Uutiset
01.12.2017

Opiskelijajärjestöjen puheenjohtajat tulevat ensi vuonna Turusta

Teksti:
Nelli Lapintie
Kuvat:
Nella Keski-Oja
  • Miika Tiainen (vas) nousee Suomen ylioppilaskuntien liiton johtoon, Alvar Euro puolestaan Suomen lukiolaisten liiton puheenjohtajaksi.

Tulevana vuonna turkulaisen opiskelijan rinnassa saa läikähtää kotiseutuylpeys.

Turun yliopiston ylioppilaskunnan (TYY) hallituksen puheenjohtaja Miika Tiainen, 23, valittiin Suomen ylioppilaskuntien liiton (SYL) puheenjohtajaksi.

Päätös on historiallinen, sillä puheenjohtajan virkaan astuu toista kertaa peräkkäin turkulainen. Tiainen seuraa tehtävässään TYYn Riina Lummetta, jota edeltävä TYY-taustainen puheenjohtaja löytyy peräti kahdenkymmenen vuoden takaa.

Suomen lukiolaisten liiton (SLL) puheenjohtajan kenkiin astuu puolestaan viime keväänä Puolalan lukiosta ylioppilaslakin ja paikan Turun kaupunginvaltuustossa napannut Alvar Euro, 19.

Molemmat ovat vahvoja nuoria poliitikkoja, mutta ei liene sattumaa, että he tulevat juuri Turusta. Kevään kuntavaaleissa nuoret ehdokkaat menestyivät kaupungissa hienosti ja marraskuisten TYYn edustajistovaalien äänestysprosentti oli Suomen ylioppilaskunnista korkein.

Euro ja Tiainen uskovat, että Turun vahva opiskelijakulttuuri tarjoaa otollisen kehitysalustan poliitikonaluille.

”Täällä on vahva poliittisen osallistumisen kulttuuri. Näin muualta muuttaneelle on vaikuttanut siltä”, Tiainen pohtii.

Myös perinteillä on roolinsa: Turusta ponnistaviin huippupoliitikoihin kuuluvat esimerkiksi Li Andersson (vas.), Ville Niinistö (vihr.) ja Petteri Orpo (kok.) sekä tasavallan presidentti Sauli Niinistö.

Käsitys opiskelijoista on vanhentunut

Mitä Suomen opiskelijoille kuuluu? Opiskelijat ovat keskimäärin ihan okei, Tiainen uskoo. Osalla menee kuitenkin todella huonosti.

”Opintotukileikkaukset koskevat niitä, joilla oli jo valmiiksi kaikista tiukinta.”

Tiainen muistuttaa, että monien opiskelijoiden pitää tehdä töitä opintojen ohessa. Tästä syntyy jatkuva paine suoriutua. Myös tukimuutokset luovat epävarmuutta.

”Mielenterveysongelmat ovat pysyneet opiskelijoilla suhteellisen samana vuosien saatossa, mutta stressin määrä on lisääntynyt valtavasti 2010-luvulla.”

Valtionjohto ei ole Tiaisen mielestä huomioinut tilannetta lainkaan.

”Opiskelijuuden diskurssi on jämähtänyt aikoihin, jolloin yliopistoissa oli vielä jatkuva opinto-oikeus, vaikka opiskelijan suhteellinen asema yhteiskunnassa on heikentynyt ja kilpailutilanne kiristynyt.”

Koulutus ilmaiseksi

Ensi vuonna yksi SYL:n pääteemoista tulee olemaan maksuton koulutus. EU:n ja ETA-alueen ulkopuolelta tuleville opiskelijoille rapsahtaa nykyään lukukausimaksut.

”Mielellään näkisimme, että maksut poistuisivat. Tällä hetkellä siihen ei taida olla mahdollisuutta, joten pidämme ainakin maksuttomuuden sanomaa esillä”, Tiainen sanoo.

Maksullinen opiskelu puhuttaa myös lukioissa. Suomen lukiolaisten liiton laskelmien mukaan lukion kirjat kustantavat kolmen vuoden urakan aikana 1 850 euroa.

Alvar Euro uskoo, että opintojen digitalisoiminen auttaa maksuttoman toisen asteen saavuttamisessa.

”Digitaaliset oppimateriaalit kehittyvät koko ajan: niiden mahdollisuudet ovat rajattomat. Tässä Turku voisi olla todella suuri edelläkävijä.”

SLL:n puheenjohtajuuden lisäksi Euron työnkuvaan kuuluu Turun kehittäminen. Hänet valittiin viime keväänä Turun kaupunginvaltuustoon kokoomuksen listalta yhtenä Suomen nuorimmista valtuutetuista. Pestissä on riittänyt opeteltavaa, mutta työilmapiiri on ollut rohkaiseva.

”Olen yllättynyt, miten hyvin minut on otettu vastaan. Ei ole ollut semmoista ’olet tuommoinen nuori pikkupoika, et tiedä mitään’ -asennetta.”

Tasa-arvon on lähdettävä yhteisön sisältä

Euro ja Tiainen johtavat liittoja, jotka ovat julistautuneet feministisiksi järjestöiksi.

Sama kokous, joka päätti Suomen lukiolaisten liiton feministisyydestä, valitsi kolme miestä puheenjohtajiksi. Tänä vuonna puolestaan Suomen ylioppilaskuntien hallitusten neljästätoista puheenjohtajasta vain kaksi on naisia.

Tulevat puheenjohtajat ovat yksimielisiä siitä, että tasa-arvo-ongelmia ei ratkaista lakaisemalla niitä maton alle.

”Tulee tarkastella koko yhteiskuntaa ja sen rakenteita, sekä pitää asiaa esillä. Asiat eivät muutu, jos niistä ei puhuta”, Euro huomauttaa.

Tiaisen mielestä muutoksen pitää lähteä oman liikkeen tai yhteisön sisältä.

”Tulee pohtia käytäntöjä ja katsoa, millaiset rakenteet meidän piirissämme ylläpitävät kulttuuria, missä miesten on naisia helpompi osallistua vaikka johtotehtäviin.” 

Lue lisää:

Miika Tiainen on SYL:n puheenjohtaja 2018

Turun yliopiston ylioppilaskunnan Miika Tiainen on valittu Suomen ylioppilaskuntien liiton (SYL) puheenjohtajaksi vuodelle 2018. (11/2017)

Miika Tiainen hakee Suomen ylioppilaskuntien liiton johtoon: ”Kun jaksaminen on äärirajoilla, keppi ei toimi – nuoriin pitäisi panostaa myös rahallisesti”

Suomen ylioppilaskuntien liiton (SYL) puheenjohtajaksi pyrkivän Miika Tiaisen mukaan opiskelijaliikkeen pitää haastaa politiikka, joka sysää nuorten ihmisten harteille epärealistisia odotuksia. (9/2017)

Riina Lumme aloittaa SYL:n johdossa

Sinnikkyys palkitaan. 2000-luvulla peräti yhdeksän Turun yliopiston ylioppilaskunnan (TYY) ehdokasta ehti pyrkiä tuloksetta Suomen ylioppilaskuntien liiton (SYL) puheenjohtajaksi. Kymmenes kerta rikkoi epäonnisen kirouksen. (12/2016)

Uusi tukimalli kurittaa avopareja

Opintorahan leikkauksista huolimatta moni opiskelija saa jatkossa entistä enemmän tukia. Toisille tukimuutokset tarkoittavat kuitenkin satojen eurojen pudotusta toimeentulossa. (8/2017)