Uutiset
27.06.2018

Opiskelijabaari Three Beers sulki ovensa: ”Rakas paikka – jossain vaiheessa itku tulee”

Teksti & Kuvat:
Nella Keski-Oja
  • Huonokuntoinen kortteli, jossa Three Beers sijaitsee, joutuu jyrän alle. Baarin seinissä näkyy jo halkeamia.
  • Joel Hoisko (keskellä) toivoo baarin viimeiseltä illalta sitä, ettei rakennus ainakaan ihan vielä kaadu päälle: ”Three Beers on ollut helppo ja lähellä”, Ylioppilaskylässä asuva Hoisko nauraa.

Ylioppilaskylässä sijaitseva legendaarinen Three Beers -baari on sulkenut ovensa lopullisesti. Opiskelijoiden kantapaikka ehti lähes kolmenkymmenen vuoden ikään.

”Viimeinen päivä”, lukee oveen teipatussa lapussa. Kynnyksen vieressä palaa kaksi hautakynttilää, asiakkaan hyvästit lähipubille.

”12, 16 vai 24 senttilitraa? Vai loput?”

Valkoviini hupenee jo alkuillasta, mutta olut virtaa pilkkuun asti. Tosin sitä saadakseen on oltava kärsivällinen. Jono baaritiskille yltää portaisiin saakka.

Arviolta sadat ihmiset ovat tulleet heittämään hyvästejä Ylioppilaskylässä sijaitsevalle Three Beers -baarille. Moni on käynyt pubissa enemmän tai vähemmän säännöllisesti koko opiskeluaikansa. Lisäksi pöydän ääressä istuu ainakin yksi veteraani, jolle paikka on tuttu jo sen alkuajoilta 1970-luvulta.

Näissä tiloissa on toiminut baari yhtä pitkään kuin koko talo on ollut pystyssä. Kun huonokuntoinen liikerakennus jyrätään, perinne katkeaa. Näillä näkymin Ylioppilaskylän sydämeen nousevaan Tyyssija-kortteliin ei ole tulossa pubia.

Nykyinen Three Beers -baari ehti toimia paikalla vuodesta 1989, siis lähes kolmekymmentä vuotta.

”Vähän erikoista oli lähteä töihin. Sellaista sekoilua, mikä yleensä menee rutiinilla”, toimitusjohtaja Sami Saksi tuumaa Three Beersin viimeisenä päivänä.

”En ollut surullinen. Mietin vain, että mitä helvettiä.”

Hämmentävästä päivästä kertoo se, että Saksi ehti olla töissä tunnin shortseissa, kunnes oli pakko käydä kotona ja vaihtaa vaatteet tuttuun työasuun: farkkuihin ja villasukkiin.

Toimitusjohtajan mukaan vakituiset asiakkaat ovat kuitenkin olleet Trebarin lopusta ”enemmän paskana” kuin baarin omistajat. Moni tuttu naama on käynyt heittämässä hyvästejä niin naapurista, Oulusta kuin Barcelonasta asti.

”Tämä on ollut aika tärkeä paikka ihmisille. Monelle on tapahtunut isojakin elämänmuutoksia: on löydetty puoliso, on erottu", Saksi listaa ja jatkaa:

”Pari kertaa on mullakin vähän ollut parku kurkussa, kun on kännissä täällä ollut. Se on vähän semmoista. Mä nyt saatan itkeä mitä tahansa urheilutapahtumaakin täysillä.”

Juttu jatkuu kuvan jälkeen

”Tietty olisi ollut kivaa jatkaa vielä muutama vuosi, mutta kyllä tämä rakennus alkaa olla aika loppu”, Three Beersin toimitusjohtaja Sami Saksi sanoo.

Saksi itse kävi Trebarissa ensimmäisen kerran parikymppisenä vuonna 1994. Muutamaa vuotta myöhemmin hän muutti Ylioppilaskylän taloon numero 10, siis aivan baarin taakse.

”Mulla oli kirjaimellisesti konttausmatka tänne. Kävin joka päivä täällä heittämässä tikkaa ja juomassa kahvia ja kaljaa.”

Samoihin aikoihin Saksi aloitti työt ravintola-alalla, tosin toisessa paikassa, kunnes vuonna 2005 silloinen toimitusjohtaja tarjosi kanta-asiakkaalle töitä Trebarista. Saksi viihtyi, ja vuonna 2011 hän osti Three Beersin yhdessä Lassi Loijaksen kanssa.

Hankinta kertoo omistautumisesta. Aivan kuten sekin, kuinka kanta-asiakkaat tekivät uusien omistajien aloittaessa viikkojen ajan palkatta remonttihommia baarissa, kun sen lattian alta paljastui vesivahinko.

”Kaverit sanoivat, että täytyy baari saatana saada pystyyn. Ei me pystytty ikinä maksamaan sitä tuntimäärää takaisin. Mutta ihmiset sanoivat, että haluavat vain jeesata.”

Yhteisöllisyys jatkuu myös ovien sulkeuduttua. Kun baarin loppusiivous ja purkaminen alkoivat juhannuksen jälkeen, kantikset tulivat avuksi.

Talven aikana Sami Saksi on etsinyt uutta paikkaa baarille. Vielä ei ole tärpännyt.

”Huvittaisi olla tässä kampusalueella. Ei mua kiinnosta mennä keskustaan, siellä on vääriä ihmisiä.”

Toistaiseksi Sami Saksi siirtyy töihin Turun yliopiston kampuksella sijaitsevaan Proffan kellari -baariin. Hän on yksi paikan omistajista.

”Ei tässä mikään paniikki ole päällä, tauko on ihan paikallaan. Onneksi on Proffa, paras ostos ikinä!”

Juttu jatkuu kuvien jälkeen

”Kiitos kaikista vuosista”, ”Tack för alla goda stunder” ja ”Three Beers in my heart”. Lopunaikojen asiakkaat jättivät terveisiä seinille.

”Oispa kolme viel.” Three Beers jatkaa elämäänsä verkossa.

Futismatseille ja nurkkapöydän go-peleille pitää jättää hyvästit.

Kevään aikana Three Beers -muistoja on kerätty dokumenttielokuvaan Tarinoita Trebarista, joka valmistuu todennäköisesti syksyllä. Jos Trebaria, Trebaa tai Trebeä tulee ikävä, baariin voi palata myös 3D-mallinnoksen kautta tai kaivamalla esiin kymmenen vuotta sitten tehdyn gradun, joka tutkaili baarin seinäkirjoituksia.

Lopunajan seinäkirjoituksista saisi kirjoitettua uudenkin tutkielman. Niissä kerrotaan oman rakkaan tapaamisesta, solvataan Tapparaa ja lähetetään vihaisia terveisiä Turun ylioppilaskyläsäätiölle (TYS).

Eniten seiniltä voi kuitenkin bongata kiitoksia. Vessaan tussattu teksti summaa tunnelman: ”Voitte ottaa 3 Beersin Yo-kylästä, mutta ette koskaan meidän sydämestä”.

Pikkutunteina jääkaapissa kyhjöttää enää muutama minttuviinapullo ja limutölkkejä. Kun ovet suljetaan viimeisen kerran, kiitoslaulu päättää illan.

”Hirvittävä vääryys, että kirkkoveneen muotoinen rakennus pistetään Trebarin tilalle”

Three Beersin terassilla jäähyväisiään heittää opiskelijoiden porukka.

”Oon käynyt täällä kahdeksan vuotta. Tämä on ollut lähibaarini niin pitkään ja rakas paikka. Kyllä tässä vielä tänään jossain vaiheessa itku tulee”, kertoo Ylioppilaskylässä asuva Jonna Harju.

”Täällä on tehty lukemattomia suunnitelmia, saatu satoja ideoita, kehitetty ystävyyssuhdetta…”, Elina Laine luettelee.

”Perustettu salaseura!”, Harju lisää.

”Tämä on ollut monella tapaa tärkeä paikka”, Laine lopettaa.

Millaisia muistoja Trebeen liittyy?

”Mä kävin täällä ensitreffeillä, koska tämä oli lähellä! Halusin tekemistä ja kysyin Tinderissä pareilta, ’läheks Trebariin’. Jarkko vastasi ekana, ja nyt me seurustellaan”, Laine kertoo.

”Vuosisadan rakkaustarina!” Juha Tuomola julistaa.

Laine: ”On hirvittävä vääryys, että kirkkoveneen muotoinen rakennus pistetään Trebarin tilalle.”

Harju: ”Eikä sinne tule baaria! Kaikki ne paskat läpät, mitä siitä ois voinut heittää…”

Tuomola: ”…on missattu täysin!”

Juttu jatkuu kuvan jälkeen

Opiskelijat Jonna Harju (vas), Riina Kekki, Juha Tuomola ja Elina Laine tulivat Trebariin suremaan aikakauden päättymistä.

Saattaahan uuteen Tyyssijaan tulla vielä jonkinlainen baari.

Laine: ”Maailma menettää paljon, kun Trebari lanataan. Ei se ole sama asia.”

Harju: ”Jos tuolla kellarissa ei voi lymyillä piilossa maailmaa kaljatuopin ääressä...”

Tuomola: ”..eikä siellä ole samat baarimikot, niin ei se ole sama.”

Mikä pimeässä loukossa oikein viehättää?

Tuomola: ”…se pimeys ja loukkous?”

Laine: ”Tuollainen lähikapakka on oikeasti ollut törkeän siisti, kun miettii, millaisia lähibaarit yleensä on.”

Harju: ”Trebarissa on tosi hyvät olutvalikoimat ja asiantunteva henkilökunta niiden suhteen. Muutenkin täällä on aina tosi mukava ja turvallinen olo.”

Tuomola: ”Jos joku lähtee häiriköimään, henkilökunta puuttuu asiaan saman tien. Ja kotona ei ole tarvinnut miettiä, miltä näyttää, ennen kuin tulee paikalle. Kukaan ei kuitenkaan näe mitään.”

Juttu jatkuu kuvien jälkeen

Vaula Vaajasaari esittelee Henna-Riikka Lahtisen tekemiä Three Beers -korvakoruja.

Viimeiseksi illaksi osui lämmin kesäsää, joka houkutteli myös baarin terassin täyteen.

Mihin te menette, kun tätä paikkaa ei enää ole?

Juha Tuomola: ”Se on hyvä kysymys.”

Elina Laine: ”Pihalle itkemään.”

Jonna Harju: ”Kaivoon juomaan kaljaa.”

Tuomola: ”Eiköhän joku kantapaikka löydy, mutta ei se ole sama. Haikeat fiilikset.”

Laine: ”Kyllä tänne on ihan tarkoituksella tultu suremaan tätä aikakauden päättymistä.”

 

Lue lisää:

”Three Beersin taru loppuu” – Ylioppilaskylän uusi kortteli jyrää baarin

Ylioppilaskylän asukkaiden kantabaari Three Beers puretaan, kun Turun ylioppilaskyläsäätiö (TYS) rakennuttaa kylään uuden keskuksen. (9/2017)

Tältä näyttävät Ylioppilaskylän uudet korttelit – katso kuvat!

Turun Ylioppilaskyläsäätiön (TYS) kahden uuden opiskelija-asuntokohteen arkkitehtuurikilpailut on ratkaistu. (9/2017)

TYS:n talouden pelastajasta tulikin sen lamauttaja

Läheltä piti, ettei 50-vuotisjuhliaan viettävää TYS:ä olisi enää olemassakaan. 1970-luvulla ylioppilaskylään visioitiin nimittäin valtavaa kongressikeskusta ja omaa rautatieasemaa. Mammuttihankkeen muistoina ovat seitsemän miljoonan euron velat ja nykyinen Caribia. (11/2016)