vaihto-opiskelijat tarvitsevat tosin jo nyt vakuutuksen sairastamisen varalle kiireellistä sairaanhoitoa ja erikoissairaanhoitoa ajatellen. Isolla osalla vaihtareista on myös eurooppalainen sairaanhoitovakuutus.

Vuodesta 2021 alkaen valtio maksaa YHTS-palveluista 77 prosenttia, opiskelijat loput 23 prosenttia.
 

Lue lisää

Mielenterveysongelmat pistivät opiskelijat toimeen: kauppislaisten oma kurssi auttaa kaverin tukemisessa

Parempia mielenterveystaitoja ja kilpailuhenkisen kulttuurin muutosta: tätä tehdään nyt Turun kauppakorkeakoulun opiskelijoiden voimin. Kyse on Turun kauppatieteiden ylioppilaat ry:n Terve mieli -hankkeesta, jonka avulla koulutetaan järjestötoimijoita ja henkilökuntaa, jotta jaksamisongelmista puhuminen olisi helpompaa. (6/2019)