Uutiset
06.09.2012

Opiskelijakortilla tenttiakvaarioon

Lyyra-kortin voi aktivoida myös sähköisen tenttimisen avaimeksi.

Syyskuun alusta alkaen Turun yliopiston Lyyra-opiskelijakortin omistava opiskelija voi aktivoida korttinsa Pharma Cityssa sijaitsevan tenttiakvaarion avaimeksi.

Koulutuspäällikkö Hely Lahtisen mukaan uudistusta on valmisteltu vuoden päivät.

Tenttiakvaariota käyttäneillä opiskelijoilla viime syksynä teetetystä kyselystä ilmeni, että monen mielestä erillisen avaimen hakeminen kaukaa yliopistonmäen opiskelijapalveluista oli vaivalloista.

Vielä tenttiakvaarioon ei kuitenkaan kortilla pääse, sillä tietoliikenneyhteydet eivät toistaiseksi ole toiminnassa.

"Sirunlukija tunnistaa opiskelijan ja lähettää opiskelijan yksilöivät tiedot kulunvalvontajärjestelmään", Lahtinen selvittää järjestelmän toimintaperiaatetta.

Sirullisen opiskelijakortin voi käydä aktivoimassa TYYn kansliassa.

Kuluneen vuoden aikana tenttiakvaariota on käytetty kiihtyvällä tahdilla. Kun viime vuonna akvaariossa tehtiin yhteensä noin 400 tenttiä, oli tämän vuoden heinäkuun loppuun mennessä tenttiin ilmoittautunutta yhteensä noin 300.

"Aktiivisimmat käyttäjät löytyvät kauppakorkeakoulusta ja luonnontieteellisestä tiedekunnasta. Nyt myös humanistiset oppiaineet, kuten historia-aineet ja suomen kieli, ovat alkaneet tarjota sähköisiä tenttejä", Lahtinen sanoo.

Ruokaa sirukorttilaisille

Toinen uudistus Lyyran opiskelijakorttiin on, että myös teleoperaattori Elisa ryhtyy tarjoamaan kortin omistaville opiskelijoille kontaktitonta maksupalvelua, jonka avulla opiskelija voi ladata eräänlaiselle maksutarralle 25 euron edestä ostosrahaa.

Toistaiseksi palvelua ei vielä esimerkiksi Unican opiskelijaravintoloissa kuitenkaan ole.

Elisan liittymäliiketoimintajohtaja Henri Korpi sanoo, että palvelu tulee syksyn aikana mahdolliseksi Turussa sekä Unican että Amican ravintoloihin.

"Kontaktittoman maksamisen maksupäätteitä ei ole vielä kaikissa ravintoloissa, eikä tarkkaa aikataulua vielä ole tiedossa. Arvioisin, että maksaminen maksutarralla on mahdollista ainakin lähempänä lukukauden alkua kuin joulua", Korpi sanoo.

TYYn omistaman Unican toimitusjohtaja Sanna Hovi ei ole vielä neuvotellut yhteistyöstä Elisan kanssa. Hän puolestaan toteaa, että kontaktiton maksaminen olisi Unican ravintoloissa mahdollista aikaisintaan ensi vuoden alussa.

Kyseessä on Elisan maksutarra, jonka opiskelija voi liimata esimerkiksi puhelimeensa. Tarraa jaetaan ilmaiseksi Lyyra-kortin omistaville opiskelijoille Elisan jakelupisteillä sitten, kun maksamiseen soveltuvia maksupäätteitä opiskelijaravintoloista löytyy.

"Hanke edellyttää Unicalta uusien maksupäätteiden hankkimista, mutta se ei ole ongelma", Hovi sanoo.

LAURA MYLLYMÄKI